Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

2019 fontos év lesz a NER-káderek számára

2019 fontos év lesz a NER-káderek számára

A Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) semmit sem bízott a véletlenre. A kádereit az Alkotmányt felváltó Alaptörvényben igyekezett minél hosszabb időre bebetonozni. Az Országgyűlés a legfőbb közjogi méltóságokat, tisztségviselőket a korábbi, átlagosan négy-öt év helyett már öt, hat, kilenc, illetve tizenkét évre választja. A legbiztosabb kenyérkereseti lehetőséggel ma az a négy alkotmánybíró dicsekedhet, aki egészen 2028. december 1-jéig élvezheti a munkájáért járó előnyöket és kedvezményeket.

Őrségváltás előtt

Azonban egyszer a leghosszabb mandátum is lejár. A következő parlamenti ciklusban több közjogi méltóság és magas rangú állami tisztségviselő megbízatása is véget ér. Nem túl meglepő módon elsőként

a jövő tavaszi országgyűlési választások után magáé a miniszterelnöké, az Országgyűlés elnökéé, alelnökeié és jegyzőié, a háznagyé és a jegybank felügyelő-bizottságának tagjaié.

Alkotmányjogi szempontból a legegyszerűbb szabályok a kormányfőre vonatkoznak, akinek a megbízatása az újonnan megválasztott Országgyűlés megalakulásáig tart, hiszen őt nyílt szavazással és a parlamenti képviselők többségének voksaival emelik székébe.

Az Országgyűlés elnökét ugyan titkosan választják, de a szavazás sikeréhez elegendő a jelen lévő képviselők többségének támogatása. Ugyanígy választják a parlament alelnökeit és jegyzőit is. A háznagyot (2013 óta Mátrai Márta tölti be ezt a tisztséget) viszont a házelnök javaslatára nyílt szavazással és egyszerű többséggel.

Papcsák Ferec MTI Fotó: Illyés Tibor

Szintén az új parlament választja meg az MNB felügyelő-bizottságának tagjait, köztük az elnököt is, aki jelenleg a Fidesz egyik Jolly Jokere, Papcsák Ferenc.

2019-ben kezdődik meg igazából a NER-ben az őrségváltás, illetve a sarzsi meghosszabbítása.

Szeptember 25-én ér véget az alapvető jogok biztosának, Székely Lászlónak a hatéves mandátuma. Bár kormányzati körökben elégedettek az ombudsman munkájával, az ő újraválasztásához is az összes országgyűlési képviselő kétharmadának szavazata szükséges. Ugyanezek a szabályok érvényesek

Polt Péter legfőbb ügyész mandátumhosszabbítására is, aki 2019. december 14-ig irányítja a vádhatóságot. Újraválasztása esetén 2025. szeptember 6-ig, azaz a 70. életévének betöltéséig maradhatna az ügyészség élén.

2019. március 5-én letelik Pleschinger Gyulának, az MNB Monetáris Tanácsa tagjának hatéves, október 11-én pedig a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma elnökének (Balogh Lászlónak) és hét tagjának, továbbá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa négy tagjának a kilencéves missziója. 2019. október 21-én távozik az ombudsmani hivatalból Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes.

Az utolsó mohikán

2019. július 22-én tölti utolsó munkanapját az Alkotmánybíróságon Stumpf István, akit akár újabb kilenc évre is megválaszthatna a parlament, de ez nem valószínű, mert az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere „áruló” lett a Fideszben, s egyszersmind rácáfolt az ellenzéki kétkedőkre: „utolsó mohikánként” ő védi legállhatatosabban a jogállami normákat a Donáti utcában.

Sumpf István nem úgy védte a jogállamot, ahogy elvárták volna tőle MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A parlamenti ciklus második felében is fontos őrhelyeken kell gondoskodni új káderekről. Hat év után, 2020. február 13-án távozik a Független Rendészeti Panasztestület éléről Lukács Tamás korábbi kereszténydemokrata képviselő. Július 1-én tölti be 70. életévét Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár egykori polgármestere, így megüresedik az Állami Számvevőszék alelnöki posztja is.

Handó Tünde biztosan kiszáll

2021. január 1-jén jár le Darák Péternek, a Kúriai elnökének és Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének kilencéves mandátuma. Darák Péter az összes országgyűlési képviselő kétharmadának szavazatával újraválasztható,

Handó Tünde viszont a hatályos törvény szerint nem újrázhat.

Ellenben az OBH új elnökének személyére ő tehet majd javaslatot a megbízatási ideje lejártát megelőző három hónapon belül, de legkésőbb a megbízatási idő lejártát megelőző negyvenötödik napon.