Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nem véletlenül élhet vígan a magyar csaló Új-Zélandon

Nem véletlenül élhet vígan a magyar csaló Új-Zélandon

Az Interpol listáján már nincs fent, a magyar rendőrség viszont még mindig körözi azt a magyar férfit, akit még 2013 májusában csalás bűntette miatt ítélt el jogerősen a Budapest Környéki Törvényszék.

Schmid András István évek óta Új-Zélandon él, ahol a napokban a Staff nevű helyi lap munkatársa szembesítette a nemzetközi elfogatóparanccsal. A férfi azt elismerte, hogy a körözési fotón ő szerepel, de szerinte valami félreértés történhetett, mert a magyar rendőrség korrupt. A lapnak azt mondta, hogy tíz évvel ezelőtt költözött Új-Zélandra, ahol éttermet nyitott és családot alapított.

Viszonylag nyugodtan is élhetett. Eddig. az Igazságügy Minisztérium a Zoom.hu kérdésére azt válaszolta, hogy „Magyarország és Új-Zéland között nem áll fenn kiadatási egyezmény,” ez mégsem jelenti azt, hogy a férfi megúszhatja.

„Ha az Interpol megerősíti a körzött személy elfogását vagy tartózkodási helyét, az igazságügyi miniszter dönt a kiadatási kérelem előterjesztéséről”.

Hozzátették, hogy a kiadatási kérelmet az Igazságügyi Minisztérium diplomáciai úton, a Külgazdasági és Külügyminisztériumon keresztül terjeszti elő. A külügy szerdán azt válaszolta kérdésünkre, hogy a magyar hatóság felvette a kapcsolatot az új-zélandi rendvédelmi szervekkel azért, hogy érvényt szerezzenek az európai és nemzetközi elfogatóparancsoknak.