Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Magyar régészek nemzetközi sikert értek el

Magyar régészek nemzetközi sikert értek el

A magyar Salisbury Kft. nyerte meg az osztrák állami autópálya-építtető és üzemeltető ASFINAG régészeti tenderét. A kiírás összesen négy lelőhelyre, illetve feltételezett lelőhelyre vonatkozik. A Bécs-Brno között épülő A5-ös autópálya az osztrák fővárost fogja összekötni a cseh határral, csehországi meghosszabbítása az R25-ös autóút lesz.

A magyar szakemberek az építkezés harmadik ütemébe, a 9 kilométer hosszú, Poysbrunntól az osztrák államhatárig épülő szakasz munkálataiba kapcsolódhatnak be. A régészek fő fókusza Drasenhofen település térségére koncentrálódik: két lelőhelyen mintegy 20 ezer négyzetméteren végeznek majd feltárást. Emellett másik két területen – összesen mintegy 55 ezer négyzetméteren – régészeti megfigyelés és megelőző feltárás lesz a magyar cég feladata. A munkálatokban tucatnyi régész és szakember vesz részt – mindannyian a Salisbury Kft. munkatársai.

„Az osztrák régészeti előírásoknak megfelelően 2016 novemberében és decemberében a területen már végeztek próbafeltárást. A legérdekesebb előkerült lelet akkor egy mammutagyar volt. Ebből, illetve a környezetében talált további leletek alapján valószínűsíthető, hogy a felső-paleolitikum vadászainak hagyatékát fogjuk feltárni” – mondta Hoffmann József, a Salisbury Kft. ügyvezetője.

Magánrégészek

A Salisbury nem panaszkodhat az elmúlt évek eredményeire. A cégadatbázis szerint a vállalat árbevétele 2012-ben 183 millió forint volt, adózott eredménye 13 millió forint. Ezeket 2016-ra 951 és 146 millió forintra tudta növelni. A parlament 2014-ben módosította a régészeti törvényt, lehetővé téve, hogy akkreditált magáncégek is végezhessenek teljes feltárásokat. A Népszabadság 2015-ben három olyan magáncégről tudott, amelyik megszerezte a jogot a nagyberuházások előtti régészeti feltárásra, ezek egyike a Salisbury.

A cég azóta számtalan megbízást nyert el, az Átlátszó szerint 2016-ban három hónap alatt összesen 5 milliárd forint értékű projektet nyert el a cég egyedül vagy konzorciumban, több esetben az Ásatárs Kft.-vel együtt.