Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A trafikmutyi-főszereplő kamubiztos lesz Kósa államtitkára

A trafikmutyi-főszereplő kamubiztos lesz Kósa államtitkára

Horváth István és Simon Róbert Balázs fideszes országgyűlési képviselőket javasolja államtitkárnak Kósa Lajos, megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter.

Kósa Lajosnak 72 milliárdos játszótere lesz – Zoom.hu

„A politikai súlya nyilvánvalóan csökkent” – értékelt a Zoom.hu-nak Vértes András, a GKI Gazdaságkutató elnöke annak kapcsán, hogy mit is ér Kósa Lajos új, tárca nélküli miniszteri posztja. Várhatóan októbertől foglalja el az új pozíciót, helyébe – a már megerősített hírek szerint – frakcióvezetőnek Gulyás Gergely kerül.

Az Origo információi szerint a két politikus, leendő államtitkár szerdán teszi le az esküt Áder János államfő előtt.

A trafikbotrány főszereplője

Kósa október 2-a óta dolgozik kormánytagként, és két leendő államtitkára közül Horváth István életútja érdekesebb. Horváth 2006-tól Szekszárd polgármestere volt, és egyben országgyűlési képviselő. Horváthnak a Fideszből kilépett, ma LMP-s politikus, Hadházy Ákos szerzett ismertséget azzal, hogy kirobbantotta a trafikbotrányt.

https://www.youtube.com/watch?v=sx7hGDSSAlI

Hadházy egy, a hvg.hu-n közzétett hangfelvétellel állt elő, ami bizonyította, hogy a helyi fideszes frakcióüléseken dőlt el, hogy kik kaphatnak trafikot, és kik nem. A felvételen Horváth István polgármester és a kormánypárti képviselő-testület által “elkötelezett jobboldaliként” jellemzett pályázók később mind trafikot nyertek.

Horváth István – akinek a húga is koncessziós jogot nyert egy dohánybolt üzemeltetésére -, a botrány után nem indult újra Szekszárdon,

hivatalosan azért, hogy országgyűlési képviselő maradhasson, mert a két poszt az új ciklusban már összeférhetetlen.

Kamu sertésbiztosként dolgozott

Horváth István nevét a trafikügy 2013. tavaszi kirobbanása után nem sokkal ismét lehetett hallani: Fazekas Sándor agrárminiszter a VI. Mangalicafesztiválon mutatta be az akkor még polgármester fideszes képviselőt mint a kormányzati sertésprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztost. Ám valamilyen oknál fogva a hivatalos kinevezése elmaradt, így

Horváth István ezután egy éven át úgy járta az országot, tárgyalt civilekkel, gazdákkal, ígért pénzt, hogy erre nem is volt felhatalmazása.

Ténylegesen csak 2014. augusztusában nevezte ki a posztra a miniszter, tehát a köztes időben nem járhatott volna el biztosként. A minisztérium utóbb azzal mentette magát, hogy Horváth miniszteri megbízottként járt el, ám ilyen fogalom a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvényben nincs.

Zűrös privatizáció, MVM-es szerződés

Később egy másik ügyben is felmerült Horváth István neve. Az Origo írta meg még 2015-ben, hogy nem akárhol és nem akárkitől bérel milliókért irodát az állami energiaholding leányvállalata Pakson: azt a céget választották, amelyik a volt szekszárdi polgármester érdekeltsége volt, időközben pedig részben egy üzlettársa családjáé lett. Az MVMI Informatika Zrt. összesen havi bruttó 4,5 millióért bérelt ekkoriban több mint 1200 négyzetméternyi irodát, valamint egy nagyobb pincét Pakson a cégtől – ez a négyzetméterár Budapesten ugyan kedvezőnek mondható, Pakson akkoriban viszont drágának tűnt – mégis a Permitto Kft. ajánlata volt a legkedvezőbb.

Előzőleg a területet az – akkor még közös érdekeltségű – cég jó áron, vitatott körülmények között privatizálta egy állami cégtől. Korábban a Népszava írta meg, hogy az állami Gemenc Voltán Zrt. 2009 végén adta el 43 ezer négyzetméteres paksi ingatlanát – az ott található berendezésekkel, műszaki eszközökkel és felszerelésekkel együtt – 180 millió forintért a Permitto Kft.-nek. Ez alig több, mint 4000 forintos négyzetméterár volt.

A Permitto Kft. a vétel lehetőségét nyilvános pályázaton, a legmagasabb ajánlattal nyerte el még 2008-ban. Ám csak 2009 decemberében kötött vele szerződést a Volán, bár a Permitto már az aláírás előtt átutalta a vételár negyedét. A többire 2010 végéig haladékot kapott, miközben – szokatlan módon – az eladó azonnal lemondott tulajdonjogáról. Sőt a Volán néhány nappal később hét évre szóló, havi 2,5 milliós visszabérlési szerződést kötött a terület egy részére az új tulajdonossal.