Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Szabó Magda előtt tiszteleg a Google

Szabó Magda előtt tiszteleg a Google

Száz évvel ezelőtt született Szabó Magda Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító. A mai napon a Google az írónő munkássága előtt tiszteleg egy egyedi, magyar vonatkozású Doodle-lel, melyen az írónő határtalan állatszeretete is megjelenik.

Szabó Magda 1917. október 5-én született Debrecenben, itt végezte el az egyetemet is, és tanári pályáját is itt kezdte. „Két tündér gyermeke voltam” – mondta egy interjúban, és a szülei iránt érzett szeretet és tiszteletet a művein keresztül is átadta. Eredetileg költőnek indult, 1949-ben megkapta a Baumgarten-díjat, majd származása miatt ezt megvonták tőle, állásából elbocsátották és egészen 1958-ig nem is publikálhatott. Később már regény- és drámaíróként tért vissza. A Freskó és Az őz című regények hozták meg számára az országos ismertséget és számos önéletrajzi ihletésű regényt is írt, sok írása pedig a női sorsokkal és kapcsolataikkal foglalkozik.

Az egyik legtöbbet fordított magyar íróként regényei számos országban és nyelven megjelentek. 1987-es regénye, Az ajtó először 1995-ben jelent meg angolul Stefan Draughon fordításában, 2015-ben pedig Len Rix fordításában. Regénye felkerült a The New York Times 10-es listájára is.

Szabó Magda 90 éves korában, 2007. november 19-én halt meg otthonában, olvasás közben.

A korábbi Google-fejléceket itt találják.