Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kazuo Ishiguro kapta a 2017-es irodalmi Nobel-díjat

Kazuo Ishiguro kapta a 2017-es irodalmi Nobel-díjat

Mivel nincs mire hagyatkozni az irodalmi Nobel-díj esetében, ezért az évről évre visszatérő fogadóirodás jóslások helyett azt gondoltam, hogy idén Donald Trumpot és Kanye Westet jelölöm meg a 2017-es irodalmi Nobel-díj várományosainak. Ez persze nem jött be, de nagyjából ugyanannyi volt az esély mindkét ember esetében, mint bárki máséban. Az persze nem mellékes, hogy a fogadóirodák ezerszeres pénzt fizettek volna a két név egyikéért.

Egy újságíró és egy zenész után

De ezek mind csak találgatások. Minden évben illik elmondani, hogy az irodalmi Nobel-díj jelöltjeinek és a Svéd Királyi Akadémia irodalmi Nobel-bizottságának egyre szűkülő listáját ötven évre titkosítják. Így valójában semmit sem tudunk arról, hogy melyik író milyen arányban volt az esélyesek között. A lényeg az, hogy a végén csak egy ember maradhat. Nem volt ez másként idén sem, bár mindenki igyekezte kifejezni a vágyait. A magyar olvasók minden bizonnyal egy magyar nyertesnek örültek volna a legjobban, és ezt a vágyat táplálandó a fogadóirodák néhány éve rendszeresen listázzák Krasznahorkai Lászlót és Nádas Pétert.

Az idei kihirdetés előtti egy-két évben az látszott, hogy az akadémia igyekszik tágítani az irodalmi Nobel-díj látószögét, és ha sarkosabban akarok fogalmazni, akkor azt mondhatom, hogy a díjat odaítélő bizottság tagjai néhány lépcsőfokot lejjebb sétáltak az elefántcsonttorony tetejéről, amikor tavalyelőtt a sokszor csak újságírónak titulált Szvetlana Alekszejevicset, tavaly pedig a világhírű zenészt, Bob Dylant hirdették ki győztesnek. Sokan most azt várták, hogy ez a tendencia folytatódik, sokan pedig azt, hogy ez a kis kitekintés rövid életű lesz.

Végül Kazuo Ishigurót hirdette ki győztesnek az akadémia.

Kazuo Ishiguro nem ismeretlen a magyar olvasók számára, és ahogy fentebb már írtam, ennyit ér a fogadóirodák jóslata: semmit. Ugyanis Ishiguro nem szerepelt sehol az esélyesek között. A prózaíró japánban, Nagaszakiban született 1954-ben, de a családja 1960-ban Angliába költözött, és Ishiguro, miután elvégezte az egyetemen az angol, a filozófia és a kreatív írás szakot, elég népszerű alakja lett az angolszász irodalomnak. Eddig összesen négy Man Booker-díjjal tüntették ki.

Visszatérés a klasszikus vonalhoz

Nem klasszikus pályaív az övé, hiszen írt krimit, klasszikus angol regényt és sci-fit is, igaz, mindegyiket szépirodalmi igényességgel, sőt írt néhány dalszöveget Stacey Kentnek is. Magyarul számos könyve megjelent, többek között a Napok romjai, a Ne engedj el…, A lebegő világ művésze, Árva korunkban, A dombok halvány képe vagy Az eltemetett óriás. Ezek közül néhány könyvét meg is filmesítették, és írt néhány forgatókönyvet is. Legutóbb 2015-ben jelent meg könyve Eltemetett óriás címmel.

https://www.youtube.com/watch?v=9jjVA9V57MA

A döntéssel a svéd akadémia visszatért a klasszikus vonalhoz: Ishiguro győzelme ugyan meglepetés, de szakmai múltjával bőven megszolgálta a Nobel-díjat. Az indoklás az volt, hogy érzelmes regényeiben a világgal való illuzórikus kapcsolatunk mélységeit ábrázolja. Ishiguro a Nobel-díj mellé 9 millió svéd koronát (294 millió forint) kap.