Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
Hűtlen kezelés miatt feljelentést tett Jávor Benedek

Feljelentést tett Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője, egyben a Közérdekvédelmi Központ alapítója a ciklus eddigi legnagyobb beruházási tendere, a 420 milliárdos viziközműfejlesztési projekt ügyében. Az ismeretlen tettes ellen tett feljelentésben nagyobb kárt okozó hűtlen kezelés, valamint közbeszerzési versenykorlátozás bűntettének gyanúja szerepel – tette közzé a Közérdekvédelmi Központ az Átlátszó oknyomozó portálon indított blogján. Jávor Benedek azt kéri Polt Péter legfőbb ügyésztől, hogy rendeljen el nyomozást. Egyúttal a Közbeszerzési Hatóság elnöke is kapott bejelentést a gigatenderrel kapcsolatos eljárások visszásságairól.

A ciklus eddigi legnagyobb, csak gigatenderként emlegetett infrastruktúrafejlesztéséhez kapcsolódó vizsgálatokról korábban beszámolt a Zoom.hu, és elsőként közölte, mekkora büntetést helyezett kilátásba az Európai Bizottság a szabálytalanságok miatt. Ami a visszásságokat illeti, az brüsszeli auditorok úgy találták, hogy a 69 érvényes ajánlatból 62-t ki kellett volna zárni, a 24 nyertes közül csak 4 olyan akadt, amelyik érvényes ajánlat alapján nyert, vagyis a keretmegállapodások döntő többségét érvénytelen ajánlatok alapján kötötték meg. A bizottsági jelentés javaslata szerint az unió nem finanszírozná a jelentésig megkötött szerződéses összeg 25 százalékát, a jelzés utáni kontraktusokra pedig nem adna további forrást az Európai Unió. Júliusban a büntetést 37,5–50 milliárd forintra lehetett becsülni. A gigatenderhez kapcsolódó, összesen 5 milliárd forintos közbeszerzési tanácsadói keretmegállapodásnál ennél is súlyosabb a javasolt szankció, ott a teljes összeget megvonnák.

Bár a jelentés erre nem tér ki, ennél is nagyobb lehet a büntetés. Az auditorok olyan súlyos közbeszerzési szabálytalanságokat találtak, hogy a jelentésben azt is megállapították, “lényegében nem működik” az érintett uniós források felhasználásának menedzselésére és ellenőrzésére létrehozott állami rendszer. Ez lefordítva azt jelenti, hogy a megbízhatatlannak talált rendszeren keresztül nem fizetnek, vagyis akár az összes uniós támogatás folyósítását is felfüggesztheti a Bizottság.

Azért született feljelentés, mert a gyanítható jelentős közérdeksérelem ellenére komoly az esély, hogy az elmúlt évek nagy korrupciós történeteinek sorsára jut – fejti ki a blogban Máriás Leonárd. Az ilyen sajtóban megjelenő ügyeknek jellemzően nincs következménye, gyakran hatósági vizsgálat sem indul, majd elsikkadnak a súlyos problémákra rámutató cikkek rövid ideig tartó népszerűsége és felháborodás után. A nemrég alapított Közérdekvédelmi Központ azzal kíván hozzájárulni a közérdek érvényesüléséhez, hogy felhívja a hatóságok figyelmét ezekre az ügyekre és kéri a szükséges eljárások megindítását.