Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Felmérték, mennyi zsebpénzt kapnak a kiskamaszok

Felmérték, mennyi zsebpénzt kapnak a kiskamaszok

A 10-14 éves gyereket nevelő szülők 86 százaléka jellemzően heti rendszerességgel ad zsebpénzt, melyek átlagos értéke heti 1 100 forint – derül ki az NRC piackutató cég reprezentatív felméréséből, amelyet a CIB Bank megbízásából végzett. A szülők 77 százaléka úgy gondolja, hogy a gyerekek így könnyebben megtanulják a pénz kezelését.

A zsebpénzt egyértelműen a napi apróbb kiadások fedezésére adják a szülők. 52 százalékuk az iskolai büfében való vásárlásra, 48 százalékuk szórakozásra, mozira, míg 43 százalékuk a hobbihoz és sportoláshoz szükséges kisebb dolgok megvásárlására ad egy bizonyos összeget.

A pénzügyi nevelés kapcsán a lakosság kétharmada úgy látja, az edukáció leginkább a szülők felelőssége, és tisztában vannak a korai pénzügyi nevelés jelentőségével is. A szülők legfontosabb céljai a gyermekek pénzügyi nevelésében, hogy megtanulják a pénz értékét, a beosztást és megtakarítás fogalmát. Érdekesség, hogy ugyan az iskolák szerepét nem helyezik előtérbe – csupán a szülők 9 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az oktatási intézmények feladata, hogy a gyerekek megtanuljanak felelősen bánni a pénzzel -, mégis az iskolai vetélkedők szervezése és közös, osztályszintű célok megvalósításához közös takarékoskodási akciók lebonyolítása azok a módszerek, amelyeket sokan a hatékonynak tartanak.

Kötelező tantárgy lesz

A kormány nem ért egyet a szülők többségével, Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára szeptember 21-én bejelentette, hogy hamarosan a kormány elé kerül a pénzügyi tudatosság fejlesztésének stratégiája, amelynek célja, hogy rendszerbe tereljék és a nemzeti alaptanterv részévé tegyék a pénzügyi ismeretek oktatását. (A Nemzeti Alaptanterv jelenleg csak lehetőséget ad a pénzügyi alapismeretek oktatására, az órakeret szabadon felhasználható 10 százalékában, választható tárgyként.)