Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A kormányshowvivő, avagy Lázár 100 legjobb pillanata

A kormányshowvivő, avagy Lázár 100 legjobb pillanata

Három évad és immár száz epizód, fáradhatatlan főszereplő, sok néző, ám a stand upos elemek ellenére ellaposodó forgatókönyv, olykor követhetetlen dramaturgia és bizonytalan jövő jellemzi a heti egyszer, ám akkor legalább 2-3 órában zajló Kormányinfót. A one-man show Lázár miniszter és a kormány szempontjából is sikeres, ám a főszereplő kiírása bedöntheti a sorozatot.

Ha megszólal, csak baj van?

„Ritkán beszélek nyilvánosság előtt, mert ha megszólalok, abból baj szokott lenni” – kezdte tréfálkozva előadását Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Portfolió Uniós Források 2015 nevű konferenciáján. Alig két héttel később, március 26-án mégis

ő debütált egy merőben új, és fontos szerepben, a kormány „beszélő fejeként”, a Kormányinfó arcaként,

és itt bizony azóta is gyakran és hosszan beszél, amiből – valóban – olykor baj szokott lenni.

A Kormányinfók alcíme a mai napig az: Mit, miért tesz a kormány? Ez árulkodik arról a belső és külső kényszerről, ami életre hívta a sorozatot. A két és fél évvel ezelőtti indulás oka ugyanis az volt, hogy a parlamenti folyosókon a kérdések és a kamerák elől menekülő kormánypárti képviselőkkel, a G-napba torkolló Orbán-Simicska háború nyomán átalakult, a Fidesz számára beszűkült médiatérben nem tudta elmagyarázni a kormány, hogy mit, miért tesz, így alig értek célba az üzenetei.

Lázár János most már gyakran és hosszan beszél – olykor baj is szokott lenni ebből MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A médiaviszonyok azóta persze jelentősen megváltoztak: Andy Vajna film- és kaszinómogul kormánybiztos megvette a TV2-t, ma már Matolcsy Ádám, a jegybankelnök fia tulajdonolja a kormányszócsővé lezüllesztett Origót, bedöntötték a Népszabadságot, Schmidt Mária és Habony Árpád mellett az egy év alatt 100 milliárd forinttal gazdagodott Mészáros Lőrinc is beszállt a lappiacra: az Echo Tv mellett immár kétszáz lapnak a tulajdonosa.

Ettől függetlenül a karaktergyilkos, lejárató anyagokat és a pártpropagandát toló Fidesz-média mellett továbbra is szüksége van a kormánynak a Kormányinfóra, mint mérsékelt hangra, a sajtóval való párbeszéd terepére. Még akkor is, ha a tapasztalatok szerint Lázár János gyakran mintha kifárasztásra játszana: lyukat beszél az újságírók hasába, akik úgy távoznak a Kormányinfókról, hogy ott tényleg mindent megkérdezhettek, csak éppen nem mindenre kaptak választ.

Intézményesült kiszervezés

Intézményesülni látszik a Kormányinfó, ami bejáratott fórummá vált az elmúlt években – mondta a Zoom.hu kérdésére Reiner Roland politológus. Az Integrity Lab elemzőcég szakembere szerint a fő funkciók is jól láthatóak: egyrészt ide szervezték ki a kormányzati munkát érintő operatív döntések bejelentését és magyarázatát, továbbá ez a rendszeres fóruma a kritikák megfogalmazásának – meglepő módon azonban nem csak a „kívülre” szánt, hanem olykor a párton vagy a kormányzaton „belülre” mutató kritikák is itt hangzanak el.

Nem kevéssé fontos funkciója a fórumnak, hogy ezzel

Orbán teljesen ki tudott vonulni a napi politizálásból, megmaradtak neki a PR-interjúk, nyilatkozatok

– tette hozzá Reiner. A Nézőpont Intézet elemzője, Fodor Csaba is úgy látja, a Kormányinfó fontos igazodási ponttá vált, és az, hogy már 100 alkalommal áll ki Lázár, a műfaj sikerét, pozitív fogadtatását bizonyítja. A Zoom.hu kérdésére fontos eredménynek nevezte, hogy a Kormányinfókon sikerült a kormányzati üzeneteket hatékony mederben „áramoltatni”, valamint szélesebb kontextusba helyezni az egyes célokat.

A Kormányinfó, mint műfaj hasznosságát firtató kérdésre Reiner azt válaszolta: máshol még ennyi választ sem kap az újságíró bármilyen kérdésre.

„Másrészt egy olyan erősen centralizált államigazgatási és kormányzati rendszerben, mint a mostani, a minisztériumoknak, hivataloknak is igazodási pont, sőt hivatkozási alap lett az, hogy Lázár mit mond a Kormányinfón, így kevéssé kell foglalkozniuk az önálló gondolkodással, állásfoglalással, még ha lenne is ehhez mozgásterük, bár ez is egyre kevésbé jellemző” – mondta.

Szószékről, mint a templomban

Mint templomban a szószékről, leszólok hozzátok – ez ez üzenete és a koreográfiája is a Kormányinfóknak, bár ez a műfaj nem is teljesen új – mondta a Zoom.hu kérdésére Görög Ibolya. A protokollszakértő emlékeztetett: a rendszerváltás után tíz évig egészen más koreográfia szerint zajlottak az ilyen tájékoztatók, amiket akkor még a kormányszóvivők tartottak. A szóvivő akkoriban közös asztalhoz ült az újságírókkal. Ezen a felálláson 1998 őszén az első Orbán-kormány változtatott, amikor Borókai Gábor szóvivő már egy pulpitushoz állt ki, az újságírók pedig vele szemben, székeken ültek. Ez a templomokból ismerős szószék- és padsorszerű felállás a szakértő szerint a korábbinál személytelenebb, távolságtartóbb, még ha a hangulat oldott is. Ezt a koreográfiát a Medgyessy-kormány és az azt követő baloldali kabinetek is megtartották, később pedig Orbán Viktor sem változtatott rajta. Görög Ibolya szerint kormányzati döntésekről szóló tájékoztató – ha változó formában, koreográfiával is – mindig lesz, erre szükség van.

Lázár nagyot megy, de meddig?

Reiner Roland szerint a kormányzati kommunikáció szempontjából Lázár személye jó választásnak bizonyult, hiszen

már a 100. alkalomra készül, vele a Kormányinfó stabil ponttá vált, jól felkészült, nehezen lehet zavarba hozni,

és szinte mindent kibír. Érdemes arra is figyelni, hogy a Kormányinfó indulásakor még akut közéleti-politikai kérdés volt Lázár János és Rogán Antal párharca, ma pedig már egyértelmű ebben a kérdésben Lázár győzelme – tette hozzá.

Lázár János került ki győztesen a Rogán Antallal folytatott párharcból MTI Fotó: Kovács Attila

A nézőpontos Fodor Csaba szerint Lázár János nem csak a Miniszterelnökséget vezető miniszterként, hanem a kormányzati működés összehangolásáért is felelős miniszterként is jóval nagyobb súllyal és felelősséggel bír, mint egy kormányszóvivő. Ebből a szempontból is érthető, hogy személyére esett a választás a Kormányinfón való szereplés kapcsán, mely ráadásul a miniszter személyes presztízsének erősítését is szolgálta.

Best of Lázár János:

 • 2002 óta dolgozom országgyűlési képviselőként Orbán Viktor mellett, de megijedni még nem láttam.
 • Semmilyen bojkott nincs a Hír Tv-vel szemben, most is önnek válaszoltam negyed órán keresztül.
 • A kormány nem tervezi, hogy akár nyilasokkal vagy kommunistákkal együtt dolgozna.
 • Szijjártó Péter azért avatta fel a győri ETO Parkot, mert örült neki.
 • Fogunk építkezni a Városligetben, de csak a jó ízlés határain belül.
 • Minden igaz, amit a Népszabadság ír, sőt csak az az igazság.
 • Orbán Viktornak és Lázár Jánosnak is egy-egy szavazata lesz 2018-ban is.
 • Nagy szerelem és szép barátság van kibontakozóban Simicska és a Jobbik között.
 • Mindig a miniszterelnöknek van igaza, mert a kormány egy hierarchikus szervezet.
 • Itt a lehetőség Soros úr előtt, hogy minden magyar háztartásba eljuttassa a véleményét!
 • Én azt szeretem, ha minden virág virágzik.
 • Több humor és nagyobb nyugalom segítene az országon.
 • Spéder Zoltán köszöni, jól van.
 • Csonka ország csonka társadalma nem lehet sikeres.
 • Magyarországnak az a legfőbb problémája, hogy Orbán Viktornak 160/110 a vérnyomása, nem 120/70.
 • Az MSZP megtagadta Marxot, de megtartotta a tőkét.

Kérdés, hogy belefáradt-e már mindebbe Lázár, aki egyre többször beszél arról, hogy a következő ciklusban már nem akar miniszter lenni, így nyilván nem lesz a Kormányinfó arca sem – vetette fel Reiner Roland, aki nem biztos abban, hogy a visszavonulás lebegtetése valós igény, lehet, hogy „csak a show része”. Nélküle viszont nem életképes a Kormányinfó, ezért

ha visszavonul, aligha folytatódik ez a fórum, mivel nem látszik a Fidesz-KDNP-ben olyan szereplő, aki tudná pótolni.

A közelgő kampány miatt Fodor Csaba szerint kiemelt időszak jön a belpolitikában, ilyenkor elsősorban a választási logika határozza meg a nyilvánosság mozgását minden politikai oldalon. Ő úgy véli, ettől függetlenül a Kormányinfó hagyománya folytatódhat, mivel beváltotta a műfaj a hozzá fűzött reményeket, a formátumnak van jövője. Az elemző egyébként miként a közvélemény-kutatások alapján a kormánypártok győzelmének, úgy Lázár újrázásának is nagy esélyét látja.

Jópofaság kommunikációs repedésekkel

Az már az első Kormányinfókon kiderült, hogy Lázár János azért is volt jó választás a kormányshowvivői feladatokra, mert szúrós tekintete ellenére a személyéből fakad az a fajta oldottság, ami kevés kormánypárti politikusra jellemző. Ezt kihasználva a miniszter

megenged magának olyan szurkálódó, odamondós megjegyzéseket, poénokat is, ami egy formális kormányszóvivői tájékoztatón elképzelhetetlen lenne.

A hitelesség szempontjából azonban észlelhetők repedések, kommunikációs következetlenségek, ellentmondások. Lázár János gyakran nemcsak más kormányzati szereplők, fideszes politikusok nyilatkozataival kerül ellentmondásba, hanem olykor saját magával is.

Ezeket a helyzeteket pedig „jópofasága” sem tudja mindig leplezni, bár kínos helyzetbe ezzel együtt is csak igen ritkán lavírozza magát. Ilyen eset volt, amikor a miniszter magyarázkodni kényszerült a brókerbotrányról: mikor, kinek az utasítására, ki vette ki az állami pénzeket a cégekből, vagy mikor értesült a bajról a kormány.