Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Orbán barátja épít 10 milliárdért focistadiont a katolikus egyháznak

Orbán barátja épít 10 milliárdért focistadiont a katolikus egyháznak

Garancsi István érdekeltsége, a Market Építő Zrt. építi meg 9,4 milliárd forintért a katolikus Szeged-Csanádi Egyházmegye 8000 fős stadionját és ifjúsági centrumát Szegeden – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből. A közbeszerzésen csak a Market adott be ajánlatot.

Az adófizetők pénzéből

Az építkezés költségeit nem saját zsebből állja a szegedi egyházmegye, hanem az adófizetők pénzéből:

a kormány még 2016 végén 9,7 milliárd forintot különített el a 2017-es költségvetésből

a létesítményre. Kiss-Rigó László megyés püspök akkor a szegedma.hu-nak azt mondta, az ifjúsági centrum 2018-ra elkészülhet.

A szegedi egyházmegyének van egy futballakadémiája, ami Grosics Gyula nevét viseli, a komplexum ennek adna otthont. „Tizenegy ezer diák tanul és nevelkedik a rendszerünkben, négyezer állami gondozású gyermek van a gondjainkra bízva, a Szegedi Ifjúsági Centrum – amellett, hogy nekik kínál lehetőségeket – a plébániák közösségi életéhez, rendezvényeihez, programjaihoz még minőségibb feltételeket tud biztosítani” – mondta Kiss-Rigó László.

A püspök arról nem beszélt, hogy a fociakadémiának miért van szüksége ekkora stadionra. A szegedi önkormányzat a Délmagyarral azt közölte, semmit sem tudnak a beruházásról. Szegeden működik profi focicsapat, a Szeged 2011. A csapat az NB II-ben játszik, október 4-én a húszcsapatos bajnokság 12. helyén állt.

Orbán barátja

Nem a szegedi katolikus focistadion lesz a Market Építő első ilyen beruházása: a cég referenciái között szerepel például az FTC Üllői úti stadionja Budapesten. A cég 2014 őszén került Garancsi István érdekeltségébe, az elmúlt években számos nagy állami megrendelést nyert el, többek közt a Market nyerte a vizes vb létesítményeinek tervezésére, megvalósítására kiírt 38,6 milliárdos közbeszerzést.

Garancsi István nagyvállalkozó, Videoton FC focicsapat tulajdonosa, baráti viszonyt ápol Orbán Viktor miniszterelnökkel. A Napi.hu 100 leggazdagabb magyart gyűjtő listáján 38 milliárd forintra becsült vagyonával a 23. helyen áll.

8 ezres stadionkomplexum 8 ütemben

A tájékoztató szerint az ifjúsági centrum építkezése nyolc ütemben zajlik majd:

  1. Nyolcezer férőhelyes stadion és a főépületben lévő rendezvényterületek. Az MLSZ „A” illetve az UEFA „CLASS” Category 4 előírásoknak megfelelő futballstadion, a minimálisan előírt 8 ezer férőhelyre kiegészülő nézőszámra méretezett lelátókkal.
  2. Fedett rendezvényközpont. Öltözők, edzőtermek, orvosi és edzői kiszolgáló helyiségek. A létesítmény részei: sportcsarnok, grundfoci-pálya.
  3. Meglévő szállásépület állagmegóvása.
  4. Meglévő portaépület alapfelújítása.
  5. Meglévő épületek, közművek és utak bontása. Az épületen található azbeszttartalmú hullámpala, amely láthatóan jó állapotban van, nem sérült vagy törött, normál használat esetén nem veszélyes. Az azbeszttartalmú épületszerkezetek bontási munkálatai során fennáll annak a veszélye, hogy jelentős mennyiségű azbesztrost kerül a levegőbe.
  6. Közművek kiváltása és építése.
  7. Útépítési munkák.
  8. Füves centerpálya és edzőpályák kialakítása.