Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nem engedik, hogy Jozef Roháč beszéljen

Nem engedik, hogy Jozef Roháč beszéljen

Bár megszólalt volna, de a Büntetés-végrehajtás Intézet Országos Parancsnoksága (BVOP) végül nem engedélyezte, hogy interjút adjon Jozef Roháč a HírTV Riasztás című műsorának.

Portik Tamás ügyvédje, Szikinger István még szeptember elején beszélt arról, hogy nem ügyfele adott megbízást Jozef Roháčnak, hogy pokolgépet robbantson az Aranykéz utcában 1998. július 2-án. A Riasztás című műsornak nyilatkozó ügyvéd azt mondta, új tanú jelentkezett, aki tudja, hogy mi történt valójában.

Jozef Rohac MTI Fotó: Kovács Tamás

Az új tanú állítólag nem más, mint Magyar Róbert, a Fekete Sereg egykori vezetője. Magyart emberölés előkészülete, emberölés kísérlete és zsarolás miatt tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték. A szegedi Csillag börtönben raboskodik, itt találkozott az Aranykéz utcai robbantás miatt életfogytiglanra ítélt Roháčcal, aki elmondta neki, hogy nem Portik volt a felbujtó.

Magyar Róbert állítólag egy olyan ismert embert nevezett meg a robbantás felbujtójaként, akinek a neve már korábban is felmerült az ügyben. Egyszer be is idézték a bíróságra, de végül nem hallgatták meg.

Portik Tamás védője ezért aztán perújítási indítványt nyújtott be a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészségre, amit nem sokkal később elutasítottak. Jozef Roháč ezután maga írta le, hogy beszélni akar, ezért ügyvédjével, Fülöp Tamással egy nyilatkozatot juttatott el a Fővárosi Ítélőtáblához, ezt azonban még nem bírálták el.

A Riasztás stábjának Dr. Kabodi Csaba az ELTE Büntetés-Végrehajtási Jogi Tanszékének docense azt mondta, korábban még sohasem hallott ilyen esetről. A törvény szigorúan szabályozza, milyen esetekben lehet egy jogerősen elítélt fogvatartottat megfosztani a szabad véleménynyilvánítási jogától.

Fenyő Jánost, az ismert médiavállalkozót 1998. február 11-én gyilkolták meg: a kora esti órákban II. kerületi Margit utcában, a forgalmas kereszteződésben a piros lámpánál odasétáltak a kocsijához, és két sorozatlövést adtak le rá. Az Aranykéz utcában 1998. július 2-án, nem sokkal dél előtt robbant a bomba. A robbanás megölte a magyar alvilág árulójaként elhíresült Boros József Károlyt és még három másik embert, húszan megsérültek.