Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kincses Szigetre gyúr az új menedzsment

Kincses Szigetre gyúr az új menedzsment

Zártkörű részvénytársasággá alakul a Sziget Kft. és a legnagyobb hazai fesztivált szervező társaság menedzsmentje is változik egyúttal – derül ki a cégbírósági adatokból. Gerendai Károly, Takács Gábor, Fülöp Zoltán, Lobenwein Norbert mellett ugyanis vezető tisztségviselőként megjelenik Roderik Schlösser, Harry Heartfield, Paul Bedford. Előbbi igazgatója az amerikai Providence Equity Partnersnek, amely érdekelt a Sziget 70 százalékát megvevő brit Edition Capital (EC) befektető cégben. Utóbbi két szakember pedig az EC partnere.

A vagyonmérleg-tervezet szerint a Sziget Zrt. alaptőkéje 26,3 millió forint, követelései 2,85 milliárd, tartozásai 1,25 milliárd forintot tesznek ki. Az átalakulás során ugyanakkor a kft. mínusz 1,53 milliárd forintos eredménytartalékát a tőketartalék terhére rendeznék. Ennek következtében a mínuszos eredménytartalék eltűnik, a kft. 1,57 milliárd forintos tőketartaléka viszont 40,3 millió forintra olvad. A méretes negatív eredménytartalék aligha független a tavalyi osztalékkivéttől.

A Sziget ugyanis 1,59 milliárd forintot fizetett ki a tulajdonosainak ezen a címen.

Ebből egyébként 1,25 milliárd forintot osztalékelőlegként már korábban átutaltak. A részvénytársasággá alakulással kapcsolatban kerestük a Szigetet is, ha választ kapunk frissítjük anyagunkat.

Mint a Forbes idén januárban beszámolt róla, a legnagyobb honi fesztiválszervező társaság tulajdonosai eladták többségi tulajdonrészüket egy brit-amerikai befektető társaságnak. Gerendai Károly és tulajdonostársai a vállalat 70 százalékát értékesítették, a vevő az Edition Capital volt. Utóbbi cégen keresztül az ügyletben érdekelt az amerikai Providence Equity Partners befektetési alap. (Az adásvételt megelőzően egyébként Gerendai Lakatos Pétertől, a Videoton Holding Zrt. résztulajdonosától visszavásárolta a nála lévő Sziget-részesedést.) A menedzsment az adásvétel után megmaradt. Az ügylet nagyságrendjéről nem nyilatkoztak a felek, ám a 2016-os kiváló eredmények miatt – miután szinte minden, a társasághoz tartozó esemény, így a Balaton Sound, a VOLT, a Gourmet Fesztivál vagy a Sziget is nagyszerű látogatói számokat produkált – sokmilliárdos ügyletről lehetett szó. Korábban úgy becsülték, hogy az eladott 70 százalékos részvénycsomag értéke 8-9 milliárd forint körül volt, ám a tavalyi parádés pénzügyi eredmény után már több mint 13 milliárdra taksálták.

Hogy az idén is hasonló fejlődést lehet-e majd látni, az erősen kétséges.

A Sziget-csoporthoz tartozó fesztiválok esetében ugyanis brutális nézőszám növekedésről nem lehetett beszélni az idén. Sőt, a legnagyobb eseményre, a hajógyári rendezvényre 452 ezren látogattak ki, ami csaknem 10 százalékos visszaesés. A VOLT legalább fejlődést hozott, ám a tényekhez tartozik, hogy a fesztivál egy nappal hosszabb volt az elmúlt évieknél. A csoport várható idei pénzügyi eredményével kapcsolatban a szervezési kérdésekben Gerendai Károly utódjaként szerepet vállaló Kádár Tamás az Indexnek a nyár végén annyit mondott, hogy reményei szerint most is nyereségesek lesznek. Akkora profitot azonban biztos nem tudnak összehozni, mint 2016-ban. Ez pedig nem az, amit a befektető szeretne.

Az interjúban Gerendai és Kádár azt is kifejtette: a Szigetnek meg kell újulnia annak érdekében, hogy a rendezvény újra régi fényében csillogjon. “A Szigetnél le kell ülni és át kell beszélni mind a kommunikációt, mind a belső tartalmat, mert valóban az elmúlt négy-öt évet egy koncepcióra húztuk fel, és ez kifulladni látszik” – mondta Kádár.

A Sziget-tulajdonosok közül egyébként Lobenwein Norbert augusztus közepén létrehozott egy vagyonkezelő céget VHS Invest Kft. néven. A budapesti bejegyzésű társaság jegyzett tőkéje 3 millió forint. A cégbírósági bejegyzés szerint Lobenweinen kívül nincs is más szereplő a friss vállalkozásban, egy személyben ő a tulajdonos és az ügyvezető is.