Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Bőven jut uniós pénz a Mol-vezér agrárvállalkozásának

Bőven jut uniós pénz a Mol-vezér agrárvállalkozásának

A Mol elnök-vezérigazgató Hernádi Zsolt egyik vállalata a napokban 93 millió forint támogatást nyert el az Európai Unió vidékfejlesztési programjából – írta a Magyar Nemzet keddi száma.

A történés azért is figyelemre méltó, mert látszólag nem túl nagy teljesítményt nyújtó cégről van szó. A Komárom-Esztergom megyei Dágra bejegyezett Gete Völgye Zrt.-t 2013-ban alapították a lap cikke szerint, ám a cégadatok alapján csak 2015-ben kezdett működni. Ráadásul a 2015-ös és 2016-os beszámolók szerint szerény, mindössze körülbelül egymillió forintos nyereséget tudott elérni.

A társaság tavaly és tavalyelőtt is több mint harmincmillió forintos egyéb támogatást is magáénak tudhatott. A csupán kétfős, gabonatermesztéssel foglalkozó társaságnak egyébként hitelért sem kellett sorba állnia ahhoz, hogy saját erő helyett, főként kölcsönből vásárolja meg a vállalkozáshoz szükséges eszközöket.

A Magyar Nemzet értesülése szerint a nagyon mérsékelt nyereséget termelő mezőgazdasági cég idén több mint 140 millió forint kölcsönt kapott az OTP Banktól, vagyis attól a pénzintézettől, amelynek tavaly még igazgatósági tagja volt Hernádi Zsolt. A pénzből egyebek közt betakarítógépet, tartálykocsit, gabonavetőgépet és egyéb mezőgazdasági eszközöket vásároltak.

Hernádi neve idén már került elő uniós forrásokkal kapcsolatban. A Direkt36 és a Fornes derítette ki, hogy jelentős visszaélések történtek az uniós Jeremie-alappal kapcsolatban, amelyet Hernádi Zsolt cége kezel. Kiderült többek között, hogy a Hernádi-féle tőkealap 840 millió forinttal támogatta a Mol-vezér rokonát és annak közeli ismerősét (egy esztergomi fideszes önkormányzati képviselőt) abban, hogy – egyébként nem túl innovatív – ingatlanügyleteket bonyolíthassanak le. És uniós pénzből nyújtott az alapkezelő támogatást egy olyan vállalatnak – a Dating Central Europe (Dace) Zrt.-nek –, amely szexpartnerkereső oldalt üzemeltet.