Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A vizes vb megint drágult, mert ezt-azt vissza kell csinálni

A vizes vb megint drágult, mert ezt-azt vissza kell csinálni

Az eredeti, 870 millió forintos összeghez képest nettó 80 millió forinttal drágult a Hajós Alfréd Sportuszoda vizes vb alkalmából történt felújítása és átalakítása – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből. Az indoklás szerint a munkákkal megbízott Boto Bau Kft-nek pluszfeladatai, és ezzel pluszköltségei akadtak olyan dolgok miatt, amiket nem sikerült előre látni, amikor a szerződést megkötötték.

Kiderült, hogy a lelátóknak alapozás kell

Eredetileg az ideiglenes lelátókat horgonyzásos technológiával rögzítették volna, de „csak a közműfeltárásokat követően vált nyilvánvalóvá”, hogy ez nem fog menni. Ezért az ideiglenes lelátókat alapozni kellett, a földet el kellett hordani, és tárolni kellett valahol, amíg a lelátók elfoglalták a helyét.

Az engedélyeztetett tervek szerint az eredeti állapotot vissza kell állítani,

vagyis az alapozást el kell bontani, a földet vissza kell hordani.

Kiderült, hogy az aggregátoroknak alapozás kell

A vizes vb híradástechnikai rendszereit az Antenna Hungária (és alvállalkozói) telepítette és működtette. Az eredeti tervek szerint a tartalék aggregátorok tömörített kavicsalapozáson álltak volna, az Antenna Hungáriának azonban ez nem tetszett, mert „tapasztalatai szerint

a nehéz aggregátorokat a kavicsalapozás állékonysága miatt nem tartja meg”.

Úgyhogy az aggregátoroknak inkább lemezalapozást készítettek. És ahogy a lelátók esetében, ehhez a földet el kellett hordani, tárolni kellett, aztán az alapozást el kellett bontani, a földet vissza kellett hordani.

Kiderült, hogy az oszlopok nem bírják a kamerát

A szerződés megkötésekor még azt sem lehetett tudni, hogy az uszodában az acél oszlopok nem fogják elbírni egyszerre a spider camet és a sportvilágítást. Ezért

utólag kellett megerősíteni őket

négy darab egyedileg méretezett, lemezvágott, alpin technikával felszerelt kengyellel.

Kiderült, hogy nem árt, ha van biztonsági világítás

Eredetileg a szerződésben nem volt biztonsági világítás, az uszodát üzemeltető Nemzeti Sportközpontok ennek kiépítését később kérte. A biztonsági világítás marad a vb után is, és „biztosít fényt az uszoda külső 50 m-es medencéjének környezetében.

Kiderül, hogy egyre drágább

Mióta véget ért, a vizes vb szinte napról napra drágul mindenféle „előre nem látható” okok miatt. Legutóbb a Császár-Komjádi uszoda felújítása drágult 70 millióval.