Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Új neve van Csongrád megyének

Új neve van Csongrád megyének

A megyék nevéről és székhelyéről szóló határozatot 140 igen szavazattal, 22 tartózkodás mellett módosították, az 2020. június 4-én lép hatályba. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter – aki fideszes képviselőként jegyezte a most elfogadott javaslatot Kovács Zoltánnal közösen – korábban szimbolikus jelentőségűnek nevezte a névváltoztatást, utalva arra, hogy a több mint tucatnyi települést magában foglaló térségben ma is csanádi identitás él, írja az MTI.

A Makóról indult névváltoztatási kezdeményezést a megyei közgyűlés június 30-án tárgyalta meg, és támogatását fejezte ki ahhoz, hogy a megye elnevezése Csongrád-Csanádra módosuljon.

Korábban a Zoom.hu írt arról, hogy a névváltoztatás kapcsán előzetesen több megyei önkormányzattal is egyeztetett a Miniszterelnökség, azonban a Lázár által korábban megemlített három megye közül csak Csongrád megye támogatta a minisztérium ötletét. Pest megyének nem volt hozzá elegendő forrása, Nógrád megye szerint pedig több bonyodalommal járt volna az átnevezés. Csongrád azonban előzetes költségbecslés nélkül vágott bele.