Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
Nem sikerült az MVM Paks II Zrt-nek letiltani két Paks-ellenes oldalt

A Társaság a Szabadságjogokért tette ki az oldalára a legutóbbi esetüket, melyből az derül ki, hogy az MVM Paks II Zrt-nek megpróbált letiltatni két, a paksi atomerőmű bővítését kritizáló honlapot. Az állami cégnek nem tetszett, hogy egy magánember lefoglalt két domainnevet, ezért a domainregisztrációs testülethez fordultak. Álláspontjuk szerint a Paks név erősen összefonódott az atomerőmű bővítésével, és ezáltal a stopaks.hu és a nopaks.hu regisztrációja sértené a jó hírnevét, üzleti megítélését. A magánszemély védelmét a TASZ látta el, ők azzal érveltek a bíróságon, hogy egy közfeladatot ellátó állami szereplőnek erősebb bírálatot is el kell viselnie az átlagosnál, illetve érvelésükben arra is kitértek, hogy egy magánszemély és egy monopolhelyzetben lévő társaság áll egymással szemben, akik egymásnak semmilyen értelemben nem versenytársai – sőt, a bővítésért felelős cégnek semmilyen versenytársa nincs.

Az ügyben döntő testület szerint a „Paks” nem közismert kereskedelmi név, és ezáltal az „üzleti tisztességre” hivatkozva nem tagadható meg a más jogait nyilvánvalóan nem sértő és megbotránkozást nem keltő domain név használata. Azt is megállapította a testület, hogy a jóhírnevet nem sértik a választott domain-ek, az MVM Paks II Zrt-nek nem hozzák hátrányos helyzetbe – egyébként pedig a kritikus álláspontot kifejező címek regisztrációját nem tiltja a szabályzat.

Frissítés: Cikkünket 2017. 10. 04-én pontosítottuk, mivel nem az MVM Zrt. hanem az MVM Paks II. Zrt. kezdeményezte azt a jogvitát, amelyről a cikkünk beszámolt. Mindkét cég a magyar állam 100%-os tulajdonában álló társaság.