Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mi is lehetünk bármikor migránsok – interjú Majkával

Mi is lehetünk bármikor migránsok – interjú Majkával

Majoros Majka Péter azok közé a ritka híres magyar emberek közé tartozik, akik nem csinálnak problémát pár elsőre kínosnak tűnő kérdésből sem. Ezt kihasználva elbeszélgettünk az ország egyik legjobban működő bohócával kicsit a munkájáról, kicsit pedig arról, hol helyezkedik el ő Magyarországon, ha szóba kerül például a menekültpolitika.

Az ötödik szezonját futja a Sztárban sztár. Szerinted ezt meddig lehet még csinálni?

Én már most is azt mondtam, hogy nem lehet, és legalább egy évet pihentetni kéne, de most megint megbizonyosodtam róla, hogy van még ebben. Nem az én döntésem ez.

Tehát vállalnád?

Ennél kényelmesebb melót nem nagyon tudok elképzelni magamnak. Bemegyek vasárnap 5-re, mint egy színházi előadásra, fél 10-kor pedig már elindulok haza. Azért kapok pénzt, hogy olyanokat mondjak, amikért gyerekkoromban beírást kaptam.

Fotó: Halász Nóra

De szerinted miért mozgat meg még most is ennyi embert?

Megvan benne az, ami a többi műsorban nincs: nem akar megfejteni, nem akar tehetségeket kizsigerelni, egyszerűen csak azt akarja, hogy a néző jól érezze magát. Annak idején a Dáridónak is az volt a sikere, hogy elnyűhetetlen slágereket énekeltek el az emberek akkor divatos stílusban. Mi vagyunk ennek az 5.0-ás verziója.

Pár éve még nagyon lesújtó véleményed volt a magyar zeneipar működéséről. Azóta változott valami?

Kevés dolog. Az internet amennyi jót hozott magával, annyi rosszat is. Az jó, hogy bárki feltölthet zenéket és híressé válhat, de megszűnt a lemezeladás. Az pozitív, hogy már nem programigazgatók döntenek róla, mit hallgass. Nem kell puncsolni ahhoz, hogy eljusson a zenéd a nagyközönséghez, de még így is jóban kell lenni emberekkel, akik személyes alapon döntenek arról, hogy szerepelsz-e a rádióban.

A tévézés korrektebb alapon működik?

Én nem tagadom, hogy ahhoz, hogy szerepelni tudjak a TV2-n az is kellett, hogy ott legyenek olyan emberek, akikkel jó viszonyt ápolok. De ezt sem úgy kell képzelni, hogy Andy Vajnával kell kávéznom egy műsorért. Volt olyan, amikor kellett volna kávéznom valakivel műsorért, és nem is kaptam ezért.

Fotó: Halász Nóra

A TV2 körüli dolgoktól viszont nehéz politika nélkül beszélni.

Szerintem nincs olyan tévécsatorna, ami független. Egész Magyarországon nem ismerek független céget. Nekem soha nem kellett mást mondanom, mint amit gondolok, ez nekem bőven megfelel.

Téged nem kértek számon azért, ami történik a Tényekben?

Szerintem azok a dolgok, amik most történtek, ugyanígy megtörténtek 15 éve is, csak akkor még nem volt internet, emiatt kevesebb vélemény vagy ellenvélemény volt. Az, hogy a Tényekben mi van, engem nem érdekel. Nem tartozok politikához vagy hírműsorokhoz. Ha ott lennék, lehet, hogy én is visszakérdeznék, vagy nem is dolgoznék ott, esetleg azonosulnék vele. De hát az ATV vagy a HírTV híradójában független vagy? Mindenhol vannak telefonok, amik megcsörrennek. Valahogy az emberek alapbeállítottsága az, hogy mindenképp állni kell valahova. Miért kéne? Engem nem érdekel. Megvan mindenről a véleményem, de nem akarok mindig beszélni róla.

Fotó: Halász Nóra

Szavazni szoktál azért?

Szoktam, de hogy kire, az már egy másik történet. Azt tudom csak, hogy kire nem.

Magyarországon miért nem mondja ezt el szinte senki?

A társadalom nem elég felkészült ahhoz, hogy elfogadja a másik véleményét. Ha Amerikában egy festő elmondja, hogy republikánus, akkor az emberek elfogadják, hogy ennek semmi köze az aktuális festményéhez. Ha Magyarországon áll elő valaki ilyennel, akkor azonnal ráugranak. Ez röhejes. Ha én baloldali vagyok, akkor sem írom meg anno Gyurcsányék kampánydalát, ha jobbos, akkor sem kezdek el hazafias dalokat írni azért, hogy erősítsem az imidzset.

Viszont rappelsz is, ami eredetileg elég politikus műfaj.

Sőt, általában baloldali is. Nem hiszek abban a baloldalban, ami az éhes proletárt eteti, miközben a 600-as Merciből szállnak ki a képviselői. De én nem akarok senki mellé odaállni, ezt itthon nem is lehet. Itthon mindig másokra kell mutogatni és más a hibás, ez viszont a teljes pusztuláshoz vezet.

De hát ez nem olyan, mint amit most csinál a kormány Sorossal és a menekültekkel?

Aki Soros-tervről beszél, általában nem is tudja, hogy mi van mögötte, és senki nem is tudja, kinek van igaza. Én azt mondom, hogy amikor Orbán Viktor elkezdte mondani, hogy figyeljünk oda, kik jönnek át a határainkon, igaza volt.

Viszont amikor ez a migránsozás elindult, az nyilván azért volt, mert a Jobbik megerősödött, és el kellett hozni abból a táborból embereket.

Döntse el mindenki maga, hogy ez erkölcsös vagy logikus megoldás. Ha viszont értjük az egészet, akkor tudjuk, hogy nem az határozza meg az embert, honnan jön. Mi is lehetünk bármikor migránsok.

Fotó: Halász Nóra

Visszatérve a TV2 körüli dolgokra, Stohl András érkezését a kormánykritikus interjúja után hogy látod?

Szerintem addig nincs nagy baj, ameddig ezután az interjú után beülhetett ide. Ha két hét múlva azt mondaná, hogy meggondolta magát, és most máshogy látja, akkor az béna lenne. Az az interjú rosszkor jött persze neki. Andy Vajna azt mondta, hogy nála a tehetségnek mindig helye van. Azon felül, hogy ez szerintem egy humánus gondolat, üzletileg is ennek van értelme. Kit érdekel, mit csinál a szabadidejében, ha elvégzi a munkáját?

Ezek alapján Kökény-Szalai Vivien tehetséges hírigazgató?

Életemben kétszer beszéltünk, semmilyen élményem nincs vele.

Fotó: Halász Nóra

És például a csatornától már távozott Hajós Andrással voltak vitáid erről?

Nem. Hajóssal azért vagyunk nagyon jó barátok, mert el tudja fogadni a másik véleményét. Ezt szerencsére már én is eltanultam tőle. Ő már szinte kellemetlenül végigviszi az elveit, akkor is, ha most a Viasatnál napi 13 órát forgatnak ugyanannyiért, amennyiért a Sztárban sztárban négyet kellett volna.

Te mindig ki tudod kerülni a politikusokat?

Szerintem minden jelenlegi nagy párt vezetőjével találkoztam már.

Volt ennek az országnak olyan miniszterelnöke, akiről a beszélgetés negyedik percében tudtam már, hogy ez baszd meg, egy csibész.

Ugyanolyan, mint amilyenekkel Ózdon felnőttem, csak öltöny van rajta. De tök szimpatikus volt persze. Azt nem mondom meg, kiről van szó.

Elég sokan követnek Facebookon és járnak a koncertjeidre, azt fontosnak tartod, hogy őket azért terelgesd valamerre?

Nem. Mindenki foglalja el magát a saját dolgával, és akkor sokkal jobb lesz. Magamnak akarok megfelelni, abból soha nincs baj. Azért vagyok ott, ahol, mert soha nem akartam másoknak megfelelni. Ha ezt eszi a 15-20-30 éves figura, akkor király. Lehet, hogy nagyképűen hangzik, de örülnék neki, ha mindenki úgy állna hozzá a világhoz, mint én. Apám mondta, hogy élj úgy, hogy segíts másoknak, de ha nem megy, akkor legalább ne árts.