Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
78 ezer ember rekedhetett az ostromolt Havídzsában

Mintegy 78 ezer ember rekedhetett az iraki hadsereg által ostromlott, az Iszlám Állam terrorszervezet kezén lévő észak-iraki Havídzsában -idézi a Reuters Jens Laerke ENSZ-szóvivőt.

A Bagdadtól 240 kilométerre északra, a szíriai határ közelében fekvő várost még az Iszlám Állam ellenőrzése alatt áll Az iraki hadsereg szeptember 21-én indított támadást a város visszavételére, Haider al-Abádi iraki miniszterelnök pedig a múlt héten jelentette be, hogy a Havídzsa felszabadítására indított művelet második fázisába lépett.
Laerke elmondta, hogy a városból elmenekült emberek száma bár mintegy 12 ezer 500-ra nőtt a harcok fokozódása óta, további mintegy 78 ezer ember rekedhetett a városban.
A szóvivő a civilek életéért aggódik, és emlékeztette a harcok résztvevőit, hogy a polgári lakosságot mindenkor védelemben kell részesíteni, engedélyezni kell nekik a város biztonságos elhagyását. Hozzátette: az elkövetkező két napban várhatóan nőni fog a menekülők száma, amikor az iraki erők egyre jobban benyomulnak az Iszlám Állam kezén lévő Havídzsába.
Iraki tisztviselők állítása szerint az Iszlám Állam számos embert gátol a menekülésben, míg a civilek attól tartanak, hogy a dzsihadisták robbanószereket helyeztek el a város körül.