Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nobel-díj: megszólaltak a díjazottak

Nobel-díj: megszólaltak a díjazottak

„Itt ülök pizsamában, a feleségemmel, még egy kávét se tudtam inni” – mondta Michael Rosbash, az idei orvosi Nobel-díj egyik kitüntetettje, miután hétfőn Stockholmban bejelentették, hogy a cirkadián ritmussal kapcsolatos kutatásaiért két kollégájával együtt ő kapja a legrangosabb tudományos elismerést. Az amerikai tudós hozzátette: sokkolta a hír. „A kollégáimmal még nem is beszéltem” – mondta a bejelentést követően.

Michael Rosbash. Forrás: MTI/AP/Bill Sikes

A tudós és két honfitársa, Jeffrey C. Hall és Michael W. Young a „napi biológiai óraként” emlegetett cirkadián ritmust szabályozó molekuláris mechanizmus kutatásáért érdemelte ki a Nobel-díjat. Gyümölcslegyeken végzett kutatásaikkal

sikerült megvilágítaniuk számos betegség, alvászavar, mentális betegség és a cirkadián ritmus közötti összefüggést.

Ezek a felfedezések olyan gyógyszerek kifejlesztését eredményezhetik, amelyekkel kezelhetők az alvási, mentális és más betegségek, továbbá a szervezet időeltolódással összefüggő zavarai.

Az elismerést odaítélő testület szóvivője közölte: a három közül először csak két kitüntetettet sikerült elérni, Michael Youngot nem. Mindhárman az Egyesült Államokban élnek,

a bizottságnak pedig nincsenek gátlásai, akár az éjszaka közepén is felverik a díjazottakat,

hogy közöljék velük a hírt. Thomas Perlmann elmondta, hogy Michael Rosbash először nem találta a szavakat, néma csönd volt a vonal másik végén. Aztán azt mondta: „biztosan csak ugratnak”.

Hajnali öt óra után 10 perccel hívták. „Mélyen aludtam, Az első gondolatom az volt, hogy valaki meghalt a családban” – részletezte Rosbash. Megjegyezte, hogy néhány évvel ezelőtt a gyümölcslegyes kutatások „trendibbek” voltak, viszont aztán olyan kutatásokkal lettek tele a hírek, mint a rák elleni immunterápia vagy a génszerkesztés. „Nagy nap ez a muslicák számára” – tréfálkozott.

Michael W. Young. Forrás: MTI/EPA/Justin Lane

Jeffrey C. Hall a svéd rádiónak úgy fogalmazott, nagy öröm elnyerni a Nobel-díjat. Hozzátette, soha nem gondolt arra kutatásai közben, hogy munkája hová fog vezetni. Michael Young a Rockefeller Egyetemen tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, mekkora meglepetésként érte a hír. „Még a cipőmet se tudtam rendesen felvenni ma reggel. Mentem, hogy belebújjak, de észrevettem, hogy nincs rajtam zokni. Aztán azt is, hogy előbb talán nadrágot kéne venni”.

A három kitüntetett összesen 9 millió svéd koronával (291,6 millió forintos összeggel) gazdagodik. A díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik.

 

(MTI)