Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nem kormányfőt castingol, hanem 106 egyéni jelöltről tárgyal az MSZP

Nem kormányfőt castingol, hanem 106 egyéni jelöltről tárgyal az MSZP

Mindenkit meglepetésként ért Botka László hétfői lemondása a miniszterelnök-jelöltségről – mondták a Zoom.hu szocialista forrásai, és a hangsúly itt most a hétfőn van.

Botka László Szegeden bejelenti lemondását a miniszterelnök-jelöltségről MTI Fotó

Arra ugyanis elmondásuk szerint lehetett számítani, hogy Botka visszalép, de ezt akkorra várták, ha mondjuk a nevével fémjelzett szövetségi politika a következő egy-két hétben sem tud elmozdulni abból az állapotból, hogy az MSZP által megszólított hat demokratikus ellenzéki párt, remélt szövetséges közül a Fodor Gábor vezette Liberálisokon kívül lényegében mindenki elutasította.

Mi történt hétfőn az MSZP-nél?

  • Botka László visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől, miután elfogyott körülötte a levegő, és szövetségi politikája sem tűnt eredményesnek
  • Lemondott alelnöki posztjáról a Botkát támogató Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, aki puccsot emlegetett, mondván: “Orbánisztán befurakodott az ellenzéki erők sorai közé”
  • Molnár Gyula pártelnök szerint egy menetet elvesztett ugyan az MSZP Botka lemondásával, de új lehetőségek is nyíltak egyúttal arra, hogy lökést adjanak az ellenzéki együttműködésnek
  • Az MSZP tárgyalódelegációja még a héten megkeresi mindazt a hat pártot, amelynek még Botka ajánlott közös listát és szövetséget, hogy tárgyaljanak az együttműködésről, de első körben csak a 106 egyéni jelöltről

A reggeli budapesti elnökségi ülésen személyesen részt nem vevő – nem sokkal később Szegeden sajtótájékoztatót tartó – Botka távozása információink szerint kétirányú mozgást indított el az MSZP-ben: egyrészt a szavazóbázis egy része megkönnyebült, ugyanakkor forrásaink szerint az is érezhető, hogy Botka visszamutogatása tovább erodálja a pártot.

Nem castingolnak új miniszterelnök-jelöltet

Ahogy arra Molnár Gyula pártelnök is utalt Botka visszalépését és az ezt követő feladatokat elemző tájékoztatóján, az MSZP most leginkább a “kármentéssel” van elfoglalva.

Információink szerint az elnökségi ülésen nem merült fel egyelőre a miniszterelnök-jelölti casting.

Ehelyett – legalábbis első körben – most az összefogásról szóló tárgyalásokat kell felpörgetni. Pontosabban elkezdeni, hiszen eddig a sajtóbéli üzengetéseken kívül, ami arról szólt, hogy ki miért nem kér Botkából, illetve erre válaszul milyen engedményeket tettek a szocialisták, érdemi előrelépés nem történt.

A 106 egyéniről október 23-ig megegyeznének

A szocialisták úgy döntöttek, hogy első körben arra mozdulnak, ami a legtöbb eredménnyel, és számukra a legkevesebb presztízsveszteséggel kecsegtet, ez pedig a 106 egyéni körzetben a koordinált indulást jelenti, vagyis azt, hogy a győzelem esélyét maximalizálva mindenhol csak egyetlen ellenzéki jelölt induljon a Fidesz, illetve a Jobbik jelöltjével szemben. Ebben ugyanis a sok vitás kérdés ellenére egyetértés van a demokratikus ellenzéki oldalon.

Molnár Gyula pártelnök vezeti a tárgyalásokat, ő a párt Országos Választási Bizottságának elnöke MTI Fotó: Balogh Zoltán

Molnár Gyula pártelnök szerint ebben a kérdésben még a héten elkezdődnek a tárgyalások: az ő, Hiller István választmányi elnök és Tóth Bertalan frakcióvezető alkotta tárgyalódelegáció mind a hat ellenzéki párttal leülne egyeztetni.

A Zoom.hu úgy tudja, a közös akarat miatt ebben akár már a héten látványos eredmények érhetők el,

az egyeztetések lezárására és a 106 egyéni körzet véglegesítésére az MSZP-ben az október 23-i céldátum tűnik a legvalószínűbbnek.

DK: közös lista nem, koordinált jelöltek igen

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) Botka László visszalépése után sem nyitja újra párton belül a listáról és a miniszterelnök-jelöltről már meghozott és hatályos döntések kérdését. A párt elnökségének egyhangú döntése alapján a DK saját, önálló országos listát állít, miniszterelnök-jelöltjük pedig az ezt vezető Gyurcsány Ferenc lesz. Ezek a keretek a jövőben sem változnak – mondta a Zoom.hu kérdésére Gréczy Zsolt szóvivő. Azt ugyanakkor megismételte: készek tárgyalni az egyéni körzetekben a koordinált indulásról.

Az MSZP elveszítette pártjellegét?

“A történtek után kijelenthetjük, hogy az MSZP elveszítette pártjellegét. Nem látható az az értékközösség, amely mentén megfogalmazható volna egy MSZP-s vízió. Csupán érdekcsoportok belső harca látható – jelentette ki a Zoom.hu-nak László Róbert, a Political Capital elemzője. Arról is egyre többen beszélnek, hogy a kormánypárt valamilyen befolyást szerzett a szocialista párton belül, erre valóban egyre több jel utal.”

Ebben a formában a kormányváltó szövetség szétesett MTI Fotó: Mohai Balázs

A párt támogatottsága a legutóbbi közvélemény-kutatási adatok szerint egyszámjegyűre zsugorodott, ezért László Róbert szerint

az MSZP-nek meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy középpártból kispárttá gyengül, feltéve, ha túléli ezt a válságot, és nem esik teljesen szét.

Botka László visszalépése azt jelenti, hogy a párt számára eltűnt az a bizonyos utolsó reménysugár is. 2014 óta már csak a szegedi polgármesterben látták sokan a “nagy esélyt”, aki évtizedeken keresztül érlelte az előrelépését. A kormányfő-jelöltté avanzsált Botka mégsem tudott kreatív energiákat felszabadítani, a megújulás – sokadszor – elmaradt. Az MSZP még valószínűleg megéli a 2018-as választást, de már csak azok szavazatára számíthat, akik el sem tudják képzelni, hogy ne a szegfű alá húzzák be az ikszet.

A politikai elemző szerint a párt további gyengülése elkerülhetetlen, amiből eltérő mértékben, de valamennyi ellenzéki erő profitálhat. Az is előfordulhat, hogy a politikától eddig távolságot tartó szavazók gondolhatják úgy, hogy az MSZP meggyengülésével új esély nyílik a Fidesz leváltására, de valószínűbb, hogy inkább csak a meglévő ellenzéki tortát fogják újraosztani a pártok.

A pártok közötti együttműködésekről a Political Capital elemzője azt mondta, elképzelhetőnek tartja, hogy az MSZP és a Demokratikus Koalíció között kiegyezés történjen. A következő hetek és hónapok viszont alapjában véve nem erről fognak szólni. A teljeskörű együttműködés, a 2014-eshez hasonló közös lista, Botka László visszalépésével megszűnt, mint lehetőség.

A 2014-eshez hasonló közös lista Botka visszalépésével megszűnt, mint lehetőség MTI Fotó: Bruzák Noémi

Most egyértelmű László Róbert számára, hogy az ellenzéki pártok a saját pozíciók erősítésére, a saját arcuk és hangjuk megmutatására fognak koncentrálni. Mindegyikük a kormányváltás zálogaként igyekszik majd feltüntetni magát.

“Ez az időszak legkésőbb január-februárig tarthat, mert az egyértelmű, hogy valamilyen együttműködésre a választási rendszer rákényszeríti őket. A jelöltállítási időszakra tehát ki kell derülnie, ki mely párt(ok) színeiben áll startvonalhoz. Hat-nyolc párt nem indulhat önálló listákon, az a biztos halál receptje. Két-három lista és a nyerhető kerületekben való kölcsönös visszalépkedés viszont még elképzelhető” – zárta elemzését László Róbert.

Nem szabad még egyszer hibázni

Botka László visszalépését gyorselemzésben értékelte a Facebookon Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója is. A politológus szerint az MSZP sorsa ma teljesen bizonytalan. Ha a párt képes gyorsan valamilyen megoldást mutatni az összefogás-2018-as indulás problémára (gyorsan új miniszterelnök-jelöltet találni, látványos összefogást létrehozni azokkal, akik erre hajlandók), megerősödve kerülhet ki a mostani tragikus helyzetéből.

Az elhúzódó belső viták, üzengetések és casting viszont végveszélye is sodorhatja az MSZP-t,

amiből Gyurcsány, az LMP, a Momentum és főleg a Jobbik profitálhat – figyelemztetett.

Tóth Csaba emlékeztetett arra, hogy Botka bejelentkezésekor minden mutató szerint szerint jó jelölt volt: népszerű polgármester, helyi győztes, népszerű vezető. Minden esélye adott volt, hogy dinamizálja a baloldalt, ám Botka jó jelöltként kezdettől fogva rossz stratégiát folytatott. Gyurcsány nélküli DK-val való összefogásról beszélt miközben lehetett tudni, hogy Gyurcsány nem fog hátralépni. Közös listát követelt, miközben lehetett tudni, hogy az LMP, az Együtt és a Momentum ezt nem akarja – sorolta. Eközben ráadásul sértegette a potenciális partnereket. Tóth Csaba szerint a “jót akart de nem hagyták” morális érvként lehet jó, politikailag aligha.

Kapcsolódó cikkeink a témában:

Botka lemondott, jegeli a közös listát az MSZP

Gyurcsány után az LMP is kikosarazta az MSZP-t