Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az államadósságon csúszhatnak el Orbánék

Az államadósságon csúszhatnak el Orbánék

Az első félévben a várakozásoknak megfelelően alakultak a költségvetési folyamatok, a növekvő bevételekből még akár futná választások előtti költekezésekre, ám a vártnál kisebb mértékben csökkenő államadósság megkötheti a kormány kezét, hacsak nem akarnak újabb uniós eljárást kockáztatni Magyarország ellen – olvasható az OTP Elemzési Központjának legfrissebb jelentésében. Az OTP elemzői szerint azért nem kell aggódni, az ilyen jellegű kiadásokra ott lesz 2018 első pár hónapja.

A KSH a múlt héten felülvizsgálta az elmúlt évek államadósság adatait, aminek az lett a következménye, hogy az államadósság csökkenése nem éri el azt a szintet, amit az unió megkövetel. A statisztikai hivatal szerint 2013-ban a GDP 76, 2014-ben 75,2, 2015-ben 74,7 tavaly pedig a bruttó hazai termék 73,9 százalékára rúgott az államadósság, vagyis négy év alatt alig 2,1 százalékponttal mérséklődött. Az unió szabályai szerint az államadósság szintjét a a GDP 60 százalékára kell csökkenteni, olyan ütemben, hogy évente a referenciaérték feletti részt legalább 1/20-dal kell lefaragni. Az OTP Elemzési Központja most arra hívta fel a figyelmet, hogy az adatrevízió miatt a magyar kormány tartósan nem teljesíti az uniós 1/20-os államadósság-csökkentési szabályát, s ezzel azt kockáztatják, hogy Brüsszel túlzott adósság-eljárást indít Magyarország ellen. Az elmúlt évek egyik nagy sikere az államháztartási hiány csökkentése volt, amit a kormány azért lépett meg, hogy ne veszélyeztesse az uniós pénzek lehívását elköltését.

Visszaüt az uniós pénzek erőltetettet lehívása

A kormány az uniós pénzek megelőlegezéséről döntött, vagyis azok beérkezése előtt már kifizetik a pályázóknak, hogy így pörgessék a gazdasági növekedést. Mivel Brüsszel nem fizet, a kormány csak az adósság növeléséből tud előleget fizetni. Ráadásul nem kevés pénzről van szó, hisz csak az első félévben ezermilliárd forintnyi uniós előleget fizettek ki, miközben Brüsszel alig 200 milliárd forintot utalt. Ha idén sem teljesül az 1/20-os adósságszabály, akkor a kormány kellemetlen helyzetbe kerülhet azáltal, hogy a 2018-as választások előtt kell magyarázatot adnia a történtekre.

Az OTP elemzői szerint ugyan a kormány hivatkozhat vis major helyzetre annyiban, hogy a magas adósság részben a Buda-Cash és a Questor csőd miatt alakult ki. Ha a kormány el akarja kerülni az eljárást, akkor 2017 végére a GDP 73 százalékára kell csökkenteni az adósságot az előző évi 73,9 százalékról. Az elemzők megjegyzik, hogy az adósságcsökkentésbe tartósan bezavarhat a Paks II. 10 milliárd euró hitele. Az OTP elemzői arra számítanak, hogy a kormány az év végére teljesíti a 73 százaléknál alacsonyabb hiányt, ám ennek az lesz az egyik következménye, hogy nagy év végi (választási költekezésre) nem lesz mozgástér. Így, ha ilyen döntések lesznek, azok átcsúsznak 2018 első heteire, hónapjaira.