Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Asztronauták szívatják a laposföld-hívő rappert

Asztronauták szívatják a laposföld-hívő rappert

Bobby Ray Simmons Jr., vagy művésznevén B.o.B egy hazánkban nem annyira ismert, de az USA-ban népszerű rapper. B.o.B nem arról híres, hogy nagyon felvilágosult gondolatai lennének, egészen pontosan nem hisz abban, hogy a Föld kerek lenne. Azok közé tartozik, akik szerint a bolygó, amin élünk, lapos.

A gondolat nem újkeletű, még az ókorban is bőven elterjedt nézet volt, hogy a Föld lapos. Végül időszámításunk előtt nagyjából 500 évvel jött Pitagorasz, aki előállt azzal az elmélettel, hogy a Föld valószínűleg gömbölyű. Nem aratott osztatlan sikert, még sokszáz évig az volt az elfogadott nézet, hogy a bolygó lapos. Végül Arisztotelész mért súlyos csapásokat az elképzelésre még mindig az időszámításunk előtt, kb. 300 évvel. Arisztotelész kísérletekkel is bizonyította a teóriáját, ezután szép fokozatosan kialakult a nézet, hogy a Föld gömbölyű. Arra még jó sokat kellett várni, hogy kialakuljon a heliocentrikus világkép, de abban már az ókorban sem kételkedtek egy idő után, hogy a Föld gömbölyű.

De bő kétezer év is kevés volt ahhoz, hogy minden embert meggyőzzön arról, hogy gömbölyű a bolygó, amin él. A hitetlenkedők közé tartozik a fent tárgyalt B.o.B. is. Ő viszont nem rest, úgy döntött, maga jár a dolog végére, ezért bő egy héttel ezelőtt közösségi finanszírozási kampányt indított Show B.o.B. the curve (Mutassátok meg B.o.B.-nak a görbületet!) címmel, amivel az a célja, hogy összegyűjtsön egymillió dollárt, hogy egy saját műholdat fellőve bizonyosodjon meg róla, hogy a Föld nem lapos.

https://www.youtube.com/watch?v=WhEJTybkXSs

Az ember azt gondolná, hogy ez az egész egy vicc, de nagyon úgy néz ki, hogy nem. B.o.B. tényleg hisz abban, hogy lapos a Föld, és tényleg szeretne meggyőződni róla, hogy nincs igaza. Egy ideje már nyomasztja a saját twitteres követőtáborát a nézeteivel, de most ért el elég nyilvánosságot ahhoz, hogy a világ is foglalkozzon a kérdéssel.

A világ pedig úgy foglalkozik vele, hogy az B.o.B.-nak valószínűleg nem tetszik. Egyrészt az egymilliós célból nagyjából 6000 dollárt sikerült egyelőre összeszedni, ez pedig nagyon nem elég semmilyen műhold pályára állítására.

Másrészt olyan emberek kezdték el B.o.B. nézeteit támadni, akik már jártak a világűrben, és a saját szemükkel látták, hogy a Föld nem lapos. Tényleg teljesen szürreális, hogy 2017-ben erről kell valakit győzködni, de úgy látszik, hogy vannak elképzelések, amik egész egyszerűen nem tudnak kikopni a gondolkodásból.

Többek között az Endeavour űrrepülőgép pilótája, Terry Virts sietett B.o.B. segítségére, azt üzente a rappernek, hogy megspórol neki egy csomó pénzt. Ő ugyanis tudja, hogy a Föld gömbölyű, ugyanis körberepülte.

https://twitter.com/AstroTerry/status/913008843570991105

Aztán jött Buzz Aldrin, azon kevés emberek egyike, aki nemhogy elhagyta a Földet, de leszállt egy másik égitesten. Virts üzenetére visszautalva azt írta: “Én is [körberepültem]. Úgy hívják, hogy pálya: az a keringési pálya, amit egy égitest bejár egy csillag, bolygó vagy hold körül”.

https://twitter.com/TheRealBuzz/status/913020664386392064

Végül Scott Kelly, kanadai asztronauta vitte be a kegyelemdöfést, aki nemrég tért vissza a Nemzetközi Űrállomásról. Ő egy time lapse videót osztott meg a Földről.

https://twitter.com/StationCDRKelly/status/913079786066526209

“Szeretnéd látni a görbületet? Tessék B.o.B.! Egy teljes kör a Föld körül. Talán inkább ajánld fel az összegyűjtött pénzt Puerto Ricónak” – írta az asztronauta utalva arra, hogy Puerto Ricót gyakorlatilag elpuszította a közelmúltban az a két hurrikán, ami áthaladt rajta.

B.o.B. egy karakán ember, nem hatják meg holmi asztronauták, meg képek, sőt csak megerősítették a nézeteiben.

https://twitter.com/bobatl/status/913735993546690561

“Az emberek akkor ellenzik, hogy megtegyél valamit, amikor valami takargatni valójuk van” – értékelte az őt ért kritikákat, és azóta is szakadatlanul gyűjti a pénzt a saját műholdra, amivel mindent bebizonyíthat.

(via Science Alert)