Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egy konyha fogott ki Matolcsy kedvenc alapítványán

Egy konyha fogott ki Matolcsy kedvenc alapítványán

Többek között egy konyha miatt csúszik a Matolcsy György kuratóriumi tagsága okán első számú jegybanki alapítványnak tartott Pallas Athéné Domus Animae (PADA) székházának felújítása. A budai várban lévő, Úri utca 21. szám alatt álló házat akár teljes egészében át is vehette volna a Magyar Nemzeti Bank által gründolt szervezet, ám erre karácsonyig várniuk kell. De ez alapvetően rajtuk múlt, módosították ugyanis igényeiket, s ennek következtében a ház felújítási munkálatainak határideje szeptember elejéről december 20-ra tolódott.

A változtatások érintik például a gyenge áramú rendszert – erre „kötik” egyebek mellett a tűzjelző rendszereket, vagy a kaputelefont –, és a már említett konyhát is.

Az Európai Unió közbeszerzési értesítőjében megjelent dokumentumok alapján ez váratlan fordulatnak mondható, miután „a konyhatechnológiai berendezések szállítása, telepítése egészen eddig nem volt az alapszerződés része.” A módosított tervek alapján új munkaelemként a teljes konyhatechnológia beszerzése és szerelése is a generálkivitelező feladata lesz.

Utóbbi pedig a Magyar Építő Zrt., ugyanaz a cég, amelyik a Puskás stadion építésére és például a Szépművészeti Múzeum felújítására kiírt pályázaton nyert. A Magyar Építőt 2015 tavaszán az a Körösaszfalt Zrt. szerzett meg, amely mögött a kormányhoz közelinek mondott, és a közbeszerzési eljárásokon igen jól szereplő West Hungária Bau Kft. tűnik fel. Utóbbi társaság többi között részt vett a Várkert Bazár felújításában, de az MTK-stadion építésében is.

Az viszont örömre adhat okot, hogy a nagy változtatások közepette a kivitelezés, egészen pontosan annak aktuális, második ütemének költsége

változatlanul nettó 3,6 milliárd forint.

(A régi budai városháza épületének felújítására és átalakítására kiírt beruházás ezen ütemét még januárban nyerte meg a Magyar Építő.) A beruházás tetemes összeget visz el, hiszen mint emlékezetes, a jegybank a házat ennél jóval kevesebbért, 1,85 milliárd forintért vásárolta meg két éve.

Az alapítvány oldala szerint a felújítás befejezése után az épületben egy angol nyelvű PhD iskola és egy kiállítótér kap majd helyet. A csaknem 3800 négyzetméteres alapterületű ingatlan rekonstrukciójának második ütemét gyorsított eljárásban nyerte el a Magyar Építő. Ezt korábban műemlékvédelmi szempontokkal és a beázástól való védelemmel indokolták.