Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Veronai buszbaleset: saját tárcája cáfolja Szijjártó Pétert

Veronai buszbaleset: saját tárcája cáfolja Szijjártó Pétert

A veronai buszbaleset áldozatainak hozzátartozói már májusban sérelmezték, hogy semmilyen érdemleges információt nem kapnak arról, hogyan áll az eljárás, milyen fejlemények vannak a hazai vagy az olasz nyomozásban. Szijjártó Péter alig egy héttel később állt ki azzal, hogy „sokáig tartott, de az olaszok lezárták olasz nyomozást.” A külgazdasági és külügyminiszer azt is elmondta, hogy az olasz ügyészség átadta a jegyzőkönyvet a milánói főkonzulátusnak, a külképviselet pedig a lehető legrövidebb időn belül továbbítja azt a jogsegélykérelemben érintett kecskeméti ügyészségnek.

A családtagok viszont másképp tudták: szerintük csupán egy vizsgálat ért véget, ügyvédeik ezért is nézhettek már bele abba a baleseti jegyzőkönyvbe, amiből többek között kiderült, hogy a járműbe korábban póttankot szereltek. A Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztálya a Zoom.hu kérdésére most azt válaszolta, hogy a nyomozást az olaszok még nem zárták le,

„csak a szakértői vizsgálat ért véget, az ügyészségi vizsgálat még folyik.”

Vagyis a külügyi tárca lényegében cáfolta a miniszter májusi állítását. A minisztérium most azt állítja, hogy az eljárás menetéről, lezárásáról és a határozatról ők sem kapnak semmilyen információt a bíróságtól, így a hozzátartozók tájékoztatása sem az ő kompetenciájuk.

Mécsesek a veronai buszbaleset áldozatainak emlékére a VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt 2017. január 22-én.
MTI Fotó: Kallos Bea

Miközben a Külügyminisztérium sajtóosztálya szerint a „veronai ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával indított eljárást”, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) itthon halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomoz, amit a kecskeméti ügyészség felügyel. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség egyébként kért és kapott is a kinti hatóságoktól információkat a hazai eljáráshoz, amit múlt héten újabb két hónappal, november 21-ig hosszabbítottak meg.

Közben a szülők szerint a balesetben vétkes busztársaság megkezdte a vagyon kimentését, a felelősség el- és áthárítását. Az 1996-ban alapított cégnek eredetileg ugyanis öt tulajdonosa volt, a januári tragédia után aztán hárman kiszálltak, 2017 májusától pedig – nagy valószínűséggel – Czakó Tibor 71 éves anyja lett a Pizolit Személyszállító Kft. többségi tulajdonosa.

A baleset január 20-án éjjel történt, a buszon ötvenhatan utaztak, 43 gyermek, 11 felnőtt és a két sofőr. A szerencsétlenségben tizenheten életüket vesztették. A balesetet túlélő egyik sofőrt jelenleg is a Honvédkórházban ápolják.