Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Valaki véletlenül halálra röhögtette a Wikipedia mesterséges intelligenciáját

Valaki véletlenül halálra röhögtette a Wikipedia mesterséges intelligenciáját

Mesterséges intelligenciákat egészen változatos helyeken használnak manapság, különösen ott fordulnak elő gyakran, ahol nagy mennyiségű adatban kell mintázatokat észrevenni. A Wikipedia például arra használja a saját, ORES nevű mesterséges intelligenciáját, hogy figyeltesse vele a különféle lapok változásait, ORES pedig következtet, hogy egy-egy szerkesztés vajon vandalizmus-e, jó minőségű-e és hasonlók, és ha olyat talál, ami szerinte nem oké, akkor jelez az emberi személyzetnek, hogy vizsgálják meg a dolgot.

Az egyik ilyen dolog, amit figyel, hogy valaki csúnya szavakat ír-e például egy bejegyzésbe, vagy hogy olyan szlenget használ, mint mondjuk a LOL vagy a haha. Természetesen több nyelven is működik, spanyolul például azt is figyeli, hogy nem írja-e be valaki, hogy jaja (amit spanyolul hahának ejtenek). Nos, június 23-án valaki a domborzat spanyol szócikkét úgy szerkesztette, hogy beleírt egy nagyon hosszú hahát, egészen pontosan egy 4155 karakter hosszú JAJAJA volt a domborzat szócikkhez hozzáadott új tartalom.

ORES elkezdte vizsgálni, hogy vajon mi lehet a szöveg, de olyan hosszú volt az értelmetlen karakterhalmaz, hogy teljesen belebetegedett. Nagyjából félóra után beállt nála a klinikai halál állapota, semmilyen parancsra sem válaszolt. A programozóknak összesen tíz óra megfeszített munkába tellett, hogy újra életet tudjanak belé lehelni, és hogy rájöjjenek, hogy mi okozhatta a kiakadást. Végül arra jutottak, hogy ha hagyták volna napokig görcsölni a 4000 karakteres hahán, akkor talán észhez tért volna a végére.

Azóta frissítették a szoftvert, most már szofisztikáltabb módszerekkel keresi a vicces változtatásokat a szócikkekben, így már kevésbé fognak ki rajta az irgalmatlanul hosszú szavak.

ORES pontos működéséről és az esetről a Wikipedia blogjában lehet többet olvasni.