Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Üzentek Orbánnak: „Csak az jöhet menekültként, akit beengedsz!”

Üzentek Orbánnak: „Csak az jöhet menekültként, akit beengedsz!”

Orbán Viktor miniszterelnök szerint semmi kivetnivaló nincs abban, hogy Őcsényben tiltakoznak a menekült gyerekek táboroztatása ellen, mert szerinte „annyit hazudtak már a magyaroknak migránsügyben, hogy nem hiszik el, hogy csak gyermekek érkeznének”.

Őcsényben a Migration Aid hirdetésére jelentkezett egy helyi vendégház tulajdonosa, hogy pár turnusra szívesen fogadná a 6-7 éves gyereket és az őket kísérő felnőtteket, de a falu fellázadt, a panzióst megfenyegették, a polgármester pedig a botrány miatt lemondott.

Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke lapunknak elmondta, hogy a nyaraltatni kívánt, oltalmazott státuszú emberek mindegyikét a hatóságok megvizsgálták és megállapították, hogy az életük veszélyben volt hazájukban, ezért Magyaroszágon befogadták őket, akik így szabadon mozoghatnak az országban.

A magyar jog szerint oltalmazott státuszra az jogosult, aki nem menekült, ugyanakkor fennáll annak a valós veszélye, hogy visszaküldése esetén úgynevezett „súlyos sérelemnek” lenne kitéve. Ez lehet halálbüntetés, kínzás, embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés, civil személy életének vagy személyének fenyegetettsége megkülönböztetés nélküli erőszak miatt, melynek hátterében fegyveres konfliktus (például polgárháború) áll. Az oltalmazottak státusza és jogi helyzete több tekintetben hasonlít a menekültekéhez.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal nyáron közölt felmérése szerint jelenleg 1542 embernek biztosítottak Magyarországon oltalmazott státuszt. Pardavi azt is elárulta, hogy lényegében annyi a különbség az oltalmazott státuszúak és a menekültek között, hogy utóbbinak konkrét vallási vagy politikai okok miatt kellett elmenekülniük a hazájukból. Azt is hozzátette, hogy az oltalmazott státuszban élnek azok is, akik például a a szíriai Aleppóból menekültek el a bombázások és a fegyveres összecsapások elől. „Az utcán is bármikor elmehetnek mellettünk ilyen státuszban élő emberek, akik már évek óta itt vannak közöttünk”– vázolta fel Pardavi, aki szerint a politikát terheli az a felelősség, hogy az emberek félelemben és gyűlöletben élnek, ezért a valóban segítségre szorulókat is kivetik magukból.

A Migration Aid is reagált a kormányfő szavaira, és hangsúlyozza, hogy mindegyik oltalmazott státuszú embert a Bevándorlási- és Menekültügyi Hivatalnak és az Alkotmányvédelmi Hivatalnak is le kellett ellenőriznie. „Miniszterelnök úr! Sürgősen cseréld le az embereidet, mert ezek szerint képtelenek téged korrekt módon tájékoztatni arról, mi történik az országodban” – írta a szervezet az oldalukon.

„Szóval Viktor, ha eddig nem jelezték volna a munkatársaid, most tőlem tudod meg: a Migration Aid csak azokat az embereket pátyolgatja itthon, akiket te beengedtél az országba. Illetve a te embereid beengedtek az utasításaidnak megfelelően. Most akkor döntsd el, hogy mi van. Vagy rúgd ki a Pintért, szántsd be a BMH-t, AH-t és hintsd be sóval a helyüket, mert nem csinálják azt, amire te utasítod őket, vagy fejezd be az emberek hülyítését. Ebbe az országba csak az jöhet be menekültként, akit te beengedsz.” – olvasható a Migration Aid oldalán.