Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Plakátháború: perek tucatjait indíthatja Simicska

Plakátháború: perek tucatjait indíthatja Simicska

Az egész plakáttörvény úgy, ahogy van jogalkotási torzszülött, a jogi fogalomrendszere teljesen idegen attól a településkép-védelmi jogszabálytól, amibe végül jobb híján beleerőltették – mondta a Zoom.hu-nak Magyar György. Az ügyvéd szerint a Fidesz szóhasználata után

“lex csicskaként” elhíresült jogszabály nemcsak alkotmánysértő, hanem alkalmazhatatlan is.

Teljesen abszurdnak nevezte a kormányhivatalok érvelését is, amellyel leszedették a Simicska Lajos plakátcégeinek felületeire egy magánszemély megrendelésére kitett plakátokat is, mondván: azok túlságosan hasonlítanak a Jobbik korábbi hirdetéseire. “Ilyet még az életben nem hallottam, ez olyan, mintha egy tyúklopási ügyben a tettes gyerekét is meggyanúsítanák, mondván, a gyerekek mindig hasonlítanak egy kicsit a szüleikre” – érzékeltette az ügyvéd a helyzetet.

Simicska leállította a politikát

A Zoom.hu a héten beszámolt arról, hogy a jelek szerint elérte a célját a kormány: miután a kormányhivatalok leszedik a Jobbik saját plakátjait és az Orbán Viktorral összevesző milliárdos vállalkozó plakáthelyein lévők közül azokat is, amelyek csak hasonlítanak rá, Simicska Lajos bejelentette, hogy leállítja a felületein a politikai és közéletű témájú hirdetéseket.

Magyar György MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Magyar György ügyvéd a jogi helyzetet elemezve most azt mondta, legyen szó akár a Jobbik saját plakátjairól, akár a magánmegrendelő hirdetéseiről

a kormányhivatalok eljárása a jogállam halálát jelenti, mivel a feje tetejére fordítják a dolgokat:

a közigazgatási eljárást a végrehajtással kezdik, nem pedig felszólítanak, ami ellen fellebbezni lehet, majd bírósági útra terelni az ügyet, szóval nem “futják le” a hivatalos utat, hanem rögtön a plakátok leszedésével kezdik. Magyar György úgy vélte, ebben a helyzetben az lehet a megoldás, ha a sértettek a bíróságtól a végrehajtás felfüggesztését, amikor megindítják a közigazgatási bírósági peres eljárást.

Ahol a kormányhivatalok nem vették le, ott ismeretlenek megrongálták a plakátokat (balra a “hasonlónak” tartott plakátok, jobbra a Jobbik-logósok – mindkettőt levetetik a kormányhivatalok) Fotó: Zoom.hu

Az ügyvéd emlékeztetett, hogy a 2015-ben kitört oszlopháborúban is ezt az utat követték az ő képviseletével Simicska plakátcégei a bíróságon, és ideiglenes intézkedésként elérték, hogy a bíróság megtiltsa a hirdetőoszlopok eltávolítását, majd egy év után jogerősen is nekik adtak igazat a Fővárosi Önkormányzattal szemben. “Ugyanezt az utat vagyunk kénytelenek járni, és annyi közigazgatási pert kell indítani, ahány közigazgatási hivatalt jogsértő eljárásra kényszerítenek a miniszter utasítása alapján” – mondta. Magyar György szerint a kormányhivatalnokok amúgy sem arra tettek esküt, hogy a hatalmi erőfitogtatást fizikai kényszerlépésekkel valósítsák meg.

Kapcsolódó cikkeink a témában:

Ez Simicska válasza a kormány plakátháborújára

Eltüntetik a Jobbik plakátjait, meg azokat is, amik csak hasonlítanak rá

Tovább terjeszkedne a reklámpiacon a Jobbik