Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Soros embere elárulja, milyen a valódi Soros-terv

Soros embere elárulja, milyen a valódi Soros-terv

Nincs Soros-terv, ez a kormány kitalációja, az erről szóló nemzeti konzultáció célja pedig csupán a figyelemelterelés és a gyűlöletkeltés – mondta a Zoom.hu-nak adott interjúban Csontos Csaba. A Nyílt Társadalom Alapítvány budapesti szóvivője szerint vállalhatatlan, hogy a XXI. században Budapestet ellepjék a Soros-plakátok, és úgy nézzen ki a város, mint a múlt század 30-as éveiben Berlin. Azt is elárulta, hogy készülnek az őszre, de nem zavargások szításával, amit a Fidesz vizionál, hanem a szegénységben élőkön segítő támogatási programokkal.

Az újabb nemzeti konzultációs plakátok még nem lepték el ugyan az országot, de közmédiában már vetítik a kormányzati akciót hirdető, alábbi reklámfilmet:

https://www.youtube.com/watch?v=cN6Hh8vu6Ns

Megjelent az új nemzeti konzultáció reklámfilmje a Soros-tervről, benne határlebontással, évi egymillió migráns betelepítésével, és a fejenkénti 9 milliós segéllyel. Ez a kampány úgy állítja majd meg Soros Györgyöt, mint az előző nemzeti konzultáció Brüsszelt?

Az előző akció sem volt értelmezhető, ahogy ez sem. A dolog rémesen egyszerű: ellenséget kell gyártani. Három ellenséget kombinál a kormány ezekben a nemzeti konzultációknak nevezett, valójában politikai kampányokban: a menekülteket, vagy ahogy ők nevezik, a migránsokat, az Európai Unóval azonosított Brüsszelt és Soros Györgyöt. A kampányok legfontosabb célja a figyelemelterelés, de nem mellékes, hogy bizonyos vállalkozóknál költhetnek el rá rengeteg pénzt, és az így nyert adatbázis is felhasználható majd mozgósítási listaként a kampányban.

Ha már a pénzt említette: a nemzeti konzultáció célja, hogy az emberek megismerjék a Soros-terv lényegét. Ha valaki ismeri ezt, az Ön. Mondja el, és spóroljunk meg egymilliárdot!

A magyar kormány Soros Györgynek a Project Syndicate-en még 2015-ben megjelent véleménycikkét emlegeti így, pedig ez nem egy formális terv, sosem volt az. Soros György amellett, hogy üzletember és filantróp, gyakran megfogalmazza a véleményét. Így volt ez 2015-ben is, amikor a menekültkérdés akut probléma volt, hiszen 1,3 millió menekült érkezett Európába abban az évben, és az EU cselekvőképtelenségére reagálva – mások mellett – ő is megfogalmazta az ötleteit, gondolatait. Azóta is többször megszólalt ebben a témában, és már nem egymillió emberről és nem is betelepítésről beszél, hanem csak 300 ezerről, ráadásul szó sincs határok lebontásáról, hanem ellenőrzött, rendezett és biztonságos befogadásról.

Csontos Csaba, a Nyílt Társadalom Alapítvány budapesti szóvivője Fotó: Halász Nóra

Akárhogy is, Orbán Viktor szerint egész Brüsszel Soros György tervét akarja megvalósítani, sőt, a brüsszeli bürokraták Soros tenyeréből esznek. Mivel eteti őket a főnöke?

Látni kell, hogy a Soros-terv csak egy belső használatra kitalált, Magyarországon hangoztatott kampányelem, ilyesmit nemhogy megvalósítani nem akarnak az Európai Unióban, de nem is ismernek ott ilyet. Amikor megkérdezik erről a „brüsszeli bürokratákat”, vagy értetlenül néznek, vagy kínosan mosolyognak, és éppúgy nem érti ezt a dolgot az EU egyik illetékes tisztségviselője, Julian King biztonságért felelős biztos, akihez a bevándorlással kapcsolatos biztonsági kérdések is tartoznak. Ő a minap itt járt Magyarországon, de a vele tárgyaló kormánytagok persze nem mertek nála előhozakodni a Soros-tervvel és annak veszélyeivel, hiszen ez nem létezik. A kormányzat tehát csak itthon, belső használatra kreál ellenséget, ám ez nagyon veszélyes dolog.

Emlékezzünk vissza, hogy pár hónapja már elindult egy kampány Soros György ellen, tévé- és rádióreklámokkal, óriásplakátokkal. Egy olyan ember ellen, aki 30 év alatt 400 millió dollárt hozott Magyarországra, hogy segítsen nehéz sorsú embereken, segítse az egészségügyet, az oktatást, továbbá a szegénység felszámolását és a diszkrimináció valamint a korrupció elleni küzdelmet. A magyar közjót szolgálta ezzel és a magyar embereket – fiatal korukban többek között azokat a ma kormánypárti politikusokat is, akik most a leghangosabban sorosoznak.

A korábban Soros által ösztöndíjjal támogatott Orbán Viktor miniszterelnök szerint Soros fel akarja számolnia kereszténységet és a nemzetállamokat, szét akarja verni Európát. Ebben a sorrendben?

Ez megint olyan kínos, sőt szégyenletes kijelentés, amivel nehéz mit kezdeni, hiszen végképp nem tudják semmivel alátámasztani. Mégis ezzel riogatnak, és a nemzeti konzultációban az eddigi gyakorlatnak megfelelően vélhetően manipulált kérdésekkel ezt próbálják majd sulykolni. Ez a mostani konzultáció sem lesz transzparens, sem hiteles, csak egy úgynevezett nemzeti konzultáció az úgynevezett Soros-tervről. Azért is káros ez, mert rombolja a párbeszédet, mint demokratikus intézményt, kiüresítik a konzultáció fogalmát. Ha a kormány komolyan gondolná a nemzeti konzultációt, lehetőséget adna az állampolgároknak, hogy kérdezhessenek.

Például az egészségügy állapotáról, a szegénység felszámolásáról, az oktatásügyről, vagy olyan égető kérdésekről, minthogy miként képzelik el az Európai Unió és benne Magyarország jövőjét. Ezekről nem beszélnek, csak a Soros-tervről és Soros Györgynek tulajdonított rosszindulatú szándékokról, ami abszurd. Miért akarna rosszat Magyarországnak az, aki az elmúlt évtizedekben folyamatosan segített? Soros György és a Nyílt Társadalom Alapítvány Magyarországon és a világon mindenhol, ahol jelen van továbbra is az embereken kíván segíteni, az emberi jogok és szabadságjogok érvényesüléséért dolgozik civil szervezetek bevonásával.

Fotó: Halász Nóra

Most elszólta magát! Éppen a civilek őszi zavargásaitól tartanak a Fideszben, kormánybuktató demonstrációkat vizionálnak. Az Alapítvány már osztogatja a repülőjegyeket a zavargóknak?

Sem Soros György, sem pedig az Alapítvány nem politikai aktor, és nem is akarunk beleszólni a párt- és hatalmi politikai játszmákba. Az, hogy a civileket mindenféle mendemondával megpróbálják berángatni ebbe a politikai térbe, csak figyelemelterelés, mint a nemzeti konzultáció. Van az Alapítványnak egyébként egy őszi cselekvési terve, de ez egészen másról szól. Egyrészt Budapesten indul egy kulturális és művészeti támogatási alap, másrészt egy másik, országos programban civil szervezetek bevonásával főleg a szegénységből fakadó helyi problémákat próbálunk kezelni.

A Nyílt Társadalom Alapítvány alávetette magát a civil társadalom egy része szerint megbélyegző civil törvénynek, és regisztráltatta magát, mint „külföldről támogatott szervezet”. Miért nem bojkottálták ezt tiltakozásul, mint mások?

Az Alapítvány itthon és minden más országban is, ahol jelen van, betartja a helyi törvényeket. Ha a törvények akadályozzák vagy nehezebbé teszik a munkánkat, vagy az általunk támogatott NGO-k munkáját, akkor persze felemeljük a szavunk, tiltakozunk, de nem akartuk, hogy egy bojkott káros hatásai miatt a partnerszervezetek kárt szenvedjenek, ezért az ő védelmükben is regisztráltunk.

Ehhez hasonló plakátkampányt indíthat a kormány az új nemzeti konzultációt reklámozva ezúttal is

A mostani konzultációban ugyanazok a Soros-fotók szerepelnek majd, mint amiket engedély nélkül, jogsértően felhasznált a kormány az előző plakátkampányában is. Perelt Soros György vagy az Alapítvány végül emiatt?

Valószínűleg ezt használják majd most is, de mi végül nem tereltük jogi útra az ügyet. Éppen elég szégyen lehetett a kormánynak az is, hogy a Budapesti vizes világbajnokság előtt, amikor nemzetközi figyelem irányult az országra, szemlesütve le kellett kapkodniuk ezeket a plakátokat. Vállalhatatlan volt, hogy a XXI. században Budapest úgy nézzen ki, mint a múlt század 30-as éveiben Berlin, amit gyűlöletkeltő, uszító plakátok leptek el akkor. Ez jelenti az igazi veszélyt az ellenséggyártásnál. Ha megteremtik az ellenségképet, az csak újabb és újabb gyűlöletet vált ki, amit aztán megint ki kell elégíteni valamivel. Ma a menekültek, Brüsszel vagy éppen Soros György, de ki lesz vajon a következő?

Véget ért a küldetése

Nincs semmi különös abban, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok szervezete, az OSF éléről távozott nemrég Chris Stone – mondta Csontos Csaba. Ennek magyarázata szerinte mindössze annyi, hogy az elnök elvégezte, amit vállalt: modernizálta, áramvonalasította a szervezetet, „ennyi volt az ő küldetése”, ennek végeztével pedig maga döntött a távozás mellett. Az év végéig viszont segíti az átadás folyamatát utódjának, az eddigi alelnök, Patrick Gaspard-nak.