Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ez Simicska válasza a kormány plakátháborújára

Ez Simicska válasza a kormány plakátháborújára

Úgy tűnik, elérte a célját a kormány: miután a kormányhivatalok leszedik a Jobbik saját plakátjait és az Orbán Viktorral összevesző milliárdos vállalkozó plakáthelyein lévők közül azokat is, amelyek csak hasonlítanak rá, Simicska Lajos bejelentette, hogy leállítja a felületein a politikai és közéletű témájú hirdetéseket.

Súlyos döntést hozott Simicska

“Mint ismeretes, a hatalom az érdekeivel ellentétes politikai vélemények közterületi megjelenésének megakadályozása végett, az elmúlt hónapokban – jogalkotásnak csúfolt folyamatban – egy abszurd szabályrendszert alkotott, amely meggyőződésem szerint súlyosan alkotmánysértő” – írta a Zoom.hu-nak eljuttatott közleményében Simicska Lajos.

“Miután mindez kevésnek bizonyult, a tegnapi napon, mindezt félretolva,

a hatalom a nyílt, leplezetlen erőszak útjára lépett.

A kialakult helyzetre figyelemmel, minden további anyagi és személyes kockázatvállalást, mind a magam, mind a társaságaim vezetői részéről lehetetlennek tartok. Ezért a mai napon a jelzett körülmények fennálltáig közterületi cégeim vezetőit arra kértem, hogy politikai és közéleti tárgyú hirdetés közzétételére vonatkozó megrendelést ne vegyenek fel, illetve ne teljesítsenek” – közölte Simicska.

Simicska unokaöccse volt a megrendelő?

A Magyar Idők közben a plakátügyekben eljáró Pest megyei kormányhivatalra hivatkozva kiszivárogtatta, hogy a Simicska-cégek plakáthelyein megjelenő hirdetések – eddig a közvélemény számára nem ismert – magánmegrendelője nem más, mint Simicska Lajos unokaöccse, Nagy Ajtony Csaba. Ha ez igaz, felmerül a kérdés, hogy a kormányhivatal vajon jogszerűen adott-e ki a sajtónak a hivatalos ügyben tudomására jutott üzleti információt.

Mozgósította Lázár a hivatalnokokat

Törvénytelenül, a kormányhivatalnokok segítségével, diktatórikus eszközökkel kaparták Zalaegerszegen a Jobbik plakátjait – vázolta a helyzetet még kedden a Zoom.hu-nak Szilágyi György, a párt parlamenti képviselője. A politikus emlékeztetett:

ezek azok a reklámok, melyeken a migráció megállítását, béremelést és a korrupt politikusok lecsukását ígérik.

Ezek a falragaszok mind a Jobbik által megvásárolt hirdetőeszközökre lettek kihelyezve, a párt nevét is feltüntették rajtuk, „a saját helyén pedig a tulajdonos azt tesz ki, amit akar” – mondta.

A kormányhivatalok fellépésére egyébként az adott alapot, hogy nemrég

a Jobbik 1100 saját reklámeszközt vásárolt, ahová kiteheti a plakátjait, ezt a lépést viszont a Fidesz a tavaszi Jobbik-plakátkampány első hulláma után hozott törvényi tilalom megkerüléseként értékelte,

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig utasította a fővárosi és megyei kormányhivatalokat a területükön lévő plakáthelyek listázására és ellenőrzésére, hozzátéve: ahol törvénysértő plakátot találnak, azt akár rendőri segítséggel is semmisítsék meg.

Nagyon hasonlítottak egymásra

Ám nem csak ott, máshol is óriásplakátok és köztéri hirdetések eltávolítására szólított fel az illetékes kormányhivatal. A Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Publimont reklámhelyein lévő egyes hirdetések levételét követelik, mondván: azok túlságosan hasonlítanak a Jobbik plakátjaira. Ezek azok, a hirdetőcég tulajdonában álló felületeken a minap megjelent hirdetések, melyeken nincs feltüntetve a megrendelő és arról a Publimont is csak annyit árult el, hogy egy magánszemély.

Üzenetükben és képi világukban az „Ők a félelem – mi a remény” feliratú friss plakátok valóban hasonlítanak a Jobbik-logóval áprilisban kitett „Ti dolgoztok – Ők lopnak” feliratú hirdetményekre. Emellett a kormányhivatali intézkedés érinti az ugyancsak a Publimont felületein látható, magánszemély által rendelt – Orbán Viktort, Mészáros Lőrincet, Habony Árpádot és Rogán Antalt ábrázoló – „gengszterek” feliratú plakátokat is, amelyen az arcképek hasonlítanak a tavaszi Jobbik-kampány fotóira.