Egy tét nélküli ajánlat: az MSZP felvenné a listára Gyurcsányt

Egy tét nélküli ajánlat: az MSZP felvenné a listára Gyurcsányt

Sűrű napja volt az MSZP-nek: mire kimagyarázták volna azt, hogy Lattmann Tamás nemzetközi jogász volt az MSZP titkos miniszterelnök-jelöltje Botka László felbukkanásáig, kijött a Medián friss felmérése arról, hogy a párt támogatottsága 25 éves mélypontra esett, így végül ledobták a bombát: mégis felvennék az eddig elutasított Gyurcsány Ferencet a közös listára. Feltéve, ha a másik hat baloldali párt is egyetért ezzel. De többen is vannak, akik egyértelműsítették korábban: nem közösködnek Gyurcsánnyal.

MSZP: gondoljátok át, légyszí

Botka László és az MSZP javaslata a választási együttműködésről továbbra is érvényes mindegyik demokratikus párt felé – tudatta közleményében az MSZP elnöke szerda délután, két nappal azt követően, hogy Botka Lászlóval megtették az MSZP “nagyvonalú” ajánlatát másik hat ellenzéki pártnak arról, hogy induljanak közös listán.

Hat pártot vinne be az MSZP a Parlamentbe

Az MSZP ajánlatának lényege az volt, hogy a szocialisták átengedték a többi ellenzéki pártnak a listás helyeik csaknem felét. Oly módon, hogy harmadolták az országos lista 96 helyét és harmadonként állapították meg a pártoknak járó mandátumokat. E szerint az MSZP-nek 16-17, a DK-nak 5-6, az LMP-nek 4, a Momentumnak 2-3, az Együttnek 2, a Liberálisoknak és a Párbeszédnek 1-1 hely járna harmadonként.

Csakhogy a Zoom.hu még aznap megkérdezte mind a hat pártot és kiderült: ezt a megoldást többségük elutasítja, de aki nem, az is további tárgyalásokhoz kötötte az elfogadását.

Molnár Gyula pártelnök és Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje MTI Fotó: Mohai Balázs

Erre utalva írta friss közleményében szerdán Molnár Gyula:

“kérem a pártok vezető testületeit, hogy a javaslatot, melyet egy friss kutatás szerint a választópolgárok 2/3-a támogat, súlyának megfelelően kezeljék, és felelősen tárgyalják meg.”

Tény, hogy az MSZP megrendelésére még hétfő délután megejtett telefonos közvélemény-kutatásában a Závecz Research arra jutott, hogy a megkérdezettek 66 százaléka, vagyis kétharmada támogatná, ha az MSZP ajánlata alapján összefogna a hét párt.

Jöhet Gyurcsány, de…

Az összefogásra való ismételt felhívás utolsó bekezdése azonban merőben új elemet tartalmazott az MSZP részéről. A pártelnök ebben azt írta: “Amennyiben az összes, tehát az MSZP-n kívüli másik hat párt számára megfelel Gyurcsány Ferenc személye a listán, akkor természetesen nyitottak leszünk az erről szóló tárgyalásokra is.”

Ez jelentős változás, ugyanis eddig az MSZP hallani sem akart arról, hogy Gyurcsányt felvegyék a közös listára,

ehelyett azt ajánlották neki, hogy méresse meg magát egyéniben, a XV. kerületben, ahol győzelme szinte biztosra vehető lenne, hiszen ott pártja, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa, Hajdu László a polgármester.

Gyurcsány Ferenc eddig nemkívánatos személy volt az MSZP-listán MTI Fotó: Komka Péter

Legfőképpen egyébként Gyurcsánynak az MSZP részéről való merev elutasítottsága volt az, ami miatt a DK Botka hétfői ajánlatára úgy reagált: párttagságuk döntése szerint “nem kötnek megállapodást más pártokkal közös választási listáról, ha a DK képviselőinek személyéről az MSZP kíván dönteni.” Viszont azt is mondták, hogy nyitottak a további tárgyalásra, tehát az MSZP elmozdulása Gyurcsány-ügyben akár előre is mozdíthatná a további egyeztetéseket az ellenzéki összefogásról, ám a volt kormányfő személyét nem fogadja el mind a hat párt.

Rossz hír: mélyponton vannak

Nem jött jól eközben az MSZP-nek, hogy nyilvánosságra hozta friss közvélemény-kutatását a Medián is, eszerint pedig 25 éves mélyponton van az MSZP. A Medián szeptember 15–20. között készített, a hvg.hu-n publikált felmérése szerint a párt a választani tudó “biztos” szavazók körében nem éri el a 10 százalékot.

Ilyen rossz eredményt nem produkált az MSZP az elmúlt 25 évben.

Ám a DK számára sem fáklyás menet az elmúlt időszak, jelenleg csak 3 százalékon áll a teljes népesség körében. Az ellenzék körében az LMP tudta növelni a táborát, a választani tudó biztos szavazók között 7 százalékon vannak. Ez a szám az MSZ-nél 9, míg a DK-nál 5 százalék.

Június óta a Fidesz tudta növelni a támogatottságát, a teljes népesség körében 36 százalékon állnak. A Jobbik 18 százalékon áll, viszont a biztos szavazók között 21-ről 16 százalékra esett vissza. A kormány eddigi teljesítményét 46 százalék jónak értékelte, 43 százalék szeretné, ha folytatnák Orbánék. A megkérdezettek 49 százaléka kormányváltást akar, viszont 52% a közepesnél kevesebb esélyt lát az ellenzék sikerére.

Lattman akkor kinek a jelöltje volt?

Ha a Medián-felmérés nem fájt volna eléggé az MSZP-nek, a szocialisták napjuk egy részét ráaadásul azzal tölthették, hogy a Lattmann-ügyet magyarázták. Kedden este ugyanis Lattmann Tamás nemzetközi jogász azzal állt elő az ATV Egyenes beszéd című műsorában, hogy ő volt az MSZP által tavaly év végén már összehozni próbált ellenzéki összefogás közös, miniszterelnök-jelöltje.

Tavaly november környékén született a paktum, hogy az MSZP, a DK, az Együtt és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje lett, majd 2016 decemberében Botka László megjelent és aktivizálódott

– hangzott el a műsorban, ahol Lattmann arról is beszélt: ő lett volna az a személy, akivel még több szavazót vonzhattak volna be.

https://www.youtube.com/watch?v=pUo43ZDnK3c

Lattmann bejelentésére a DK kiadott egy közleményt, miszerint tavaly ősszel valóban arról kaptak tájékoztatást, hogy az MSZP vezetői tárgyalásokat folytatnak Lattmannal az ő miniszterelnök-jelöltségéről. Ezután Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke egy alkalommal tárgyalt is Lattmannal. Később azonban – emlékezett vissza a DK – “az MSZP korábbi álláspontját megváltoztatva Botka Lászlót jelölte miniszterelnöknek és ezzel a Lattmann Tamás jelöltségével kapcsolatos egyeztetés megszakadt.”

Minderre reagálva az MSZP azon három vezetője, akik Lattmann szerint személyesen tárgyaltak vele tavaly, hogy vállalja a szerepet, közös közleményében azt írta: “Lattmann Tamás téved”. A Molnár Gyula pártelnök, Hiller István választmányi elnök és Tóth Bertalan frakcióvezető által jegyzett közlemény szerint Lattmann

“soha nem volt az MSZP miniszterelnök-jelöltje, ugyanis a párt egyetlen testülete sem foglalkozott a kérdéssel.”

 

Az MSZP testületei és kongresszusa egyértelmű támogatással Botka Lászlót választotta miniszterelnök-jelöltnek, az ő programját fogadták el, és 2018 tavaszán a Parlamentben a Botka-kormány megalakítására fogunk szavazni – írták még, hozzátéve: Lattmann kiváló nemzetközi jogász, akinek szakmai tapasztalatát és demokratikus elkötelezettségét egyaránt nagyra értékelik, a véleményére pedig kíváncsiak a jövőben is.