Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kohóban végzi a Duna Aréna lelátóinak egy része

Kohóban végzi a Duna Aréna lelátóinak egy része

A Zoom.hu számolt be róla, hogy szombaton a Duna Aréna lebontott szerkezetének fémelemeit egy hulladékkezelő vállalkozás csepeli telepére szállították. Annak ellenére, hogy az építés során Fürjes Balázs kormánybiztos azt ígérte, hogy a vizes-vb miatt felépített ideiglenes lelátókat százszázalékosan újrahasznosítják.

Üzleti titkok

Elértük azt a céget, az Inter-Metal Recycling Kft.-t, amelynek a telephelyére szállították az úszópalota elemeit.

A vállalkozás tulajdonos-ügyvezetője, Vincze Gábor üzleti titokra hivatkozva nem árulta el, hogy kivel szerződtek a bontott elemek elszállítására és feldolgozására, és azt sem, hogy pontosan milyen elemekről van szó. Az azonban kiderült, hogy a vasszerkezeteket hulladékként, roncsolt állapotban vette meg az Inter-Metal „normál kereskedelmi úton és fizetési feltételekkel”, és arra is fény derült, hogy mi lesz a sorsuk.

Fotó: Veres Viktor

„Telephelyünkön kohászati felhasználásra alkalmas méretre (1500x500x500mm) vágjuk, úgy szállítjuk a feldolgozó műbe. Az említett anyag (csakúgy, mint minden más hulladék) bevét és értékesítés oldalon is nyomon követhető a napi NAV jelentésünkből” – írta Vincze Gábor, aki hangsúlyozta, hogy „mind környezetvédelmi, mind fémtörvényi oldalról a legszabályosabban és körültekintőbben jártunk el.”

Az állami közbeszerzések között nem találtunk arra utalást, hogy a Duna Arénával kapcsolatban megbízták volna az Inter-Metal Recycling Kft.-t. Valószínűleg az úszópalota kivitelezőjével, a Markettel szerződhettek alvállalkozóként – így megállja a helyét az üzleti titokra való hivatkozás. Az Inter-Metal 1997-ben alakult cég, amelynek tavaly közel 16 milliárd forintos árbevétele volt.

Hungexpo helyett Csepel

Mint arról korábban is írtunk, a vizes-vb-re nettó 43 milliárd forintért felépített – Garancsi István cége, a Market Zrt. volt a kivitelező – Duna Arénát éppen visszabontják végleges állapotára. Az úszópalotát ugyanis hatezer férőhelyes lelátókkal tervezték, csak a vizes-vb idejére építettek hozzá ideiglenes lelátókat, hogy a versenyek alatt 12 ezren férjenek el a létesítményben.

Fotó: Veres Viktor

Ez nem is lenne gond, de Fürjes kormánybiztos augusztus elején azt állította a Magyar Időknek, hogy egyetlen forint sem vész kárba, hiszen az ideiglenes szerkezetek százszázalékos újrafelhasználását tervezik. „Az elemeket a Hungexpo területére visszük, ahol P+R parkolóház épül a segítségükkel” – nyilatkozta, ehhez képest kötött ki hulladékként több kamionnyi fémszerkezet Kőbánya helyett Csepelen. A Zoom.hu információi szerint pedig más részek ahhoz a német céghez kerülnek vissza, amelytől azokat bérbe vették.

Kérdéseinkkel megkerestük a Duna Aréna építtetőjét, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t is, a társaságtól még nem kaptunk választ.