Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A véreskezű Duterte kormánya hamarosan magyar állami hitelhez juthat

A véreskezű Duterte kormánya hamarosan magyar állami hitelhez juthat

A közeljövőben Magyarországra látogat a Fülöp-szigetek mezőgazdasági minisztere, hogy tárgyaljon egy 500 millió euróról (155 milliárd forintról) szóló hitelfelvételről, amit a magyar kormány biztosítana az ázsiai országnak – írta az inquirer.net magára Emmanule Piñolra hivatkozva. A Zoom.hu információ szerint az ügyben közérdekű adatigénylést nyújtott be Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak.

Szijjártó Péter külügyminiszter idén márciusban tárgyalt a Fülöp-szigeteken, ahol találkozott az ország első emberével, a gyilkosságokra buzdító Rodrigo Dutertével. A találkozó azért is kaphatott figyelmet, mert Duterte politikai karanténban van – nem jellemző, hogy sűrűn találkoznának vele külföldi politikusok, főleg nem olyanok, akik az Európai Unió tagállamából érkeznek.

Víztisztításra mehet 100 milliárd forint

Szijjártó a látogatása során egy manilai üzleti fórumon elmondta, hogy reménykeltő gazdasági együttműködési lehetőségeket lát a két ország között, ezen belül is elsősorban a mezőgazdaság területén – írta akkor az MTI. A külgazdasági miniszter beszédében megemlítette, hogy a két ország közötti külkereskedelmi forgalom ugyan alig érte el 2016-ban a 200 millió dollárt, ám ez szerinte nem kevés, de van még hova fejlődni. A látogatás apropója a manilai magyar nagykövetség újbóli megnyitása volt, de ekkor egyeztek meg abban is, hogy a magyar kormány az Eximbankon keresztül a Fülöp-szigeteki cégek, beruházások számára 510 millió eurós hitelkeretet nyit – ami a két ország közötti két éves külkereskedelmi forgalomnak felel meg.

Most Emmanuel Piñol fülöp-szigeteki mezőgazdasági miniszter Magyarországra készül, hogy egy 500 millió eurós hitelszerződés felhasználásáról tárgyaljon – ezt a miniszter nyilatkozta a helyi sajtónak. Piñol az inquirer.net tudósítása szerint elmondta, hogy a Magyarország által folyósított hitel kétharmadát ( 20 milliárd pesot) a Manila melletti Laguna-tó rehabilitációjára fordítanák, míg egyharmadát (10 milliárd pesot) egy autógumi gyár építésére költenék Mindanóban. A mindanói projket húsz százalékára lenne elég a magyar hitel, a tervek szerint egy évi négymillió gumiabroncsot előállító gyár épülne.

Az ügyben Ungár Péter, az LMP elnökségének tagja közérdekű adatigényléssel fordult a külgazdasági tárcához. Ungár a Zoom.hu-nak elmondta, arra kíváncsi, hogy a kormány mikor és milyen elvek mentén döntött az 500 millió eurós hitel folyósításáról, illetve abból milyen előnyei származnak a magyar cégeknek. Az ügyben megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, válaszukat a cikkünk végén keretes írásban olvashatja.

Fura utakon az Eximbank

A Magyar Export-Import Bank (Eximbank) Zrt. a magyar állam száz százalékos tulajdonában lévő szakosított pénzintézet, feladata, hogy magyar cégek számára hiteleket folyósítson. A cél a magyar cégek külföldi üzleti jelenlétének növelése, ezáltal a külkereskedelem és a gazdasági növekedés segítése. Ezen elvekkel szemben jelentősen átalakult az Eximbank hitelpolitikája az elmúlt években, különösen Szijjártó Péter külügyminisztersége alatt, hisz az állami bank egyre több olyan projektet hitelez, amik nem kapcsolódnak az exporthoz, annál inkább a kormányhoz közelálló üzletemberek cégeihez. E sorból is kiemelkedett a TV2 megvásárlásához nyújtott hat milliárd forintos hitel, amit Andy Vajna cége kapott, vagy az a 16 milliárd forintos projekthitel, amit az Exim-csoport Garancsi Istvánnak, illetve a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft.- nek folyósított a Kopaszi-gát megvásárlásához.

Kapott Exim-hitelt Mészáros Lőrinc Visonta Projekt Kft-je is: a Heti Válasz kiderítette, hogy több milliárd forintos hitellel támogathatja az Exim-csoport a felcsúti milliárdos búzakeményítő-üzemének építését. Idén júliusban kóser vágóhídra adott 1,75 milliárd forintos hitelt az Eximbank, a vágóhidat Csengelén az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség tulajdonában álló Quality Poultry Kft. építette 2,8 milliárd forintból. A kóser vágóhíd hitelezése már belefér az Eximbank tevékenységébe – hisz az áru többsége exportra megy.

Keleti és déli nyitás

Nem egyedülálló a Fülöp-szigetek számára nyitott eximbankos hitel , a keleti és déli nyitás keretében a külügy és az Eximbank több piacon is nyitott hitkereteket csak az idén mintegy 620 milliárd forint értékben – írta a Magyar Nemzet. Nagy feltűnést keltett az új-zélandi ügyletek finanszírozásra nyitott 200 milliárd forintos keret – írta júliusban a lap, de olyan egzotikus gazdaságokkal is írtak alá együttműködési megállapodást, mint Angola, Irán vagy Tádzsikisztán. Irán számára mintegy 26 milliárd forintos, míg Angola számára 110 milliárd forintos hitelkeretről beszéltek.

E sorba tartozik Vietnammal e héten kötött megállapodás: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy újabb, átfogó kötött segélyhitelprogramról írt alá keretmegállapodást. Ezzel kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy Magyarország és Vietnam között már lebonyolítottak két sikeres kötött segélyhitelprogramot, ezek egy víztisztítómű és egy tartományi népesség-nyilvántartási rendszer kivitelezését foglalták magukban. Erre alapozva indult meg egy egészségügyi témájú kötött segélyhitelprogram, amelynek keretében Can Tho városában 60 millió euróból 500 ágyas onkológiai kórházat épít Magyarország – ismertette, hozzátéve, hogy hétfőn az Eximbank aláírta az erről szóló finanszírozási szerződést. A miniszter közölte: a vietnami gazdaság bővülését, igényeit, valamint a nemzetközi szinten is versenyképes magyar iparágakat látva most az a döntés született, hogy egy minden eddiginél nagyobb és átfogóbb kötött segélyhitelprogramot indít Magyarország, immár 440 millió euró (132 milliárd forint) értékben – írta az MTI.

Külügy válasza: Az EXIM nem tárgyal

Az EXIM nem tárgyal 500 millió eurós hitelnyújtásról – válaszolta lapunk kérdéseire a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A Fülöp- szigetek kapcsán elmondható, hogy korábban, ahogy sok más ország esetében is tesszük, országlimitet állapítottunk meg. Ez ebben az esetben 510 millió eurós országlimit, ami azt a maximális összeget jelenti, amelyet nyújthatunk olyan fülöp-szigeteki vállalkozásoknak, amelyek magyar vállalkozóktól vesznek termékeket vagy szolgáltatásokat. Az országlimit megmutatja, hogy egy adott ország kockázati minősítése és gazdasági mérete alapján, az Exim mekkora maximális összegben vállalhat kockázatot (hitel, garancia, biztosítás, stb.). Minden ügyben egyedi elbírálás alapján születik döntés – olvasható a külügy válaszában.

Ezt megelőzően az alábbi kérdéseket tettük fel a szaktárcának: Meg tudják-e a erősíteni Emmanuel Pinol, Fülöp-szigetekei agrárminiszter kijelentését, miszerint a hitelszerződés aláírása a küszöbön áll? Milyen stratégia mentén született a hitel ötlete? Mekkora összegről van szó? Milyen forrásból finanszírozza Magyarország a hitelt? A magyar adófizetőknek, miért éri meg ezen projektek finanszírozása? Ezen kérdésekre született a fenti válasz.