Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Szinte senki nem kér Botka „nagyvonalú” ajánlatából

Szinte senki nem kér Botka „nagyvonalú” ajánlatából

Nekifutott, de öngól lett a vége – így jellemezhető az első reakciók alapján az MSZP miniszterelnök-jelöltjének a közös lista helyeinek elosztására vonatkozó ajánlata, amiről Botka László bejelentése alapján a Zoom.hu is írt. Botka „nagyvonalú” ajánlatnak mondta azt a kezdeményezést, hogy az MSZP átadná listás helyeinek felét a potenciális demokratikus ellenzéki szövetségeseknek, az LMP-nek, a Demokratikus Koalíciónak (DK), a Momentumnak, az Együttnek, a Magyar Liberális Pártnak és a Párbeszédnek.

Botka László az MSZP listás helyeinek felét ajánlotta fel a többieknek MTI Fotó: Mohai Balázs

A javaslat lényege, hogy a szocialisták harmadolták az országos lista 96 helyét és harmadonként állapították meg a pártoknak járó mandátumokat. E szerint az MSZP-nek 16-17, a DK-nak 5-6, az LMP-nek 4, a Momentumnak 2-3, az Együttnek 2, a Liberálisoknak és a Párbeszédnek 1-1 hely járna harmadonként.

Ám hiába hangzott jól, hogy

az MSZP lemond listás helyeinek feléről, és „a hátán bevisz” a Parlamentbe hat ellenzéki pártot, az érintettek első reakciói alapján ebből így szinte senki nem kér.

Előremenekülés a semmibe?

Botka László ajánlata információnk szerint a párton belül sem aratott osztatlan sikert. Leginkább azért, mert annak részleteiről nem volt döntés, de még vita sem. „Délelőtt fél tízkor volt ma frakcióülés, ott jelezhette volna, mire készül, de úgy látszik, ezt csak fél órával korábban, az MSZP Országos Választási Bizottságának ülésén döntötték el” – mondta egyik forrásunk. Más arról beszélt, hogy akik komolyan veszik a bejelentést a pártban, azok leginkább azon aggódnak, hogy túl sok helyet engedne át Botka más pártok jelöltjeinek, míg van egy jelentős része a pártnak, amely ezen nem aggódik, mert szerintük nem is vehető komolyan az ajánlat. Az biztosnak tűnt, hogy a hétfő este hat órától kezdődő MSZP elnökségi ülésen szóba kerül a kérdés, ám pár órával a kezdés előtt váratlanu lemondták az ülést. Van olyan MSZP-s politikus, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy míg 2014-ben a lista első 45 helyéből 35 volt MSZP-seké, és csak 10 a többieké, míg most fele-fele az arány. Felvetésünkre, miszerint a Botka által jelzett arányok a friss közvélemény-kutatási adatokat igyekeznek követni, így valójában az történt, hogy most jóval rosszabbul áll az MSZP, mint négy éve, azt válaszolta: „ez jogos.” Sokak szerint a vita még nem is a listás helyek elosztásában van, tehát Botka „matekja” még működhetne is, ám ajánlata nem ad választ sem a közös miniszterelnök-jelölt, sem pedig Gyurcsány Ferenc listán való szerepeltetése körüli kérdésekre. Igaz, utóbbi témában jelzésértékű lehet, hogy Botka tájékoztatóján – melyen részt vett Hiller István választmányi elnök és Molnár Gyula pártelnök is – elhangzott: egyelőre nem változott az MSZP álláspontja arról, hogy Gyurcsányt nem szeretnék a listán látni.

A Gyurcsány Ferenc vezette DK úgy értékelt, hogy az ajánlatban nincs semmi új. “Ezért a ma megismételt javaslattal érdemben nem kell foglalkoznunk, korábbi véleményünk ismeretében azzal nincs dolgunk” – zárták rövidre a dolgot, hozzátéve, hogy párttagságuk döntése szerint „nem kötnek megállapodást más pártokkal közös választási listáról, ha a DK képviselőinek személyéről az MSZP kíván dönteni.”

Kérdés, hogy Gyurcsány Ferenc ott lesz-e valaha az MSZP listáján MTI Fotó: Komka Péter

A DK számára amúgy már csak azért sem elfogadható ez az ajánlat, mert továbbra sem oldja fel a Gyurcsány-problémát, vagyis azt, hogy az MSZP nem akarja a listán látni a DK elnökét, amihez viszont a pártja ragaszkodna.

Az LMP még más utat jár

Az LMP sem lelkesedik az ajánlatért. Kanász-Nagy Máté, a párt szóvivője kérdésünkre azt mondta, minden ajánlatot az országos elnökségnek kell megtárgyalnia, de

“az LMP korábbi álláspontjából és kongresszusi döntéseiből elég egyértelmű a helyzet.”

Úgy vélte, egy olyan politikai konstrukcióban, ahol a „múlt pártjai vesznek részt”, abban nem lehet leváltani az Orbán-kormányt. Megjegyezte: egyelőre arról van érvényes döntés a pártban, hogy Gémesi György pártjával tárgyalnak a leendő választási együttműködésről. Az LMP társelnöke, Hadházy Ákos ehhez még annyit tett hozzá: “nem kommentálnám ezt a hírt, de nyilván lesznek szövetségek, ám ezekről akkor kell beszélni, amikor aktuális lesz, viszont biztosan nem úgy kezdődnek majd ezek az együttműködések, hogy valaki üzen a sajtón keresztül, hogy ezt kéne csinálni.”

A Momentumnak nem kell

A Momentumot sem győzte meg Botka ajánlata. Hajnal Miklós, a párt szóvivője kérdésünkre azt mondta: nekik erről Mesterházy Attila MSZP-elnökként 2014-ben tett együttműködési ajánlata jutott eszükbe, “aminek ismert az eredménye.” A Momentumban amúgy is van egy közös döntés, miszerint nem vesznek részt ilyen együttműködésben, még ha érti is, hogy “egyes pártoknak vonzó lehet, hogy bejutnak Botka hátán a Parlamentbe”, ám nekik nem.

Együtt: nincs közös lista a DK-val és az MSZP-vel

Az Együtt kitart amellett, hogy a kormányváltáshoz további szavazók mozgósítása szükséges, ami egyetlen, közös listával nem lehetséges – értékelt kérdésünkre Juhász Péter, az Együtt elnöke. Juhász szerint az a fontos, hogy az egyéni választókerületekben egyetlen jelölt álljon szemben a Fidesz jelöltjével, de listán lehessen választani. Ezért is javasolta a hétvégén az Új Pólusban az Együtt mellett résztvevő pártoknak a közös listát, ami egyúttal azt is jelenti, hogy “mi az MSZP-vel és a DK-val, vagyis a 2010 előtt kormányzó pártok képviselőivel nem kívánunk egy listára menni.”

Karácsony nem zárkózik el

A Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje is óvatosan nyilatkozott. Karácsony Gergely szerint is először odáig kellene eljutni, hogy mind a 106 egyéni körzetben egyetlen ellenzéki jelölt induljon a Fidesszel szemben, “minden egyeztetés, ami ezt célozza, azon szívesen részt veszünk.” Az Együtt által kezdeményezett Új Pólussal és az MSZP-vel is tárgyalhatnak erről, és ezt a mostani javaslatot sem utasítják el, de utóbbit Karácsony részleteiben nem is kívánta kommentálni.

A Liberálisok örültek leginkább

A megszólítottak köréből talán leginkább a Liberálisok örültek Botka ajánlatának. Fodor Gábor pártelnök kérdésünkre azt mondta: értékelendő, pozitív lépés Botkától már egyáltalán a javaslat ténye, mert „az ellenzéki együttműködés iránti elkötelezettségét mutatja.” A javaslat részleteit még elemezni kell, semmit nem szabad alapból elutasítani. Arra a kérdésre, hogy mi lesz a jövője Botka ajánlatának, ha a megcélzott szövetségesek nagy része elutasítja, azt válaszolta: “minden ellenzéki pártnak fel kell tennie magában ezt a kérdést, és úgy vélem ha együttműködni akarunk, akkor kell tudni kompromisszumokat kötni, és valahol el kell kezdeni.”

Előrerúgta, most futhat utána

“Botka László előre rúgta a labdát, most pedig fut utána” – kommentálta a Zoom.hu-nak az MSZP miniszterelnök-jelöltje bejelentését Szentpéteri-Nagy Richard politológus. Úgy vélte, a most “kommunikációs jelleggel” elővezetett ötlet gyakorlatilag semmi újat nem tartalmaz, és – ismerve a pártok eddigi hozzáállását – “nincs is jövője”.

Botka ajánlata első ránézésre valóban nagyvonalúnak tűnik – ez már a Political Capital gyorselemzése, de azt is hozzátették: egyelőre túl sok a megválaszolatlan kérdés ahhoz, hogy a teljes képet lássuk.

Az elemzés megjegyzi, hogy egyéni jelöltek pártállásának aránya (a nyerhető körzetek esetében különösen) legalább olyan fontos, mint a listás arányok. Utóbbiról viszont semmit nem tudni.

A miniszterelnök-jelölt azt sem tette egyértelművé, hogy minek a bázisán számolta a felvázolt százalékarányokat. Ennek jelentősége egyetlen adatpárral is jól érzékeltethető: 2014-ben a teljes lista 69 százalékát tették ki a szocialista jelöltek, a befutó helyeknek mégis a 75 százalékát nyerték el. Amíg tehát a százalékarányokhoz nincsenek hozzárendelve a lista sorszámai, vajmi keveset tudunk a pártok tényleges parlamenti képviseleti (és frakcióalakítási) esélyeiről – áll a Political Capital elemzésében.

Botka ajánlata arra mindenképpen jó, hogy felkavarja az állóvizet – reagált kérdésünkre Mikecz Dániel, a Republikon elemzője. Azt mondta, ezzel az MSZP miniszterelnök-jelöltje mutatta a kezdeményezőkészségét, ráadásul ajánlta jó kiindulási alap a Párbeszédnek és a Liberálisoknak is, akiknek “saját erőből kisebb az érdekérvényesítő képességük”, de – némileg talán meglepő módon – még az Új Pólus pártjait is elgondolkodtathatja, hiszen alternatív javaslatokra sarkall. Hozzátette: október végéig mindenesetre jó lenne valamilyen megállapodást tető alá hozni az együttműködésről.