Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hulladékfeldolgozóba került a Duna Aréna lelátójának egy része

Hulladékfeldolgozóba került a Duna Aréna lelátójának egy része

Ha azt hitte, már nem lehet tovább fokozni a több mint nettó 43 milliárd forintból felépült, de az esőtől olykor beázó Duna Aréna körüli káoszt, tévedett. Már javában zajlik az épület ideiglenes szerkezetének visszabontása, a beígért százszázalékos újrafelhasználás helyett azonban az elemek egy része a csepeli hulladékfeldolgozóban kötöttek ki. Más részek pedig – a Zoom.hu információja szerint – ahhoz a német céghez kerülnek vissza, amelytől azokat bérbe vették.

Parkolóházakat ígértek minden elemből

A Duna Arénát végleges állapotában hatezer férőhelyes lelátókkal tervezték. Csak a vizes-vb idejére építettek hozzá ideiglenes lelátókat, hogy a versenyek alatt 12 ezren férjenek el a létesítményben. Igaz, jövőre junior műúszó-világbajnokságot, 2019-ben junior úszó-világbajnokságot, 2020-ban vizes Európa-bajnokságot, 2024-ben pedig a rövidpályás vb-t rendezünk, de Fürjes Balázs azzal érvelt, azokra a versenyekre nem kell 12 ezer ülőhely. A kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos szavaiból az is kiderült, hogy kibővített állapotában befűthetetlen lenne az épület, amelyet egyébként a Garancsi István többségi tulajdonában lévő Market Zrt. épített fel.

A kormánybiztos augusztus elején a Magyar Időknek azt is mondta, hogy egyetlen forint sem vész kárba, hiszen az ideiglenes szerkezetek százszázalékos újrafelhasználását tervezik. „Az elemeket a Hungexpo területére visszük, ahol P+R parkolóház épül a segítségükkel.” Ezzel szemben

az elemek egy része szombaton a Hungexpo helyett Csepelen, az Inter-Metal fémhulladék-feldolgozó cég telephelyén kötött ki.

Az elbontott fémelemek egy részét egy csepeli méhtelepre szállították Fotó: Veres Viktor

A Duna Aréna mellett alig két óra alatt pakolták meg azt a két kamiont, amelyek aztán elszállították az ócskavasat. Információink szerint olyan speciális és egyébként meglehetősen drága elemek kerültek a kukába, amelyeket az állványokhoz tudtak kapcsolni.

Az állami közbeszerzések között nem találtunk arra utalást, hogy a Duna Arénával kapcsolatban megbízták volna az Inter-Metal Recycling Kft.-t. Valószínűleg az úszópalota kivitelezőjével, a Markettel szerződhettek alvállalkozóként. Az Inter-Metal 1997-ben alakult cég, amelynek tavaly közel 16 milliárd forintos árbevétele volt.

És valószínűleg nem csak a szombaton elszállított részek végzik majd így. Az Aréna környékén most legalább akkora a káosz, mint a vb előtt: számolatlanul hevernek mindenütt a kitépett fémelemek, az egymásra pakolt és elszállításra váró , a sétányra a bontás miatt pedig egyáltalán nem lehet bejutni, de a munkagépek miatt a futók is jobban teszik ha egyelőre elkerülik a környéket.

Nem csak az ugrótornyot bérelhették

Az sem most derülne ki először, hogy amire azt hittük a mienk, azt valójában csak nagyon sok pénzért kölcsön kaptuk. Az Átlátszó egy hónapja írta meg, hogy a vb-re felhúzott 3 milliárd forintos ugrótornyot is csak béreltük. Erről Seszták Miklós, fejlesztési miniszter egy júliusi sajtótájékoztatón beszélt. Az ugrótorony kivitelezésére tavaly novemberben Az ugrótorony kivitelezésére tavaly novemberben szerződtek a West Hungária Bau (WHB) Kft.-vel nettó 1,9 milliárd forintért. Ez az összeg azonban további egymilliárddal nőtt idén márciusban. Vagyis

a WHB összesen nettó 3 milliárd forintot kapott az ugrótoronyra.

Valószínűleg ezekből sem P+R parkoló épül majd Fotó: Veres Viktor

A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK) – ez a társaság jelenti Fürjes Balázs munkaszervezetét – augusztus közepén azt közölte a 24.hu-val, hogy a 3 milliárd forintos összköltségből 1 milliárd volt a torony, vagyis a kölcsönzött elemek idehozatala, felépítése, lebontása, elszállítása; és 2 milliárd a vasbeton talapzat, ami még legalább három évig marad a Battyhány téren.

Megkerestük az uszodát építtető állami vagyonkezelőt, az MNV Zrt.-t, hogy megtudjuk, a Duna Aréna lebontott szerkezetének egyes részeit valóban egy német cégtől bérelték-e. S, ha igen, ez mennyibe került, és milyen további költségekkel jár azok lebontása és elszállítása. Érdeklődtünk afelől is, hogy az eredeti tervek szerint is úgy tervezték, hogy a fémelemek méhtelepen végzik? Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

https://www.youtube.com/watch?v=yqjFNQVbXZE&feature=youtu.be