Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
50 millió dollár értékben foglaltak le hamisított gyógyszereket

Több mint 50 millió dollár értékben foglalt le az Interpol mintegy 25 millió – rekordmennyiségnek számító – hamisított és világszerte betiltott gyógyszert – jelentették be hétfőn Lyonban.

Az interneten árusított lefoglalt gyógyszerek között vannak étrend-kiegészítők, fájdalomcsillapítók, valamint epilepszia és merevedési zavarok elleni gyógykészítmények. A hamisított – esetenként potenciálisan életveszélyes – gyógyszerek lefoglalását eredményező, Pangea X elnevezésű műveletet szeptember 12. és 19. között hajtotta végre az Interpol 123 országban. Az akcióban részt vett az Europol több szakértője is, közülük ketten Budapesten végeztek ellenőrzéseket.
A hatóságok több mint 3500 internetes oldal bezárását rendelték el, a világ több pontján őrizetbe vettek összesen mintegy 400 embert, illetve leállítottak több mint 3000 olyan online hirdetést is, amelyek a tiltott termékeket reklámozták.

A nemzetközi akciónak köszönhetően fény derült számos orvosi felszerelés illegális forgalmazására is, mintegy félmillió dollár értékben foglaltak le a hatóságok egyebek mellett fogászati implantátumokat, óvszereket, fecskendőket és sebészeti eszközöket.
A Pangea művelet még 2008-ban indult, akkor még csak nyolc ország részvételével. Az Interpol közleményében kiemelte: most első alkalommal afrikai országok is részt vettek a műveletben.
A tiltott gyógyszerek internetes forgalmazása folyamatosan növekszik, és ez a tendencia “életeket sodor veszélybe” – hívta fel a figyelmet az Interpol.

(MTI)