Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
Jemeni ballisztikus rakétát semmisítettek meg a szaúdiak

Jemen északi felét az Irán támogatását élvező lázadó síita törzsek, köztük a húszi felkelők és szövetségeseik tartják hatalmukban, míg a déli országrészben az Abed Rabbó Manszúr Hádi vezette, nemzetközileg elismert kormány van uralmon, de csak külső segítséggel tartja fenn magát.

A polgárháború 2014-ben robbant ki,

amikor az „arab tavasz” folyományaként elűzték Ali Abdullah Száleh akkori elnököt.

A húszi lázadók hozzájutottak azokhoz a Scud típusú rakétákhoz, amelyeket még a Szovjetunió fennállásának idején az országban felhalmoztak, illetve a rakéták helyben készített változataihoz is sikerült hozzáférniük.

A Szaúd-Arábia vezette arab koalíció 2015 márciusa óta bombázza a lázadók területét,

és a déli országrészből sikerült is kiszorítania őket. Az ENSZ bírálja a szövetségesek légicsapásait, amelyben sok civil is meghalt. A polgárháborúban eddig több mint tízezer ember vesztette életét.

A most megsemmisített rakéta pontos típusát nem közölték. Hasonló támadások egyébként többször is előfordultak az elmúlt hónapok során.

 

(MTI)