Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nehogy azt higgye, csak a Fradi-Újpesten van itthon focihangulat

Nehogy azt higgye, csak a Fradi-Újpesten van itthon focihangulat

Ha magyar fociról van szó, külföldieknek első sorban Puskás Ferenc neve jut eszébe, de ha kicsit is jártasabb figurával kerülünk szembe, akkor még ott a Fradi-Újpest derbi. Nem véletlen, hiszen amikor épp szurkolóbarátabb helyzet van az országban, ez a párosítás garantált teltházakat és iszonyú feszült hangulatot hoz, nem véletlenül szokták az ezzel foglalkozó oldalak a világ legnagyobb derbijei közt emlegetni olyan bulik mellett, mint a River Plate-Boca Juniors, a Crvena Zvezda-Partizan Belgrád, vagy csak hogy mainstreamebbek legyünk, a Liverpool-Manchester United. Azt viszont senki ne képzelje, hogy Magyarország csak Fradi-Újpestből áll, ha valaki kicsit körültekintőbb akár meccshangulattal is találkozhat az ország különböző pontjain!

Diósgyőr-Nyíregyháza

Hogy mit mondunk itthon keleti rangadónak, soha nincs eldöntve, de jelenleg valószínűleg a DVTK-Nyíregyháza Spartacus meccsek hozhatják a legjobb hangulatot. Sokatmondó adat, hogy 2011-ben 2000-en utaztak Miskolcról Nyíregyre egy NB II-es meccs miatt, de két éve a miskolciak tartalékcsapatát is megnézte 4000 néző csak azért, mert abban a szezonban egyedül ott futhattak össze a szabolcsiakkal. A magas nézőszám mindig garantált, és a kapu mögötti szektorokban is össze szoktak annyian gyűlni, hogy lelkesen énekelhessék egymásról a trágár dalokat.

Diósgyőri szurkolók egy harmadosztályú meccsen Nyíregyháza ellen.

A Nyíregyházának egyébként történelmileg talán még nagyobb riválisa a Debrecen, de a nézőszámok változása miatt mostanában egyértelműen a borsodi csapat veszi komolyabban a rangadót. Ezek a meccsek mostanában nem jönnek össze, mivel a Nyíregyházát három éve zárták ki az első osztályból, idén az NB II-ben vitézkednek.

Haladás-Zalaegerszeg

Ha kimondja valaki, hogy “sötét Zala”, Szombathelyen mindig elmosolyodnak páran. A Zalaegerszeg-Haladás párosítás valamiért soha nem kapott igazán nagy tévés felvezetést, pedig ha összejön, szinte garantált a teltház. A méretéhez képest talán legkevésbé számon tartott rivalizálás sajnos 2012 óta csak távoli üzengetésekig juthat el, azóta az egyszeres bajnok ZTE a másodosztályból figyeli Szombathelyt, és a dolgok jelenlegi állása szerint arra van a legtöbb esély, hogy a másodosztályban talál végre egymásra a két tábor.

A képen a Haladás szurkolói, és a legendás szombathelyi panelházak.

Videoton-Győr

A fehérvári és különösen a győri csapaton elég mély nyomokat hagyott a magyar foci iránti tömeges érdektelenség, ezért itt teltházakra nem érdemes számítani, de azért magyar szinten még mindig ezerszer veri a Paksokon és Felcsútokon tapasztalható nihilt. Bár pár éve még két bajnokesélyes csapatról beszéltünk, a Győri ETO csődje óta ők is maximum a kupában találkoznak. A zöld-fehér csapat célkitűzései között 1-2 éven belül szerepel az NB I-be való visszakerülés, akkor majd megint lesz ilyen is.

Fehérváriak a győri vendégszektorban.

A pesti rangadók

Ha két pesti csapat játszik egymás ellen, az általában jobb buli az átlagnál. Ezt már helyiértéken kell kezelni, hiszen egy MTK-Vasas már valószínűleg a büdös életben nem fog jegypénztár előtt kígyózó sorokat eredményezni, de párat érdemes elkapni, kiemelten a Kispest-Újpest meccseket.

Honvéd-Újpest

Bárki-Fradi

Lehet itt fanyalogni, de a Fradi tényleg külön intézmény a magyar focin belül, amit mindenki nagyon szeretne megverni. Még az évek óta tüntető ultrák nélkül is nekik van a legnagyobb nézőszámuk, ezért ha van egy magyar focicsapatnak kézzelfogható történelme, akkor az mindig nagyon szeretné megverni és leszurkolni a Ferencvárost. Különösen érdemes megnézni, mi történik az FTC ellen Szombathelyen, Győrben, Miskolcon és Debrecenben. Ezen a hétvégén épp megrendeznek egy Fradi-Diósgyőrt például, amire legalább a vendégek nagyon készülnek.

Debreceniek a Fradi ellen.

Kispest-Felcsút

A legújabb keletű, viszont valószínűleg örökre megmaradó gyűlölközésről beszélünk. Az ok egyszerű: a Felcsút Puskás Akadémia néven sajátítja ki minden idők legnagyobb magyar focistája, Puskás Ferenc örökségét úgy, hogy Öcsi bácsi soha nem is járt ott, cserébe a Kispest volt az egyetlen magyar klubcsapat, aminek mezében pályára lépett. A rivalizálás szurkolói szinten persze egyoldalú, hiszen a Felcsútnak tulajdonképpen nincsenek szurkolói, de így is érdemes figyelni, ahogy a budapestiek próbálják egyértelműsíteni, hogy “legendát nem lehet venni.”

A kispestiek egyértelmű üzenete Felcsútra.

A tanulság

Érdemes megfigyelni, hogy bár szavak szintjén nagyon szeretné az MLSZ és rajta keresztül a kormány, hogy sokan járjanak meccsre, az inkább kapcsolati szinten elintézett támogatások miatt a tényleg

hagyományos párosítások egyik fele szinte garantáltan a másodosztály környékén szerencsétlenkedik.

Pedig ezekre a meccsekre a foci minőségétől függetlenül is kilátogatnának emberek, ehhez képest inkább a közvetlen érintetteken kívül a világon senkit nem érdeklő kisvárosok csapatai jutnak támogatásokhoz.