Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Felszámolás sorsára jutott a szebb napokat látott magyar milliárdos borászata

Felszámolás sorsára jutott a szebb napokat látott magyar milliárdos borászata

A jelek szerint valóban nem tudja felszínen tartani érdekeltségeit Töröcskei István. Bírósági dokumentumok szerint nem sikerült megegyeznie a hitelezőkkel a csődeljárás alatt a dörgicsei Pántlika Pincészetet működtető Dörgicse Bor Kft.-nek, így az eljárás felszámolásba fordult át. Ezt a cégbíróság szeptember első napjaiban nyilvántartásba is vette.

A Dörgicse Bor Kft. és a Pántlika Pincészet onnan nevezetes, hogy a borház legnagyobb tulajdonosa – cégén, a T&T Ingatlanforgalmazó Zrt.-n keresztül – az a Töröcskei István, aki sokáig igencsak befolyásos ember volt a kormányközeli oldalon, ám végül partvonalra szorították, s szinte teljesen elengedték a kezét. Utóbbira alighanem az adhat magyarázatot, hogy üzleti és politikai berkekben Töröcskeit egyértelműen a Simicska Lajos-Nyerges Zsolt-körhöz sorolták. Töröcskei vagyonát 2014-ban még 14,2 milliárd forintra becsülte a Napi.hu, amelynek TOP 100 kiadványában így a 45. helyett foglalta el.

A borházzal Töröcskei István a Széchenyi Bank után talán a második leglátványosabb befektetését veszítheti el.

A Dörgicse Bor egyébként idén tavasszal került csődeljárás alá, miután 120 napos fizetési haladékot kapott hitelezőitől. Hogy pontosan milyen helyzetben is van a vállalkozás és miért is fordult a csődeljárása felszámolásba, azzal kerestük a borászatot és a kijelölt felszámolóbiztost. Utóbbi, Südi Gabriella lapunknak annyit mondott, hogy nagyon az ügy elején tartanak, így a hitelállományról pontos összeget nem tud mondani. A hitelezőknek az eljárásban most újra be kell jelentkezni, így lehet ez az összeg nem egyezik meg a csődeljárás során kialakulttal. Hozzátette a felszámolás során még azért megegyezhet a hitelezőkkel, de a cég értékesítését előkészítő folyamatokat elindítják. Azt, hogy egyben vagy vagyonelemenként hirdetik meg a borászatot még nem született döntés. A Dörgicse Bor pedig eddig nem válaszolt kérdéseinkre. A vállalkozás leadott mérlege azonban arról félreérthetetlenül tanúskodik, hogy igen rossz a helyzet. Tavaly ugyanis 73 millió forintos árbevétel mellett csaknem -58 millió forintos adózott eredményt tudtak összehozni.

Ezzel együtt is a Pántlika Pincészet igazán jelentős bortermelőnek mondható a Balaton északi részén.

Még 1993-ban alapították, s jelenleg 40 hektárnyi saját szőlőültetvényt művelnek Dörgicse és Balatonakali környékén. Az induláskor 15 hektár területtel rendelkeztek, majd folyamatos területfelvásárlásokkal jutottak el a mai birtoknagyságig – írja büszkén az oldaluk. Megjegyzik, hogy 2011 tavaszán készült el az 1930-as években gazdasági épületnek emelt ingatlan mellett az új látványpince és feldolgozóüzem. Ezt követően 2014-ben a pince szomszédságában egy éttermet is nyitottak. A mostani állapotok szerint összesen 13 szőlőfajtával dolgoznak. Bár a társaság roppant szorult helyzetben volt már az elmúlt évben is, ám az uniós támogatásokat listázó Szechenyi2020 oldal szerint tavaly azért sikerült elnyernie 32 millió forintnyi uniós forrást a vidékfejlesztési program keretében. A támogatás adatlapját böngészve az azonban kiderül, hogy ezt a pénzt egyelőre nem fizették ki.

MTI Fotó: Mohai Balázs

Töröcskei István hosszú éveken keresztül a jobboldali politikai erő pénzügyi háttéremberéként emlegették. Neve akkor került igazán a fényre – az Államadósság Kezelő Központnál betöltött vezérigazgatói állása után -, amikor az évtized elején egy milliárdos hitelcsomag révén bankot vásárolt magának, amit később Széchenyi Kereskedelmi Bankra keresztelt át. A hitelintézettel nagyra törő tervei voltak. Mint a 24.hu egy Töröcskeiről szóló írásában kifejti: sikerült meggyőzni a kormányt, hogy az állam szálljon be a pénzintézetébe, amely meg is történt. Az állam 3 milliárdos tőkével kisebbségi tulajdonos lett a bankban.

Ezek után viszont lejtmenetbe váltott a karrier.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vizsgálatot indított a hitelintézetnél, s több szabálytalanságra is fény derült, amely után végül az MNB felügyeleti biztost rendelt ki, s ezzel lényegében átvette a bank irányítását, majd elindította a felszámolást. Ebben az ügyben egyébként az MNB „hűtlen kezelés, hanyag kezelés, illetve további pénzügyi visszaélésekre utaló, büntetőjogilag értékelhető cselekmények gyanúja miatt a nyomozó hatósághoz fordult.” Töröcskei a lapnak az üggyel kapcsolatban annyit mondott: számol azzal, hogy “most gyakorlatilag mindent elvehetnek tőle.”