Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Veronai buszbaleset: nem merték még elolvasni a szülők a boncolási jegyzőkönyvet

Veronai buszbaleset: nem merték még elolvasni a szülők a boncolási jegyzőkönyvet

A veronai buszbaleset áldozatainak több hozzátartozója is csak az elmúlt napokban kapta meg a boncolási jegyzőkönyvet a Nemzeti Nyomozó Irodától (NNI). Múlt héten vették át a nyolcoldalas iratot Márton Márk szülei is, akik a Zoom.hu-nak azt mondták, valahol mindenki tudni szerette volna, hogy az utolsó pillanatokban, mit éltek át a gyerekek.

„Igaz elolvasni a mai napig nem bírtuk. Nyilvánvalóan borzalmas dolgokat tartalmaz. Mi még hagyunk magunknak egy kis időt.”

A hozzátartozók úgy tudják, hogy a szokásostól eltérően valamivel hosszabb jegyzőkönyveket elvileg ki sem adták volna nekik, ezt is ők harcolták ki. Legalább ennyit. Merthogy a szülők szerint májusi kifakadásuk óta a helyzet semmit sem változott. Akkor az Indexnek beszéltek arról, hogy a januári tragédia óta semmilyen érdemi információt nem kapnak arról, hogyan áll az eljárás, milyen fejlemények vannak a hazai vagy az olasz nyomozásban. Egy héttel később aztán Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek már arról beszélt, hogy az olaszok lezárták a nyomozást, és az olasz ügyészség a jegyzőkönyvet a milánói főkonzulátusnak átadta, a külképviselet pedig a lehető legrövidebb időn belül továbbítja a jogsegélykérelemben érintett kecskeméti ügyészségnek.

Az olaszok mellett ugyanis az NNI is eljárást indított halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt, amit a kecskeméti ügyészség felügyel. Schmidt Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője a Zoom.hu-nak csütörtökön azt mondta, hogy

„a magyar eljáráshoz kértek információkat, bizonyítékokat az olasz ügyészségtől, amit meg is kaptak. Arról viszont nem tud, nem is tudhat, hogy milyen eredménnyel zárult az olasz nyomozás.”

Kérdéseinkkel ezért megkerestük a Külügyminisztériumot is. Többek között arról érdeklődtünk, hogy ha az olasz eljárás lezárult, a hozzátartozókkal miért nem közölnek részleteket. Mártonék szerint ugyanis a kinti eljárás eredményéről máig nem tudnak semmit. A magyar eljárás végére pedig még biztosan várniuk kell. Az ORFK kérdésünkre azt válaszolta, hogy a nyomozást újabb két hónappal, november 21-ig hosszabbították meg.

Hazahozták Olaszországból a veronai buszbaleset egyik súlyos sérültjét MTI Fotó: Kovács Attila

 

Megnyugvást jelentene, ha tudnák ki a felelős

A magyar rendőrök, hol az olasz hatóságok felkérésére, hol pedig az itthon folyó büntetőeljárás miatt többször is kihallgatták az életben maradt sofőrt. Az első időszakban viszont nem tudtak vele beszélni, mert a belélegzett füsttől sérült a légcsöve és a tüdeje is. Néhány hónappal ezelőtt azonban jobban lett és halkan, kissé rekedt hangon, de elkezdett beszélni.

A férfi azt állította, nem aludt el a volánnál, és nem a baleset után kiderült alvászavara okozta a tragédiát.

A Honvédkórház sajtóosztályától úgy tudjuk, hogy a sofőr rehabilitációs kezelése továbbra is folyamatban van.

Mindeközben a hozzátartozók nyolc hónappal a baleset után is azzal kelnek és fekszenek, hogy a tragédia az ő felelősségük is, hiszen „szülőként ők engedték el a gyerekeket.” Márton László szerint ez addig valószínűleg nem is fog változni, amíg érdemleges választ nem kapnak arra, kinek a felelőssége a szerencsétlenség, amelyben január 20-án éjjel tizenheten vesztették életüket.