Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Teljes a káosz a fővárosi légszennyezettség-mérésben

Teljes a káosz a fővárosi légszennyezettség-mérésben

Ahogy korábban mi is megírtuk, közel egy hónapos szünet után szeptember 14-től újra vannak információk Budapest levegőjének minőségéről. Az informatikai rendszer helyreállítása után visszamenőleg is elérhetőek az adatok, amelyekből most az is kiderül, hogy nem csak egy véletlen kieséséről, hanem sokkal inkább rendszerszintű problémáról lehet szó. Ugyanis nem csak a határérték túllépések jelentenek problémát, hanem a megbízhatatlan mérőállomások is.

A főváros levegőjét illetően két komponens vizsgálata fontos, a légzőszervi megbetegedéseket, szív-és érrendszeri problémákat okozó szállóporé, és a szintén tüdőroncsoló nitrogén-dioxidé.

Jelentős a határérték túllépések száma

A szállópor 24 órás átlagának egészségügyi határértéke egy naptári év alatt 35-nél többször nem léphető túl, ehhez képest több olyan mérőállomás is van Budapesten, ahol már szeptemberre meghaladták ezen napok számát, vagy nagyon közel vannak ehhez. A Pest Megyei Kormányhivatal lapunknak elküldött adataiból kiderül, hogy január elseje óta a Széna téren vagy a Kőrakás parknál lévő állomások már rég „túlteljesítenek”, és vélhetően problémák lesznek a Kosztolányi Dezső téri, Gergely utcai, a Községház utcai, a Gilice téri vagy az Erzsébet téri mérőállomáson, de a Csepelen élők sem lehetnek nyugodtak. (A szállópor értéket jelző PM10 a 10 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskéket takarja.)

PM10 egészségügyi határérték túllépések száma 2017.01.01-09.19 között (24 órás átlag)

Mérőállomások/Túllépéses napok száma
Gilice tér: 29
Budatétény, Tűzliliom utca: 15
Csepel, Szent István út 217-219.: 25
Káposztásmegyer, Lakkozó utca: 5
Széna tér: 41
Teleki tér: 18
Községház utca: 29
Kőrakás park: 35
Kosztolányi Dezső tér: 33
Honvéd telep, Dózsa György út 53.: 7
Erzsébet tér: 29
Gergely utca 85.: 32

A nitrogén-dioxid esetében – ha a 24 órás átlagot vizsgáljuk – már jobb a helyzet, kivéve a főváros szívében lévő Erzsébet téren:

NO2 egészségügyi határérték túllépések száma 2017.01.01.-09.19 között (24 órás átlag)

Mérőállomások/Túllépéses napok száma

Gilice tér: 0
Budatétény, Tűzliliom utca: 0
Csepel, Szent István út 217-219.: 0
Káposztásmegyer, Lakkozó utca: 0
Széna tér: 6
Teleki tér: 2
Községház utca: 0
Kőrakás park: 2
Kosztolányi Dezső tér: 2
Honvéd telep, Dózsa György út 53.: 0
Erzsébet tér: 19
Gergely utca 85.: 0

Azonban az órás határértékeket is figyelembe kell venni, ezeket vizsgálva pedig az egész főváros felháborodhatna.

Elnémult mérőállomások

A nitrogén-dioxid egy naptári év alatt 18-nál többször nem léphető túl. A négy, 24 órás intervallumban is „eredményt” produkáló mérőállomás órás értékeiből kiderül, hogy

a Széna téren már január 20-a estéjén elérték ezt (szmogriadó is volt a városban), két nappal később pedig már a dupláját mérték.

A Teleki téren szintén január 20-án este érték el a 18-as határt, a Kosztolányi Dezsőt téren legalább sikerült február 3-ig „kihúzni”. Legalábbis a levegominoseg.hu oldalon hozzáférhető adatok alapján.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Fontos azonban megjegyezni,

Budapesten több olyan nap, hét, hónap is volt, amikor egyszerűen nem szolgáltattak adatot a mérőállomások.

A szállópor esetében a Honvéd sporttelepnél lévő mérőállomásról január 4. és 29. (ekkor volt szmogriadó Budapesten), valamint február 4. és 7. közötti időszakban nem jöttek adatok, sőt, február 24-e óta semmilyen információ nem csordogál a mérőállomásról.

Screenshot: levegominoseg.hu

A szintén forgalmas Erzsébet térről augusztus 18-a óta, Csepelről június 6. óta nem találhatók adatok a levegominoseg.hu oldalon.

 

Káposztásmegyeren „csak” az erősen szennyezett januárban voltak ilyen jellegű problémák.

 

Azoknak is csalódniuk kell, akik teljes képet szeretnének kapni Budapest levegőjének nitrogén-dioxid szennyezettségét illetően. Az Erzsébet térről csak február 27-től jöttek adatok, a Honvéd sporttelepről, a Gergely utcai vagy a csepeli mérőállomásról viszont a mai napig semmiféle ilyen információ nincs, vagy nem lehet hozzáférni. Káposztásmegyeren július 29-től, Pesthidegkúton augusztus 5. óta „némák” a mérők.

 

 

 

A rendelet szerint a Budapest és környéke légszennyezettségi agglomerációban a nitrogén-dioxid esetében minimum 6, a PM10 komponensek esetében pedig minimum 8 mintavételi pontról kell adatot szolgáltatni, de ez csak azt jelenti, hogy a szolgáltatási kötelezettségnek eleget tesznek, Budapest levegőjének minőségét azonban nem ismerhetjük meg teljes egészében a kimaradások miatt. De az sem állja meg a helyét, hogy teljesülne a hat, illetve nyolc mérőállomásról való adatszolgáltatás.

Számításaink szerint NO2-t adatok két mérőállomásról jöttek egész évben (Teleki, Korakás), a többi helyről csak időszakosan szivárogtak. Ezen helyek között van az autók által megszállt Széna tér, Erzsébet tér vagy Kosztolányi tér. A szállópor esetében már közelebb vagyunk a mintavételi pontok előírt számához (8), de itt is csak hét állomásról lehet elmondani, hogy a egész évben szolgáltattak adatot.

Az EB bármikor beperelheti Magyarországot

Ebben az ügyben is megkerestük a Pest Megyei Kormányhivatalt, válaszuk szerint a mérőállomások felszereltsége nem egységes, így nem minden mérőállomás mér minden légszennyező komponenst.

„Természetesen előfordulhatnak a mérőállomások műszereit és telepített adatközlő és továbbító számítástechnikai rendszereit érintő meghibásodások is, melyek időszakosan meghiúsítják a méréseket egyes légszennyező komponensekre. Mivel jelen esetben speciális, csak meghatározott szakcégek által javítható eszközökről van szó, ezen szervízelések hosszabb időt is igényelhetnek. Ezen felül egyes mérőműszerek áthelyezése is előfordulhat időszakonként más mérőkonténerbe.”

– írták.

Tehát rengeteg „sötét” óra és nap volt eddig is, de azért sem nyugodhatunk meg, mert az Európai Unió 2008-ban kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a szállópor magas értékei miatt. Ahogy a kormány.hu is írja „2005-ben hatályossá váltak az Európai Unió 2008/50/EK levegőminőségi irányelvében található, kisméretű szálló porra (részecskére, PM10-re) vonatkozó levegőminőségi határértékek. Ezeknél a határértékeknél hazánk egyes területein még ma is magasabb a szennyezettség, és emiatt kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen.”

MTI Fotó: Mohai Balázs

“Az eljárás megindítása csak az első lépés volt, ma már ott tartunk, hogy

az Európai Bizottság bármelyik pillanatban az Európai Unió Bírósága elé utalhatja az ügyet,

amiért nem sikerül egészségügyi határérték alá szorítani a mutatókat. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem csak Magyarország, de más EU-s tagállamok is küzdenek ezzel a problémával.”

– nyilatkozta lapunknak Dr. Farkas Csamangó Erika, Szegedi Tudományegyetem adjunktusa, a 2014-es, „A szálló por környezetjogi szabályozása című tanulmány szerzője.

Az EB idén már figyelmeztette Németországot, Franciaországot, Spanyolországot, Olaszországot és az Egyesült Királyságot is a légszennyezettségi határértékek folyamatos túllépése miatt, az államok nem rendezték a nitrogén-dioxidra (NO2) vonatkozó határértékek sorozatos megsértésének ügyét. Magyarország is kapott már figyelmeztetést, a következő lépés – ahogy azt Dr. Farkas Csamangó Erika is említette – az lesz, hogy az Európai Bizottság az EU Bírósága elé idézi Magyarországot.

Hazánkkal szemben még türelmes az EB, reméljük, még egy fél évig engedékeny lesz, 2018 első felére ugyanis elméletileg tíz új műszert helyeznek majd üzembe a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00041 „A szolgáltató kormányhivatali és közigazgatási modell bevezetése” kiemelt projekt eredményeként. A kormányhivatalnál azt remélik, a bővített kapacitás már jobban fogja szolgálni a levegőminőség mérését és megbízhatóbb információkat ad.

Tíz évvel a kötelezettségszegési eljárás elindítása után talán időszerű lenne.