Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
Több ezren tüntettek az elnök ellen a Fülöp-szigetek elnöke ellen

Több ezren tüntettek csütörtökön Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök ellen az ország fővárosában, Manilában. A demonstrálók megmozdulásukat a volt Fülöp-szigeteki diktátor, Ferdinand Marcos által 1972-ben meghirdetett rendkívüli állapot bevezetésének 45. évfordulójára időzítették.

A tüntetők az elnöki palota közelében gyűltek össze. Állításuk szerint Duterte rendszere egyre inkább Marcos diktatúrájához kezd hasonlítani: viselkedése zsarnoki, ezt példázza a drogbűnözők elleni háborújával.

Duterte egy évvel ezelőtti hivatalba lépése óta hivatalos közlések szerint csaknem 3500 emberrel végeztek országszerte a hatóságok a különböző kábítószer-ellenes akciókban. Emberi jogi csoportok szerint azonban ennél jóval magasabb lehet a halálos áldozatok száma.

Marcos, Duterte, nincs különbség, mindketten gyilkosok!” – hangzott el többször is a tüntetésen. A tiltakozók ezután a palotától a közeli Rizal Parkhoz vonultak, ahol kifeszítettek egy hatalmas transzparenst “Állítsák meg a gyilkosságokat!” felirattal.

Időközben az elnök mellett tüntető csoportok is megjelentek a közeli Miranda téren, a rendőrség becslései szerint mintegy hatezren lehettek. A tüntetéseket több mint ezer rendőr biztosította.

Az 1965-től 1986-ig államfői tisztséget betöltő Ferdinand Marcos 1972-ben vezetett be rendkívüli állapotot, és kemény kézzel kormányozta a Fülöp-szigeteket. Hatalma idején lábbal tiporta az emberi jogokat, és mintegy 10 milliárd dollárt tulajdonított el az államkasszából. Marcost a diktatúrát, a nepotizmust és a közvagyon megdézsmálását megelégelő tömegek űzték el a hatalomból.

A Marcos családtagjaival köztudottan jó viszonyt ápoló Duterte sokak meglepetésére szerdai határozatában elismerte, hogy a Marcos-rendszer alatt voltak esetek az emberi jogok megsértésére és korrupciós bűncselekményekre.

(via MTI)