Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Így mulat egy magyar jegybankár – 2,4 milliós repülőút közpénzből

Így mulat egy magyar jegybankár – 2,4 milliós repülőút közpénzből

Másfél év alatt több mint 1700-szor utaztak külföldre a jegybanki dolgozók, köztük rengeteg egzotikus helyre, összesen 665 millió forintért. Matolcsy Györgynek és a jegybank többi vezetőjének abba kell hagynia a közpénzek lenyúlását és elherdálását és átláthatóvá kell tennie az MNB pénzköltéseit, ezen belül a külföldi utazásokat is – mondta az Együtt sajtótájékoztatóján az adatokat a jegybankból megszerző Spät Judit, az Együtt elnökségi tagja szerint

Spät Judit szerint a „Matolcsy-tours” luxusutazásai újabb bizonyítékai annak, hogy a Matolcsy György által vezetett jegybankban felelőtlen módon szórják a közpénzt. Mexikóváros, Chile, Jamaica, Kuala Lumpur, Sydney és San Francisco – csak néhány vonzó célpont azon 1725 utazásból amelyen a Magyar Nemzeti Bank vezetői és dolgozói vettek részt az elmúlt másfél évben – derült ki a közérdekű adatigénylés nyomán. Ráadásul az utak egy jelentős részét irreálisan magas árakon szervezték. Jó példa erre egy san franciscoi rendezvény, amelyre többen is kiutaztak pár napon belül: volt olyan utas, aki meg tudta oldani a repülőutat „mindössze” 532 ezer forintból, ugyanakkor egy másik utazó egy nappal korábban (újévkor!) 1,6 millió forintért repült ugyanoda. De nemcsak az egzotikus úti célok esetében derültek ki hajmeresztő árak az Együtt adatigénylése nyomán. Volt olyan frankfurti út, amelynek esetében 800 ezer forint volt a repülőjegy, illetve egy másik alkalommal egy éjszakára 432 ezer forintot fizetett ki az MNB.

2016 és 2017 első féléve során az MNB összesen 665 millió közpénzt költött külföldi utazásokra, a jegybanki alkalmazottak pedig összesen több mint 4700 napot tölthettek el külföldön, nem kis részben egzotikus helyeken. S bár várhatóan az MNB minden utazásra tud majd egy papírt produkálni, hogy milyen szakmai egyeztetésen vagy konferencián kellett részt venni, az Együtt elnökségi tagja által feltárt adatok azt mutatják, hogy az utazások szervezése során a józan takarékosság bizonyosan nem szerepelt a szempontok között.

Másfél év alatt 94 db 1 millió forintnál drágább utazás volt, a legdrágább – egy 7 napos japán út – költsége egy főre meghaladta a 4 millió forintot is és több másik ázsiai utazás költsége is 3 millió felett volt fejenként. Ezen belül elképesztőek a repülőjegy árak: 48 esetben volt 1 millió forint felett a repülőjegy, e téren a rekorder egy 2,4 millió forintos kínai út. Darabszámát tekintve az utazások legnagyobb része természetesen európai központokba irányult: Frankfurtba 408, Londonba 242, Párizsba 145 kiutazás történt. De több mint 100 alkalommal utaztak az amerikai kontinensre is és 38-szor jártak Kínában az MNB képviseletében.

Spät Judit szerint elfogadhatatlan, hogy Matolcsy György jegybankjában az akár havi 8-9 millió forintot is elérő vezetői jövedelmek és a több tízmillió forintos közel ingyenes lakáshitelek mellett a külföldi utak kapcsán is ilyen mértékű pénzszórás zajlik. A jegybank függetlensége nem jogosít fel a közpénzek elherdálására – szögezte le a politikus.

Az MNB visszautasítja politikai bírálatokat

A Magyar Nemzeti Bank nemzetközi szerepvállalásának jelentős részét a jegybank nemzetközi szervezetekben betöltött tagságából adódó kötelezettségek teljesítése adja. Ennek megfelelően az MNB munkatársai rendszeresen részt vesznek – többek között – az Európai Bizottság, az EKB és a Központi Bankok Európai Rendszere (KBER) keretén belül működő fórumok és szakbizottságok, a BIS, az IMF, az OECD, az európai felügyeleti hatóságok és egyéb, az MNB tevékenysége szempontjából releváns nemzetközi szervezetek ülésein – reagált az Együtt politikusa által nyilvánosságra hozott jegybanki adatokra az MNB.

Az MNB számára nem csak a társintézményekhez fűződő kapcsolatok szorosabbra fűzése képez prioritást, de igyekszik mind jobban bekapcsolni tevékenységét a nemzetközi pénzügyi vérkeringésbe is – amint ezt már a 2014-ben elfogadott alapokmányában is célként határozta meg. Ahogy MNB-s kollégák részt vesznek nemzetközi konferenciákon, workshopokon és egyéb szakmai rendezvényeken, úgy a jegybank is számos nemzetközi rendezvénynek szolgál már helyszínéül.

A jegybanki munkavállalók az intézmény külföldi kiküldetésekre vonatkozó szigorú irányelei alapján, az MNB Etikai Kódexét, és az MNB Gazdálkodási Kézikönyvének vonatkozó előírásait tiszteletbe tartva vehetnek részt külföldi rendezvényeken. A kiutazások célja a részt vevők szakmai fejlődésének érdekében történő tapasztalatszerzés és információcsere. Az egyes programokra való delegálás elbírálásának szempontjai között a rendezvény szakmai nívója, a részt vevő intézmények jelentősége és a megszerezhető tudástőke szerepel, nem pedig a rendezvény helyszíne. A Magyar Nemzeti Bank határozottan visszautasít minden ezzel ellentétes, az MNB-t rossz színben feltüntetni próbáló, rosszindulatú spekulációt – olvasható a közleményben.