Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hadházy Ákos: Nem félek Lázár Jánostól!

Hadházy Ákos: Nem félek Lázár Jánostól!

Pár évtizede bevittek volna a pártház pincéjébe, hogy megdolgozzanak. Most az megy, hogy aki veszélyes vagy kellemetlen a rendszer számára, azt megpróbálják lejáratni – mondta a Zoom.hu-nak adott interjúban Hadházy Ákos, aki az elmúlt években több tucat korrupciógyanús ügyet hozott nyilvánosságra. Az LMP társelnöke szerint a Fidesz-klientúra eddig csaknem 3 ezer milliárd forintot lophatott el az uniós támogatásokból. A trafikügyet kirobbantó politikus arról is beszélt, volt pártja tragédiája, hogy 2010-ben nem 65 százalékot szerzett, hanem 67-et, és az ezzel járó kétharmados többség teljesen leépített minden belső kontrollt. Hadházy elmondta, ha Ron Werber finkelsteini módszereket alkalmazna az LMP kampányában, akkor azonnal lemondana. Simicska Lajos plakáthelyeit viszont nem utasítanák el a választás hajrájában.

 

Kedden kiderült, hogy nem csak szavakban hanem szavazatokban is támogatta a kormánypárt azt a törvényjavaslatot, amely a korrupciós bűncselekmények elévülési idejét növeli. Meglepte, hogy van még olyan fideszes politikus, aki betartja az ígéretét?

Több hónapja hallottam erről a tervről. De azért sem lepett meg, mert beleillik abba a sorba, ami már az olimpiarendezés ügyénél is látszott: nem szeretik, ha nem ők uralják a nyilvánosságot. Ma Magyarországon nem kormányzás folyik, hanem propaganda, a Fidesz nem kormánypárt, hanem propagandapárt. Minden szellemi és anyagi energiájukat abba ölik, hogy eltereljék a figyelmet a valódi problémákról, a disznóságaikról és a gigantikus lopásról. Pedig a korrupció ellen lehetne tenni, még ha az is a közvélekedés, hogy korrupció, lenyúlás mindig is volt, mindig is lesz, ezért nem is lehet, nem is érdemes ellene tenni. Lehet, hogy volt is, meg lesz is, de egyáltalán nem mindegy a mértéke.

Olyannak ismeri azt a pártot, ahol mások mellett ott ül Farkas Flórián, Mengyi Roland és Simonka György, mint amelyik komolyan gondolja a korrupcióellenes küzdelmet?

Ez a lépés nem jelenti azt, hogy a Fidesz megtért. Viszont tudják, hogy a törvénymódosítás nem visszaható hatályú, tehát amit tegnap elkövettek, az viszonylag gyorsan elévül, így a jelenlegi szabályok mellett nincs mitől tartaniuk. Ráadásul jövőre nem szeretnék elveszíteni a hatalmat, és ennek érdekében nem riadnak vissza olyan politikai eszközök használatától sem, amelyekről azt hittük, kivesztek a XXI. századra.

Fotó: Halász Nóra

Milyen eszközökre gondol?

A heccelésekről és az agitációs propagandakampányokról beszélek. És arról, hogy nyíltan hergelnek egymás ellen népcsoportokat és embereket, miközben hazugsággyárat működtetnek az ellenőrzésük alatt álló médiában. Ahogy nő az elégedetlenség velük szemben, egyre inkább ezekhez, az emberek tájékozódását és az ellenzék lehetőségeit szűkítő politikai eszközökhöz nyúlnak. És tévedés ne essék: az elégedetlenség nem csökkenne, ha a Fidesz újra megnyerné a választást, sőt: valamikor elfogy az uniós pénz is, amit összeomlás követhet. Ám ez sem jelentené automatikusan azt, hogy azután a mostani ellenzék jöhet, ezért is nem értem azokat a politikustársaimat, akik azt mondják, engedjük el 2018-at, inkább feküdjünk rá 2022-re. Addigra lehet, hogy a maradék független sajtót és az ellenzéki pártokat is ellehetetlenítik, vagyis nem lesz kinek jönnie.

2015 végén hangzott el Lánczi Andrástól, a kormánypárt egyik fő ideológusától, hogy a korrupció a Fidesz politikájának lényege. Ön két hónappal később állt ki az első Korrupcióinfóval. Elérik még az emberek ingerküszöbét az ellopott százmilliók és milliárdok?

Sikeresnek tartom ezt a fajta feltárást. Igenis zavarja az embereket a korrupció, egy kutatás szerint ez az egyik dolog, ami a legjobban aggasztja őket. A másik a migráció. Utóbbi esetén persze a kormány milliárdokat költött arra, hogy féljenek tőle az emberek. A Korrupcióinfó sikerét mutatja, hogy most már csaknem 40 feljelentés történt ezekben az ügyekben, és 16-ban folyik nyomozás, vagyis ezeket nem tudták elsikálni. Ellenzékben ennyit tehetünk. Kormányon már sokkal többet: hozhatunk olyan törvényeket, amelyek jobban gátat tudnak szabni a korrupciónak. Ebben csak a választók tudnak segíteni. Meggyőződésem, hogy ez meg is lesz 2018-ban. Ha nem lenne rá esély, nem csinálnám: ha valamit nem szeretek, az a fölösleges munka. Érzem, hogy az emberek változást akarnak, a felmérések is ezt mutatják, ráadásul a közvélemény-kutatások szerint többségben vannak a kormányváltást akarók, még ha sokan nem is nyilatkoznak a pártpreferenciájukról. Persze jogos kérdés, hogy ilyen körülmények, ilyen lopások, és ilyen kormányzati teljesítmény mellett miért nem vezet 80 százalékkal az ellenzék. Erről az ellenzék is tehet: más-más mértékben és módon, de mindannyian tehetünk róla. Leginkább arról, hogy az ellenzék nagyobb része évek óta egyetlen dologról beszél: ki, kivel és ki, kivel nem áll szóba. A másik ok, hogy a kormány közpénz-milliárdokat öl abba, hogy elnyomjon mindent, például annak a sulykolásával, hogy az ellenzék nem akar mást, csak egymillió migránst betelepíteni.

Kiszámolta már, összesen mekkora összeget érintenek az Ön által feltárt korrupciógyanús ügyek?

Csütürtökön tartom a 84. Korrupcióinfót, ígérem, hogy a századikra csinálok egy összesítést. A szakértők azt mondják, hogy 500-1000 milliárd forint körüli összeg mehet el így évente. Az általam vizsgált, jobbára uniós projekteknél azt tapasztaltam, hogy legalább 30 százalékkal túl vannak árazva, de van olyan is, ami annyira felesleges, hogy vehetjük 100 százaléknak. Egyebek mellett ilyen volt az emlékezetes Híd a munka világába program, ahol kétszer lopták el a pénzt. Egyszer simán ellopták, aztán másodszor megint, amikor a kormány visszafizettette a pénzt az Országos Roma Önkormányzattal, de erre az adófizetők pénzéből adott fedezetet. Összességében az uniós pénzekből csak az előző uniós költségvetési ciklusban minimum 3 ezer milliárdot lophattak el.

Fotó: Halász Nóra

Hogyan értékelik a tevékenységét az egykori párttársai? Egyáltalán szóba állnak még Önnel a fideszes politikusok?

Az alsóbb, helyi vagy megyei szinteken igen, de a parlamenti képviselők már rég nem, és nincs is velük miről beszélnem. Persze a Fidesz tagjai közt is vannak még tisztességes emberek. Nem igaz, hogy azon az oldalon csak ördögök vannak, a másik oldalon pedig mindenki grállovag. Ám a tisztességes fideszesek sorra hagyják el a pártot, és amikor beszélek velük, dől belőlük a panasz, és fogadkoznak, hogy nem szavaznak többet a Fideszre. A pártnak az volt a tragédiája 2010–ben, hogy nem 65 százalékot kapott, hanem 67-et, és ez a kétharmad teljesen leépítette minden kontrolljukat. Én akkor ijedtem, sőt rettentem meg, amikor a győztes választás után kijött a kormánynévsor. Olyan nevekkel, mint Fazekas Sándor, akiről nem tudta senki, hogy kicsoda. Réthelyi Miklóst tudtuk ki, de meglepő volt, hogy őket csúcsminisztériumok élére nevezik ki. Navracsics Tibor – akit becsülök, amiért még sok tisztességes megnyilatkozása van, és megcsinálta a maga forradalmát azzal, hogy kiment Brüsszelbe – akkor megmondta, hogy mindez azért van, mert Orbánnak elege lett az első ciklusban az erős miniszterekből. Te jó ég – gondoltam – ez az ember lehet, hogy tényleg egyedül akar mindenben dönteni?

Van még olyan ember a Fideszben, aki azzal csinálja meg a maga forradalmát, hogy hajlandó tenni ez ellen? Vannak még Ángyán Józsefek, netán Illés Zoltánok?

Sajnos azt látom, hogy a Fideszen belüli belső feszültség inkább csak arról szól, hogy akik keveset lopnak, haragszanak azokra, akik sokat tudnak lopni. Ezt a rendszert a pénz tartja össze, és az, hogy valamennyit mindenki kap. Szekszárdon is vannak képviselők, akikről azt hittem, hogy a trafikügyben mellém állnak. Nem álltak, sőt azt állították: hazudok. Most, ha végignézek rajtuk, az egyiknek a lánya kommunikációs igazgató egy városi cégnél, a másiknak pedig a fia tudott profitálni egy uniós projektből. Mindenkit fognak valami „jósággal”. Ez a rendszer akkor fog belülről szétmenni, ha elfogy a pénz. De akkor robbanásszerűen. Addig is mindenkinek azt üzenem, hogy soha nem késő kiugrani.

A Fideszben azonban nem felejtenek. Aki ezt megpróbálja, az sok jóra nem számíthat…

Azt hittem, hogy a trafikmutyinál nem lehet nagyobb disznóság, de az most már csupán egy kellemes kis huncutságnak tűnik a legutóbbi botrányhoz, a koraszülött alapítvány ügyéhez képest. Amikor úgy döntöttem, hogy ezeket bemutatom, tudtam, hogy megpróbálnak majd lejáratni. Azt is tudtam, hogy nincs olyan bűn a múltamban, ami miatt aggódnom kellene – persze minden ember tett olyat, amire nem feltétlenül büszke. Viszont a lejáratásnak nem is az a lényege, hogy igaz legyen, ez inkább egyfajta kínzás. Pár évtizede bevittek volna a pártház pincéjébe, hogy megdolgozzanak. Most az megy, hogy aki veszélyes vagy kellemetlen, azt megpróbálják lejáratni. Én felkészültem erre is. Idősebb Antall József mondta, ha az Alpoktól keletre az embert nem akasztják fel, a többi már részletkérdés.

Fotó: Halász Nóra

Vajon miért bosszantotta fel ennyire Lázár Jánost a koraszülött alapítvány ügye? A felesége érintettsége miatt, vagy valami más is van a háttérben?

Egyrészt a felesége miatt, hiszen amire más szervezet feleannyit kap, arra a miniszter feleségének alapítványa a dupláját. Azért is bosszanthatja, mert olyan tényeket, számokat mondtam ki, amik védhetetlenek. Ráadásul teljesen szabálytalanul adták oda a pénzt, mert a felhívás alapján is alá kellett volna támasztani az összegeket ajánlatkérésekkel, de ilyenek nem voltak. De talán amiatt a legidegesebb, hogy ez a történet hiteltelenné teszi egész eddigi, itthon és az uniós politikusok előtt játszott szerepét. Eddig mindig azt mondhatta, ha az előző ciklusban voltak is necces uniós projektek, az még azért volt, mert a szocialisták kezdték el, ő viszont azóta rendet tett. Ezt ma már nem sütheti el. Ezért Lázár János most komoly bajban van, nem is olyan nyájas, mint lenni szokott. Szőcs Géza írta róla a nemrég előkerült versében, hogy „Ő a lézer-szemű Lázár/aki vele ujjat húzna/arra gyász és arra frász vár.” Én viszont nem félek tőle.

Önnek is vannak olyan „bombái” a jövő évi választás előtt, mint amiket a sajtó emleget Simicska Lajossal kapcsolatban?

Van ez-az, de szerintem a választás kimenetele talán attól függ legkevésbé, hogy lesz-e még valami nagyobb bomba. Sokakkal ellentétben én nagyobb esélyt látok arra, hogy lesz kormányváltás, minthogy nem lesz. Más kérdés, hogy a választás nem tud tisztességes lenni akkor, ha a kormány tízmilliárdokból kampányolhat éveken keresztül, az ellenzék pedig ennek csak töredékéből. Ahogy nem tisztességes az a választás se, ahol a külföldön dolgozó százezrek nem szavazhatnak levélben, míg az erdélyi honosított állampolgárok igen.

Fotó: Halász Nóra

Sokadszorra emleget kormányváltást, miközben a Fidesz toronymagasan vezet, az ellenzék pedig széttagoltabb, mint 2014 előtt.

A tagoltság egy technikai kérdés. Nyilván lesznek majd szövetségek, mert a választási rendszer együttműködési kényszert okoz. De ha folyamatosan arról beszélünk, hogy kivel nem, meg kivel igen, az alig érdekel valakit és nem is visz előre. Olyan fokú az elégedetlenség, hogy még ilyen körülmények között sem lehetetlen a kormányváltás, ezt pedig a Fidesz is jól tudja. Ezért manipulál, hazudik és szít gyűlöletet.

Ha már a gyűlöletkeltésnél tartunk, az LMP nemrég igazolta le Ron Werbert, a negatív kampányok magyarországi meghonosítóját…

A lejárató kampány azt jelenti, hogy folyamatosan hazugságokat sulykolnak hatalmas felületeken. Az LMP-nek erre nincs szüksége, hiszen a kormánypártok lejáratják saját magukat. Nekünk már nem is bírálni kell a kormányt, hanem egyfajta vádiratot kell megfogalmaznunk, többek között ezt csinálom a Korrupcióinfóval – Ron Werber szakértelmére pedig azért van szükség, hogy ezt jobban kommunikáljuk.

Ezen logika mentén a Fidesznek tanácsokat adó, nemrég elhunyt Arthur Finkelsteint se terheli semmilyen felelősség a jelenlegi magyar közállapotokért?

Nem lehet a két tanácsadót egymáshoz hasonlítani. Finkelstein ugyanis nem csak bemutatta, de ki is találta a mondanivalót, ráadásul olyat, amilyet. Ha a pártom ezt az irányt követné, azonnal lemondanék. De az LMP-ben vannak olyan fékek és ellensúlyok, amik ezt megakadályozzák.

Fotó: Halász Nóra

Említette a kampányüzeneteknek helyt adó felületeket. Az LMP üzenetei megjelennek majd Simicska Lajos plakáthelyein?

Nem tudom. Igaz, hogy most a plakáthelyek nagy része fölött az ő cégei rendelkeznek, de jövő ilyenkor ez már nem lesz így, mert kész a törvény, hogy az összes helyet felül kell vizsgálni, és majd a fideszes polgármesterek megmondják, kinek adnak új engedélyt a következő 10 évre. Hamarosan az lesz a kérdés, marad-e felület, ahol még megjelenhetnek az ellenzéki üzenetek. Ha a kormány mondhatja meg, hogy egy ellenzéki párt mikor, hol és mit kommunikálhat, az már nem demokrácia. Amíg pedig van egy nagyvállalkozó, aki beenged a felületeire ellenzéki üzeneteket, akkor az – ha tetszik, ha nem – a demokráciát védi.

Ezek szerint nem tartja ördögtől valónak Simicska segítségének igénybevételét?

Ha az általunk megbízott reklámszervező azt mondja, hogy tőle vásárolhatunk helyeket, akkor persze, hogy nem. A miniszterelnök jelenlegi barátjától, Garancsi Istvántól ugyanis biztosan nem kapnánk reklámfelületet.