Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Bajban vannak a kórházak – nagyot ugrott az adósságuk

Bajban vannak a kórházak – nagyot ugrott az adósságuk

A Magyar Államkincstár most nyilvánosságra hozott adatai szerint a költségvetési intézmények lejárt adóssága 42,5 milliárd forint volt augusztus végén, ami 5,1 milliárd forintos – vagyis 10 százalékot meghaladó – növekedés egyetlen hónap alatt. Ebből az összegből az egészségügyi intézmények “sara” 35,2 milliárd forintra rúgott. Ez pedig annyit tesz, hogy a kórházak adóssága egyetlen hónap alatt 4,5 milliárd forinttal ugrott meg.

A Zoom gyűjtéséből egyértelműen látszik, hogy a TOP 10 adós intézményben a kórházak kerültek a többségbe. Az abszolút csúcstartó az egyedi jellegénél fogva rendre több milliárd forintos adósságot görgető Honvédkórház. Az államkincstár adatai szerint augusztus végén már 3,2 milliárd forinttal tartoztak a beszállítóiknak. A listán a nagy országos és több megyére kiterjedő intézmények találhatóak: ilyen a fővárosi Péterfy Utcai kórház, de a nem fizetők nagy adósság listáján rendszeresen szerepel a szolnoki Hetényi Kórház, a fővárosi Szent István – Szent László vagy épp a Szent János kórház is.

A felsorolásban fellelhető két-három egyetem, amelyekhez egyébként mind-mind tartozik klinika, ami összefüggésben lehet az adósság változásával. Szembetűnő a Pécsi Tudományegyetem adósságainak növekedése, amely egy hónap alatt megduplázódott – így az hajszál híján elérte az egymilliárd forintot.

Az adósok között egyedül nem egészségügyhöz köthető költségvetési intézménycsoport a kormányhivatalok, amelyek összesített adóssága augusztus végén 1,6 milliárdra rúgott, szemben a júliusi 1,3 milliárd forinttal. Nagyot – 460 millió forinttal – nőtt viszont egyetlen hónap alatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adósság, így az elérte a 634 millió forintot.

A Magyar Államkincstár beszámolója szerint a közintézmények teljes 45,2 milliárdos tartozásból 30 nap alatti adósság 18,8 milliárd forint volt, 30 és 60 nap közötti 9,7 milliárd, míg a 60 napon túli lejáratú 16,4 milliárd forintra rúgott. Az adatszolgáltatásra kötelezett 667 költségvetési intézményéből pedig minden második – 332 – küzdött lejárt tartozással – közölte az államkincstár.