Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nem volt gondjuk a felcsúti kisvasúttal az uniós ellenőröknek

Nem volt gondjuk a felcsúti kisvasúttal az uniós ellenőröknek

„Igyekszem majd a lehető legjobban kiábrándítani Önöket” – kezdte sajtótájékoztatóját Ingeborg Gräßle. Az Európai Parlament költségvetési bizottságának elnöke háromnapos magyarországi látogatása után valóban semmi olyat nem mondott, ami alapjaiban rengette meg volna a magyar kormányt, vagy az uniós pénzek felhasználását. Alapjaiban még a sokat vitatott felcsúti kisvasúttal is elégedett volt, azt viszont határozottan tagadta, hogy bármilyen politikai felhangja lett volna az útnak.

„Ha tudom, hogy ekkora politikai felhajtás lesz belőle, akkor mindent megteszek, hogy halasszuk el az időpontot” – mondta az EP-képviselő, aki azt is hozzátette, hogy a magyarországi látogatás előkészítése már több mint másfél éve elkezdődött.

„A program összeállításánál kikérjük a parlamenti frakciók véleményét, megkérdezzük a tagországok parlamenti képviseletét is. A felcsúti kisvasút médiavisszhangja viszont kíváncsivá tett minket” – mondta a bizottság elnöke.

Jöttek volna korábban is

Gräßle tagadta, hogy a magyar választási kampányba akartak volna beavatkozni a látogatással.

„Hat hónappal vagyunk a választások előtt, másfél éve tervezzük, és minden politikai frakció egyetértett abban, hogy semmilyen politikai hatása nem lesz” – tette hozzá a politikus, aki szerint a támadások csak az ő munkájukat nehezítik meg. Mint mondta:

“Nem szeretem, ha politikai csatározásokra használnak fel”.

A költségvetési bizottság évente négy hasonló látogatást tesz, hármat uniós tagállamokba, egyet pedig külső országba. Általában azokra a helyekre mennek gyakrabban, ahol sok uniós pénzt használnak fel. Magyarországra is jöttek volna korábban, viszont a menekültválság miatt először Jordániába, Libanonba és Törökországba kellett ellátogatniuk, hogy ott ellenőrizzék a pénzköltést. Jövőre egyébként Finnország a soros.

És hogy pontosan mi volt a véleménye a felcsúti vasútról? Az elnök szerint először is egyáltalán nem kirívó a projekt, hiszen sok hasonló van Európában, már csak ezért sem értették, miért volt ekkora a felhajtás.

„Azt persze lehet vitatni, hogy érdemes volt-e rá ennyi pénzt költeni, de ennek kiderítése nem a mi feladatunk” – mondta.

Problémás a négyes metró

A bizottság elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, sok pozitív változást tapasztaltak, Magyarország pedig egy aktív EU-tag, ahova sok európai uniós pénz áramlik, ez pedig láthatóan segíti a fejlődést.

A projektek nagy részével nem is akadt semmilyen probléma, előkerült viszont a négyes metró ügye. A projektet már korábbi látogatásukon, 2011-ben is vizsgáltak, akkor viszont még nem volt kész, ezért is tartották fontosnak, hogy újra meglátogassák.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Gräßle kiemelte, hogy hiába fontos és jó a metróprojekt, mégis számos visszaélés jelét fedezték fel. A felelősökről viszont csak akkor tudnak nyilatkozni, ha lezárul a jogi eljárás vége, ami várhatóan még az idén év vége felé megtörténik. A visszatérítések pontos összegéről is csak ezután tudnak nyilatkozni, egyelőre száz százalékosról beszélnek, de ez persze még változhat.

Szóba került a Budapest Szíve program is, melynek bekérték a dokumentációit, de pontosabbat csak azok tanulmányozása után tudnak mondani.

Kritikaként fogalmazta meg viszont, hogy nagyszámú OLAF-vizsgálat folyik Magyarország ellen, és a magyar operatív programok bírtak 2016-ben a legmagasabb korrekciós árakkal. Ezt pedig a magyar adófizetőknek kell majd fizetnie. Polt Péter legfőbb ügyész viszont a bizottság elnöke szerint megnyugtatta őket, hogy minden az OLAF által felvetett ügyben eljárnak. Azt viszont sajnálja, hogy Magyarország nem támogatja az európai ügyészség létrehozását.

A delegáció tagjai civil szervezetekkel is találkoztak a három nap alatt. Az ő felvetéseikre reagálva azt mondta: aggasztó, hogy a magyarországi tenderek nagy számában csak egyetlen jelentkező van.

Deutsch továbbra is politikai indíttatást lát

Nem osztotta az EP-bizottság elnökének véleményét Deutsch Tamás, aki a sajtótájékoztató után is kritizálta a felcsúti kisvasút meglátogatását. A fideszes EP-képviselő szerint 16 kisvasút-fejlesztés történt Magyarországon, sőt a 600 millió forint fejlesztések száma több ezer, de az ellenőrök mégis Felcsútra mentek. Deutsch azt sem tartotta jó magyarázatnak, hogy másfél éve döntöttek az útról, hiszen – mint említette – a pontos programot ők is csak júniusban tudták meg.