Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az Orbán vejéhez köthető ingatlanos cégek nagy dobásra készülnek?

Az Orbán vejéhez köthető ingatlanos cégek nagy dobásra készülnek?

A Tiborcz Istvánhoz (Orbán Viktor miniszterelnök veje és sikeres nagyvállalkozó) köthető BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. tulajdonában két új kft-t jegyeztek be szeptember elején:

  • A Downtown Development Kft-t,
  • És a Bellevue Development Kft-t.

Az új ingatlanos cégek vezetője ugyanaz, mint a BDPST-é, Tóth Judit, és ugyanott van a székhelyük, Budapesten, az Andrássy út 41-es szám alatt. A Downtown tőkéje 290 millió forint, a Bellevue-é 350 millió. Ezek nagyon magas számok, a kft-k kötelező tőkeminimuma 3 millió forint,

az új cégek százmilliós tőkéjéből arra lehet következtetni, hogy komoly projektekre készülnek velük.

Kérdeztük Tóth Juditot, hogy milyen céllal hozták létre a két kft-t, cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

A BDPST-t azért szokás Tiborcz István érdekkörébe sorolni, mert ő volt, aki befizette a 100 ezer forintos illetéket a cég bejegyzésekor. (Hivatalosan a BDPST tulajdonosa Tóth Judit és Szabó Loránd Aurél.) Emellett a BDPST-csoport egyik ingatlanügyében több esetben is Tiborcz István korábbi üzlettársa, Dr. Hamar Endre ügyvédi irodája járt el, írja a 444. Hamar Endre a Sistrade Kft. tulajdonosa, ez a cég készített elő több olyan közbeszerzést, amit aztán az akkor még Tiborcz Istvánhoz köthető Elios nyert meg. Hamar ezen kívül 2014-ig résztulajdonosa volt az Eliosnak, 2011 és 2013 között pedig a Hamar & Tiborcz Tanácsadó Kft-ben is üzlettársa volt Tiborcz Istvánnak.

Megéri kastélyt venni

A BDPST-csoport cégei eddig főleg kastélyok adásvétele körül voltak aktívak. Egyik tagja, a TRA Real Estates Ingatlanhasznosító és Szolgáltató, aminek szintén egyezik a vezetője és a székhelye a BDPST-éivel, 2015 végén megvette a turai Schossberger-kastélyt, 200 millió forintért.

https://www.youtube.com/watch?v=nOdW7ekVN1c

Másik leánya, a BDJK Real Estate tulajdonába a bodajki Hochburg–Lamberg-kastély került (a kastélyt eredetileg a TRA vette meg, majd adta át a BDJK-nak). A BDJK 2016 végén tulajdonost váltott, azóta a WHB Vagyonkezelő Kft. kezében van, ami a Paár Attila tulajdonában álló WHB-csoport tagja. Tiborcz István és Paár Attila az évek során számtalan üzletet nyélbe ütöttek. Például Tiborcz Paárnak adta el 2015-ben a Green Investments & Solutions Kft-t, ami 50 százalékos tulajdonosa volt a közbeszerzéseken taroló Elios Innovatív Zrt-nek. Tiborcz pedig 2016-ban Paártól vásárolt be a WHB Ingatlan Kft-be, tulajdonrészét pár hónappal később továbbpasszolta egy Virgin-szigeteki offshore cégnek.

A műemléki épületek (köztük kastélyok) különösen jó üzletet jelentenek 2017-ben, ugyanis felújításuk költsége 31 milliárd forint összegig levonható a tulajdonos (vagy a vagyonkezelő, bérlő) társaságiadó-alapjából. (Az adócsomagba rejtett kedvezményt a Magyar Nemzet szúrta ki még 2016-ban.)

Üzletek Tiborcz, Pharaon és Polat közt

A BDPST és csatolt részei Tiborcz Istvánon kívül (illetve részben éppen rajta keresztül) még két cégcsoporthoz köthetők: a néhai Gaith Pharaonéhoz, illetve Adnan Polat török vállalkozóéhoz. Ami Pharaont illeti, magyar cégeinek tulajdonosa és vezetője Abu Namous ügyvéd, aki sose csinált titkot belőle, hogy kit képvisel.

Összes kft-je nevében szerepel a „Pharaon” szó, kiegészítve a görög ábécé betűivel:

alfa, beta, gamma, delta, kappa, omega, sigma.

Az épp mélygarázsosítás és felújítás alatt álló József Nádor téren található volt Postabank-székházat 2015-ben vette meg az AMX Nador House Kft, aminek egyik tulajdonosa a BDPST volt, a másik pedig az Adnan Polat érdekeltségébe tartozó, amszterdami HBRE International Investments B.V. Az Átlátszó szerint az AMX aztán 2016 márciusában az egyik Pharaon-cég tulajdonába került, Abu Namous rögtön meg is változtatta a nevét, ez lett a kappa a Pharaon-cégek sorában.

Szintén a BDPST és a HBRE közös cége volt az AMX HS Kft, amikor megszerezte a Rátkai Klub budapesti, Városliget fasori épületét, írta meg az Átlátszó. A cégadatbázis tanúsága szerint az AMX HS-nek 2016 októbere óta Adnan Polat HBRE-je az egyedüli tulajdonosa, ügyvezetője Suat Gökhan Karakus, Polat magyarországi képviselője.

Fotó: nrlpak.com

Az Orbán-család szomszédjában

A konkrét ügyeleteken kívül számtalan fénykép bizonyítja, hogy Tiborcz István, a néhai Gaith Pharaon (illetve Abu Namous), valamint Adnan Polat (illetve Suat Gökhan Karakus) közeli kapcsolatban vannak egymással. A Magyar Narancs fotósa 2016 tavaszán egy Széchenyi téri teraszon több alkalommal lefotózta egymás társaságában (eltérő konfigurációkban) Tiborcz Istvánt, Orbán Ráhelt (Orbán Viktor miniszterelnök lányát), Adnan Polatot, Suat Karakust és Abu Namoust. A képek ebben a cikkben láthatók.

Ráadásul az egyik Pharaon-cég, a Pharaon-Delta megvásárolta az Orbán Viktor miniszterelnök budapesti Cinege utcában található házával szemközti ingatlant. Persze ez lehet véletlen is. Gaith Pharaon 2017. január 6-án meghalt, egyelőre nem világos, mi lesz a sorsa magyarországi érdekeltségeinek. Pharaonnak egy gyereke van, Laith, maga is vállalkozó és ingatlanfejlesztő (valamint volt motorcsónak-versenyző).