Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
Nem lopnak majd kevesebbet, csak lassabban derül ki

Látványos hadművelet a változatlanság megőrzésére – így kommentálta a Zoom.hu kérdésére Ligeti Miklós, a Transparency Magyarország jogi igazgatója a frissen, kormánypárti és ellenzéki képviselők egyhangú igenjével elfogadott törvénymódosítást, amely 12 évre emeli a korrupciós bűncselekmények elévülési határát.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az Országgyűlés kedden ritkán látott egységben és kormánypárti-ellenzéki összefogással, egyhangúan, 170 igen szavazattal döntött a módosításról. Igennel szavazott tehát mindenki, a Fidesztől a KDNP-n, az MSZP-n, a Jobbikon és az LMP-n át a független képviselőkig. Igaz, a kormányfő, Orbán Viktor igen-je hiányzott, mert ő nem is vett részt a voksoláson.

Ej, ráérünk arra még?

Bár a 12 év hiába jóval több, mint a mostani általános 5 év, Ligeti szerint „ennek aligha lesz komoly visszatartó ereje, ettől nem fognak kevesebbet lopni, csak éppen több idő áll majd rendelekezésre a korrupciós ügyek fel nem derítésére”. Szkeptikus ugyanis e téren a rendőrség és az ügyészség munkájával kapcsolatban, mondván: az erre hivatott szervek nem fogják jobban vagy hatékonyabban ellenőrizni az ilyen bűncselekményeket, csak esetleg hajlamosabbak lesznek lassabban dolgozni, hiszen „úgyis hosszú még az elévülési idő”, ráadásul

a Transparency igazgatója szerint „az ügyészség több esetben nem a túl hamar bekövetkező elévülés, hanem az igazság felderítésre irányuló szándék hiánya miatt nem derített fel egyes korrupciós bűnügyeket”.

Hozzátette: a Vágó Gábor kezdeményezte, vasárnap kezdődött népszavazási aláírásgyűjtés elébe menő törvényjavaslatot könnyen vetetter fel, majd támogatta a szavazásnál a Fidesz is, hiszen egyrészt nem visszamenőleges hatályú, ezért nem vonatkozik az eddig elkövetett korrupciós bűncselekményekre, másrészt a fenti aggályok miatt érdemben nem szorítja vissza a korrupciót, viszont politikai üzenetként jól hangzik.

Momentum: ez semmit nem ér, amíg Polt a helyén van

A parlamenti ellenzék megtette, amit a Fidesz kért, és nem kért cserébe semmit, hogy a magyar politikai elit tisztább lehessen – pedig lehetősége lett volna erre – így kommentálta a szavazást a Momentum. Hajnal Miklós, a parlamenten kívüli párt szóvivője szerint pedig az ellenzéknek “felelőssége és kötelessége is, hogy ilyen esetben még egy lépést kikényszerítsen a jogállamiság és a tisztesség irányába.” A Jobbik sem lát egy lépéssel előre, amikor hagyta, hogy “a Fidesz dróton rángassa őket” – közölte, hozzátéve: a Momentum ennél többet akar, ezért tovább küzd a korrupció ellen, mert a közéletnek kell megtisztulnia, “a Btk. pedig önmagában keveset ér, amíg Polt Péter a helyén van.”