MNB: Ez vár Magyarországra, így emelkednek az árak

MNB: Ez vár Magyarországra, így emelkednek az árak

Kis mértékben átírta inflációs prognózisát a Magyar Nemzeti Bank (MNB), e szerint jóval lassabban éri el a magyar gazdaság a kívánatosnak tartott 3 százalékos inflációs célt. Az idei 2,4 százalék után jövőre 2,5 százalékkal nőhetnek átlagosan a fogyasztói árak. Az MNB ma nyilvánosságra hozott növekedési prognózisa szerint a magyar gazdaság az idén 3,6 százalékkal nőhet, jövőre pedig 3,7 százalékkal.

Jelentősen elmarad az MNB növekedési prognózisa a kormány által jósolt számoktól – így lehet összegezni a Magyar Nemzeti Bank ma nyilvánosságra hozott előrejelzését. A kormány az idénre 4,1, 2018-ra – a választási évre – 4,3 százalékos gazdasági növekedést tervezett, ami 2019-ben 3,9 százalékra mérséklődik. Az MNB szerint viszont a magyar gazdaság növekedése meg sem közelíti a négy százalékot: az idei 3,6 után a GDP 2018-ban 3,7 százalékkal nőhet – majd a növekedés üteme 3,2 százalékra lassul 2019-re. Az MNB tulajdonképpen tartja korábbi prognózisát, a korábbi inflációs jelentésben kifejtette, hogy túlzónak tartja a kormány uniós pénzek lehívásával kapcsolatos várakozásait. Az idei 3,6 százalékos növekedés annak fényében is érdekes, hogy az első félévben a KSH adatai szerint ugyanennyivel nőtt a GDP – vagyis gyorsulás már nem várható.

Forrás: MNB

Az MNB elemzése szerint folytatódott a gazdaság növekedése a második negyedben is, igaz, júliusban az ipari termelés – az autóipari leállások miatt – ugyan stagnált, de az év hátralévő részében fokozatos felfutás várható. A gazdasági növekedésben továbbra is markáns szerepe lesz a belső kereslet (lakossági fogyasztás, költségvetési kiadások) erősödésének – olvasható Monetáris Tanács közleményében. A növekedést a hazai források mellett az uniós pénzek is serkentik, így jön ki az idei 3,6 százalékos növekedés.

Lassabban nőnek az árak – jól járnak a nyugdíjasok

A korábban vártnál lassabb árnövekedést jósolnak az MNB elemzői: az idei éves drágulást 2,4 százalékra várja az MNB, míg a 2018-as előrejelzést 2,8 százalékról 2,5 százalékra mérsékelte a jegybank. 2019-re is csak 2,9 százalékos pénzromlással számolnak, vagyis nem éri el a három százalékos kritériumértéket, ahogy azt korábban jósolták. A kormány ezzel szemben idénre csak 1,6 százalékos inflációt vár – 2018-19-re viszont három százalékkal terveztek. Így jövő januárban a nyugdíjak 3 százalékkal emelkednek – vagyis az MNB által várt inflációnál 0,5 százalékponttal magasabb lehet a nyugdíjemelés.

Forrás: MNB

A következő hónapokban az MNB monetáris tanácsa szerint az augusztusi 2,6 százalékról lecsökken az infláció. A mérsékelt infláció fennmaradását segítik a külgazdasági folyamatok, illetve a 2018-ra tervezett további áfa-csökkentések, amelyekről már korábban döntött a parlament. A jegybank inflációs célja három százalék – ám ezt még 2019-ben sem látják elérhetőnek, ezért döntöttek keddi ülésükön a monetáris kondíciók lazítása mellett: a 0,9 százalékos alapkamat fennmarad, ám az egynapos betét mértékét a korábbi mínusz 0,05 százalékról mínusz 0,15 százalékra csökkentették – ezzel a döntéssel együtt is a három százalékos inflációs cél elérését csak 2019 közepére várják. A Monetáris Tanács szerint a külső környezet továbbra is lefele mutató inflációs kockázatokat rejt – ezért indokolt a laza monetáris kondíciók fenntartása.

Elmaradt a meglepetés

Elmaradt a nagy meglepetés – így összegzik az MNB döntéseit az elemzők. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kommentárjában felhívta a figyelmet, hogy a kamatdöntések mellett az MNB Monetáris Tanácsa a három hónapos betét 2017 év végétől fennálló állományát 75 milliárd forintban korlátozza, ezt követően pedig ezen a szinten tartja. A nem konvencionális lépésekre azért került sor, mivel az MNB friss előrejelzése szerint a 3 százalékos inflációs cél elérése csak 2019 közepétől várható, így a korábbi előrejelzésekhez képest még későbbre került. A bejelentések óta a forint érdemi erősödést mutat, azaz a piac feltehetően agresszívabb lépéseket árazhatott – vélekedett Suppan.