Nincs magyarázat rá, hogy került Györkös hátára a lelőtt nyomozó DNS-e

Nincs magyarázat rá, hogy került Györkös hátára a lelőtt nyomozó DNS-e

Csütörtökre tervezik az újabb, vélhetően az utolsó iratismertetést a bőnyi rendőrgyilkosság ügyében, és ezzel végleg lezárul a nyomozás – tudta meg a Zoom Simon Richárdtól a Központi Nyomozó Főügyészég szóvivőjétől.

Pótnyomozás

Júliusban egyszer már a Pálvölgyi Péter őrnagy, a Nemzeti Nyomozó Iroda volt nyomozójának a meggyilkolásával vádolt Györkös István és védője elé tárták a nyomozás iratait, akkor azonban a védelem számos bizonyítási indítvánnyal élt, amelyeket a Központi Nyomozó Ügyészség győri regionális osztálya elutasított. Györkös István védője,

Takács Zoltán ügyvéd azonban panasszal élt a döntés ellen, a Legfőbb Ügyészség pedig annak helyt adva, pótnyomozást rendelt el.

Egy hete a nyomozóügyészek a pótnyomozás keretében egyszerre hallgatták meg az ügyben szakvéleményt készítő öt szakértőt, hogy tisztázzák a védelem által vitatott szakkérdéseket. Az ügyészség szerint ez sikerült is, ezért – a terveik szerint – csütörtökön a pótnyomozás során keletkezett iratokat is a vádlott és védője elő tárják.

Vádemelés – ha csak újabb pótnyomozásra okot adó indítvánnyal nem álló elő a védelem – két hónapon belül várható.

Takács Zoltán ügyvéd szerint azonban az ügyben még mindig vannak megválaszolatlan kérdések, amelyek tisztázása nélkül kétséget kizáróan nem állapítható meg, hogy ki a felelős a rendőrtiszt haláláért. Példaként említette, hogy a tragikus véget ért lövöldözésben

a rendőrtiszttől származó vér és ez által DNS fröccsent Györkös István hátára.

Györkös életveszélyesen megsérült MTI Fotó: Krizsán Csaba

Ha szemben álltak egymással, és valóban Györkös adta le a halálos lövést, ez fizikai képtelenség – állítja a védő.

Ki lőtt először?

Az ügyészség eddigi tájékoztatása és a nyomozásról kiszivárgott más információk szerint a gyanúsítás szerint az ismert szélsőjobboldali radikális Györkös István mintegy 70-80 centi távolságból lőtte le engedély nélkül tartott gépkarabélyával Pálvölgyi őrnagyot. Egy nagyjából tíz négyzetméteres helyiségben álltak egymással szemben, amikor az első lövés eldördült.

Később Györkös a gépkarabélyából – az eddigi közlések szerint – három lövést adott le, míg Pálvölgyi két kollégája összesen kilencet. Azonban az addigi tájékoztatás szerint a kilőtt lövedékek egyikén sem találtak azonosításra alkalmas DNS-t.

A tűzpárbajban Györkös életveszélyesen megsebesült. Később azt mondta, nem emlékszik, hogy mi történt. A rendőrök, akik 2016. október 26-án Pálvölgyi Péterrel együtt házkutatási paranccsal érkezek Györkös bőnyi házához, ahol engedély nélkül tartott fegyvereket akartak lefoglalni, azt mondták, Györkös lőtt elsőnek, ők csak viszonozták a tüzet, ekkor sebesítették meg őt.

A rendőrök verzióját megerősíteni látszik az a tény, hogy Pálvölgyinek nemhogy nem volt pisztoly a kezében, amikor a halálos lövés érte, de még csak ki sem nyitotta a pisztolytáskáját.

Takács Zoltánnak ezügyben is kétségei vannak, ráadásul szerinte sem

a különböző fegyverekből leadott lövések lőiránya, sem a tűzpárbaj helyszínén rögzített vérnyomok (vérfröccsenési irányok) nem igazolják a nyomozóügyészség állításait.

Az ügyészség később válaszol

A pótnyomozás keretében elvégzett szakértői egyeztetésen sem tudtak szerinte a szakértők megnyugtató választ adni minden kérdésére.

Simon Richárd kitérő választ adott lapunk kérdésére, hogy számukra világos-e, hogy a védő által említett vérnyomok miképpen kerültek védence hátára. Azt felelte, úgy tervezik, a vádemelés után sajtótájékoztatót tartanak, amin minden részletről beszámol majd Keresztes Imre főügyész, és minden kérdésre válaszol.