Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
Nagyot nőtt a bérköltség Magyarországon

Magyarországon nőtt a második leggyorsabban az egy órára jutó bérköltség az egész Európai Unióban. Az Eurostat második negyedéves adataiból kiderül, hogy a 13 százalékos bérköltség-emelkedésünket csak Románia múlta felül – írja a Világgazdaság. A dobogó harmadik lépcsőfokára Csehország állhatott fel, ahol 11,1 százalékos növekedést mértek.

A hazai bérköltség-növekedést az magyarázza, hogy

a minimálbért idén 15, a garantált bérminimumot pedig 25 százalékkal emelte a kormány.

A növekedéshez hozzájárul az is, hogy a munkaerőhiány számos szektorban egyre jobban sújtja a vállalatokat, ami jelentős béremelést kényszerít ki.

A Világgazdaság megjegyzi: a bérnövekedésnek árnyoldala is van, mivel a termelékenység nem nő ilyen gyorsan, sőt ebben Magyarország nem mutat semmiféle felzárkózást.

Ezért a bérköltség tartós és gyors növekedése versenyképességi áldozattal járhat, ha a termelékenység nem fogja követni a keresetek növekedését.